Arrel de la web > Col·lectius > Morvedre > Opinió > AE-Agró es posiciona davant de la campanya electoral

Camp de Morvedre

AE-Agró es posiciona davant de la campanya electoral

Posicionament davant de les eleccions autonòmiques i municipals del 22-M

dissabte 21 de maig de 2011, per  AE-Agró

Amb la proximitat de les eleccions, algunes agrupacions polítiques van acudir a Acció Ecologista-Agró del Camp de Morvedre per a conéixer quines eren les nostres reivindicacions mediambientals per al terme municipal de Sagunt. Després d’eixa consulta surava la necessitat d’incloure propostes concretes en els seus programes electorals. A pesar que moltes d’eixes propostes són prou necessàries, ens temem que s’acaben abandonant quan arribe l’hora de passar de les promeses als fets. Perquè pensem que el medi ambient seguix tractant-se com un simple apèndix en l’activitat municipal.

Els discursos electorals de tots els partits es conformen bàsicament al voltant de l’economia, els salaris, els impostos, l’ocupació, les infraestructures i l’atac frontal als seus rivals. Pareix que el realment important siga només el desenvolupament econòmic, i es dedica un temps mínim a altres assumptes més connectats amb el desenvolupament i el benestar humà: la cultura, la salut, l’educació i el medi ambient. El medi ambient, no l’ecologisme.

JPEG - 27.2 kB
Cal una política mediambiental transversal.

Totes les agrupacions polítiques, excepte els denominats verds, fugen de les paraules ecologisme i ecologia, no vaja a ser que els confonguen amb uns exaltats preocupats per la destrucció del planeta. Així, preferixen tancar les seues polítiques per a la protecció d’espais naturals i d’espècies animals i vegetals davall l’asèptica etiqueta de medi ambient, com si fóra una cosa separat de la vida humana.

Formem part d’un ecosistema. Encara que esta paraula els cause urticària a molts, els sers humans vivim dins d’ecosistemes d’una gran complexitat en què tot està interrelacionat. Els cicles vitals de tots els sers depenen del clima, la qualitat de l’aigua, de la terra i la de l’aire, la biodiversitat... i molts altres factors. Nosaltres no vivim aliens a ells. Tot això afecta a la nostra vida i la nostra salut, i les nostres accions afecten a tots eixos processos. En un ecosistema cap dels elements que ho conforma és independent ni invulnerable.

Ciutadans i polítics hauríem de tindre sempre present que tot el que empobrix i deteriora el nostre ecosistema, el medi ambient, torna com un bumerang per a empobrir i deteriorar la nostra pròpia existència. Una política mediambiental plausible no consistix només a protegir espais i espècies, una cosa lamentablement imprescindible, sinó que el cuidat i l’atenció cap al nostre medi ambient siga tractat transversalment. Necessitem un canvi de mentalitat. Mentre pensem que el medi ambient és un xicotet apartat que existix perquè hi ha subvencions europees, estem perdent temps, recursos, diners i qualitat de vida. De la mateixa manera que el benefici econòmic amera cada una de les accions humanes d’esta societat, amb més raó l’ecologisme hauria de ser la nostra brúixola per a prendre decisions. Un ajuntament, o un govern, que vulga ser coherent quan parla del cuidat del medi ambient, hauria de fer-lo extensible a tots els seus departaments: urbanisme, cultura, educació, salut, economia, residus, turisme...

Potser alguns exemples aclarisquen el que volem dir. La política d’expansió immobiliària desenvolupada per governs autònoms i ajuntaments durant l’última dècada no sols ha contribuït a deteriorar el medi ambient i el paisatge sinó que al final ha creada més desocupació i pobresa. Queda clar que era una política insostenible. Un altre exemple és el de la mobilitat urbana, l’ús excessiu del cotxe en la nostra ciutat. Quan reclamem asserenar el trànsit, més carrils bicis o zones per a vianants, estem treballant pel medi ambient però també per la nostra salut i per l’economia si gastem menys en gasolina.

Amb estos exemples volem indicar la necessitat d’integrar el medi ambient en el conjunt de les decisions de la corporació. Potser la constitució d’un òrgan interdisciplinar, a nivell d’equip de govern, a l’estil de l’ajuntament de Vitòria, podria ajudar en este sentit.

Des d’Acció Ecologista-Agró ens comprometem a llançar propostes, denunciar abusos, educar comportaments i informar la població per a cuidar i millorar este malparat ecosistema en què ens toca viure. Açò no és una promesa electoral, és la nostra raó de ser.

JPEG - 95.4 kB
Pam a pam continuarem defensant la nostra natura i el nostre territori/P. de Prada.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?