Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > L’Horta Nord > Opinió > El Tribunal de la Mar dicta sentència condemnatòria contra les platges de (...)

Juí ràpid contra la degradació del litoral

El Tribunal de la Mar dicta sentència condemnatòria contra les platges de l’Horta

El Jutge Mediterrani troba culpable a la comarca dels delictes de degradació, erosió i nefasta ordenació del seu territori costaner

dimecres 20 d’octubre de 2010, per  AE-Agró

La setmana passada la comarca de L’Horta Nord es va seure a la baqueta dels acusats del Tribunal Internacional de la Mar per ser jutjada pels seus delictes contra el domini marítim-terrestre de la Costa. La nostra comarca estava implicada en un presumpte delicte de degradació, erosió i nefasta ordenació del territori coster per la urbanització massiva de les platges i la destrucció de marjals, saladars, dunes i praderies de posidònia. A més a més, totes estes infraccions compten amb un agreujant: l’interés econòmic i egoista dels fets denunciats.

JPEG - 23 kB
Puçol després de la tormenta.

El procés es va iniciar amb la intervenció del Fiscal del domini marítim-terrestre de la Costa, que després d’una breu presentació dels fets, va cridar al seu primer testimoni: l’antiga marjal de Puçol, hui pràcticament extingida sota els tarongers, els conreus de l’horta i les urbanitzacions costeres. Esta pobra marjal va explicar que, "durant les últimes dècades, primer em van eixugar per cultivar damunt meu i després em van convertir en objecte de desig dels especuladors de la rajola". Segons aquest testimoni, "la costa de Puçol ha minvat desenes de metres durant l’últim segle, el seu cordó dunar ha desaparegut i les pedres del port de Sagunt van substituir la seua fina arena natural. Des de fa uns quants anys la nova platja té uns espigons, que diuen que la protegixen, i arena de nou, però ja no és la mateixa platja amb la qual jo vaig créixer".

Després de la marjal de Puçol, el Jutge Mediterrani, encarregat del procés marítim-penal contra la comarca de L’Horta Nord, va escoltar el testimoni de les marjals del Puig, de Rafalell i Vistabella, del barranc del Carraixet... Tots ells van corroborar les paraules de la marjal de Puçol."Ens han transformat per pur interés egoista i econòmic sense pensar en els canvis que estes modificacions de la costa poden implicar per a les platges", lamentava Rafalell i Vistabella.

Finalitzat el torn dels testimonis, els advocats defensors de L’Horta Nord vam presentar les seues al·legacions. Els arguments de la defensa estaven basats en que "totes estes transformacions del domini marítim-terrestre de la costa es van realitzar pel ben comú i pel desenvolupament i el progrés de la nostra societat". A més a més, els advocats van afirmar que "en tot cas, desconeixíem les possibles conseqüències negatives per a la costa que podien tindre la urbanització massiva del litoral i la seua continua transformació".

JPEG - 22.9 kB
La platja castigada per la mar.

Però, el Jutge Mediterrani no es va creure els arguments de la defensa i va desestimar les seues al·legacions. En aplicació de la Llei de la Mar, el Jutge va decidir dictar sentència i declarar culpable a la comarca de l’Horta Nord dels delictes de degradació, erosió i nefasta ordenació del territori del domini marítim-terrestre de la Costa. Per estos delictes, es condemna a la comarca a patir la pena de veure com les seus platges són engolides per la mar una vegada i altra pels temporals marítims i les tempestes.

La sentència es va aplicar ràpidament, ocasionant greus desperfectes materials a les platges de tota la comarca: Puçol, El Puig, Alboraya... A més a més, el Jutge va advertir que l’ocupació i la degradació de la costa també es dóna als barrancs i a la resta de corredors naturals de l’aigua. Així que probablement amb les pluges torrencials de la tardor, també conegudes a la comarca com gota freda, els greus desperfectes podrien repetir-se.

El Jutge Mediterrani va confirmar que no cap possibilitat de recurs contra la seua sentència condemnatòria contra la comarca de L’Horta Nord i que, a més a més, senta jurisprudència a tot el País Valencià. Així que cap de les nostres platges, malauradament tant erosionades i transformades per la ma de l’home, està fora de perill i en qualsevol moment pot sofrir de nou els efectes devastadors d’un temporal o d’una tempesta.

Finalment el Jutge Mediterrani va recomanar a l’Horta Nord i a la resta de comarques costeres valencianes, totes elles sota la seua jurisprudència, que "si no volen convertir-se de nou en víctimes de la Llei de la Mar i pitjor encara del canvi climàtic, que augura una pujada de fins a un metre en el nivell de la mar, hauran d’acatar la Llei de Costes i revertir en tot allò que es puga les greus transformacions i modificacions que ha patit el litoral i que l’han erosionat i degradat fins al punt de modificar els seu ritme natural".

Des del Tribunal de Justícia de la Mar informa Acció Ecologista-Agró Horta Nord.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : La Llei de Costes o la Llei de la Mar?

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles