Arrel de la web > Col·lectius > Morvedre > Opinió > Sagunt recupera el riu Palància

Camp de Morvedre

Sagunt recupera el riu Palància

Oportunitat històrica per a viure d’una nova manera més verda el riu

dimarts 15 de febrer de 2011, per  AE-Agró

El riu Palància està experimentant una gran transformació. Del pont de la carretera 340 fins a la mar s’està intervenint per retornar el riu al seu estat natural i fer-lo més accessible a la gent. Fins ara, més enllà de la zona dels eucaliptus en el Port de Sagunt o la pinada al costat de Canet, en poques zones es podia gaudir d’aquest espai natural.

JPEG - 63 kB

En els últims mesos, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i la conselleria de Medi Ambient, amb ajuts europeus, porten endavant un projecte de recuperació on la principal activitat està sent traure el fem i els enderrocs del riu, ja que lamentablement aquest era l’ús més habitual que féiem del nostre riu: el d’abocador.

Encara que està sense finalitzar, ja ens fem una idea de com pot quedar el conjunt del projecte i de com molta gent podrà gaudir del riu. Queden moltes coses per fer però el canvi és esperançador, sobretot quan comprovem que molts veïns venen ja utilitzant els nous camins per passejar, córrer o anar en bicicleta.

La Conselleria ha d’agilitzar els tràmits per alliberar els horts que queden al delta i poder completar la recuperació pública d’este espai. Si no s’actua amb diligència correm el perill que la Comunitat Europea, cofinançadora del projecte, diga que ja n’hi ha prou, i sense diners europeus es queden les obres a mig fer. El Senyor Alcalde de Sagunt té una especial responsabilitat al respecte i també una bona oportunitat per tal de desbloquejar aquesta situació.

En aquest moment estan en marxa les obres per tal de regenerar el tram entre el pont de l’hospital i la carretera 340. A més de millorar la capacitat de desaigüe del riu, estan condicionant-se els camins per a vianants i ciclistes i posteriorment es plantarà la vegetació. També està previst que els sobrants de la Séquia Major s’aboquen al riu a l’altura del PAI Fusión, en un intent que el riu porte més aigua en el seu tram final. Així mateix estan previstes zones ajardinades, amb bancs, etc.

De tot el projecte hi ha alguns aspectes discutibles com la marca d’arbres en algunes àrees o pistes o l’excessiva amplària, fins a sis metres, d’alguns camins. També hi ha aspectes criticables, com no regar els arbres i arbustos que es planten. En aquest sentit tenim el compromís de Confederació que es regarà tot el que es plante durant els dos anys següents, com a mínim. Haurem d’estar vigilants, com sempre. Demanem en aquest sentit la col·laboració decidida dels veïns i molt particularment cridem a la responsabilitat dels Ajuntaments de Sagunt i Canet que hauran de fer-se càrrec del manteniment d’aquest espai recuperat una vegada Confederació i Conselleria finalitzen les obres.

Dins d’aquest marc de recuperació del riu, el dissabte 29 de gener es va celebrar el tradicional Dia de l’Arbre, cita que vam aprofitar per plantar arbres de ribera al Palància. Concretament, els vam plantar a la zona de l’antic camp de tir amb arc, un poc més avall del pont de la via. Vam comptar amb la col·laboració de Construcciones Lujan, l’empresa que està fent les obres i que va condicionar l’espai, va fer els forats i va proporcionar-nos els arbres. A més a més, també ens van explicar en què consisteix el projecte i com l’estan executant.

Fer nostre aquest nou Palància, gaudint-lo i impedint que s’hi llancen fem i enderrocs en zones ja netejades, és la millor manera per a evitar que es torne a degradar.

Aquesta és una oportunitat per viure d’una nova manera el riu, per a estimar-lo i cuidar-lo. També una oportunitat per a què xiquets i xiquetes el coneguen i el facen seu. Serà una base per a exigir a Confederació i Ajuntament que col·laboren en la regeneració de la part urbana del riu fins al pont de Petrés, també molt degradada, plena d’enderrocs i fem. Una fase no prevista, però molt necessària.

Miquel Aguilar, Acció Ecologista-Agró Camp de Morvedre.

JPEG - 122.3 kB
Recent neteja del Delta del Palància feta per la Colla Verda/Pere de Prada.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : AE-Agró reclama a les institucions més participació ciutadana en la restauració del Palància

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?