Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Voluntariat > Projecte Emys > Projecte Emys 2011 > La Finca de Penya es confirma com el refugi de les tortugues autòctones en (...)

Projecte Emys

La Finca de Penya es confirma com el refugi de les tortugues autòctones en la Marjal d’Almenara

La Reserva de Fauna Silvestre d’Acció Ecologista-Agró resisteix a la invasió de les exòtiques tortugues de florida

divendres 9 de setembre de 2011, per  AE-Agró

Després de quasi una dècada de lluita als Estanys i a la Marjal d’Almenara per a frenar la proliferació de les tortugues de florida (Trachemys scripta) i poder conservar així la població de tortugues d’estany europees (Emys orbicularis), la Reserva de Fauna Silvestre de la Casa de Penya s’ha convertit en un dels punts estratègics per a la supervivència de les nostres tortugues autòctones. Este estiu els voluntaris del Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró no han capturat cap Trachemys scripta en esta Reserva de Fauna Silvestre, que està baix la custòdia del territori de l’organització ecologista, però sí que han censat autòctones: una desena d’Emys orbicularis i inclús una Mauremys leprosa.

JPEG - 18.7 kB

El Projectes Emys 2011 entra en la seua recta final. Els neonats ja han eixit dels seus ous i durant els pròxims mesos les tortugues, tant autòctones (Emys orbicularis) com exòtiques (Trachemys scripta), iniciaran el seu període d’hivernació. Al Tancat de la Pipa de l’Albufera de València continuem sense rastre d’exòtiques. A la Marjal de Rafalell i Vistabella només s’ha capturat una. Però no podem dir el mateix dels Estanys i la Marjal d’Almenara, una zona humida on, per molts esforços de la Conselleria de Medi Ambient i d’Acció Ecologista-Agró, cada any es capturen desenes i inclús centenars de tortugues exòtiques invasores, que posen en perill la supervivència de les autòctones.

Tanmateix, les nostres tortugues d’estany europees han trobat un refugi a la Marjal d’Almenara on poder sobreviure sense la competència de les de florida. Es tracta de la Reserva de Fauna Silvestre de la Finca de Penya, ubicada al terme municipal de Sagunt i que està baix la custòdia del territori d’AE-Agró. Malgrat la presència d’espècies exòtiques (crancs americans, carpes, carpins, perques-sol i gambúsies), la Finca de Penya resisteix a la invasió de les Trachemys scripta. Durant este estiu, els voluntaris del Projecte Emys d’AE-Agró no han capturat cap tortuga de florida en esta Reserva de Fauna Silvestre. Un fet il·lusionant, més encara si tenim en compte que les tortugues autòctones sí que han caigut en les nanses. Fins al moment s’han capturat una desena d’Emys orbicularis, entre elles dos sense marcar (dada que ratifica la reproducció de l’espècie en esta marjal).

JPEG - 24.6 kB
Mesurant la leprosa.

Cal destacar també que entre les captures de tortugues autòctones destaca la d’un mascle de Mauremys leprosa. Si l’estat de conservació de les Emys és complicat, el de les Mauremys encara ho és més. Per això esta captura val el seu pes en or. Al Tancat de la Pipa, per exemple, no hi ha notícies de la presència de leproses i a la Marjal de Rafalell i Vistabella hi ha unes quantes censades, però enguany no s’ha localitzat cap.

El pròxim repte del Projecte Emys a la Finca de Penya és localitzar nius o en cas contrari realitzar alguna actuació orientada a afavorir la reproducció de les tortugues en la Reserva de Fauna Silvestre. Però, això ja serà en 2012, perquè els neonats d’enguany ja naden per la marjal després d’eixir dels ous.

A més a més del del Projecte Emys, que complementa el LIFE-Trachemys de la Conselleria de Medi Ambient, este estiu AE-Agró ha continuat treballant, pam a pam, en els diferents projectes de custòdia del territori i conservació de la biodiversitat que desenvolupa en els Estanys i en la Marjal d’Almenara. Des de l’estació ornitològica d’esforç permanent de les Torberes d’Almardà al manteniment de l’Ullal de Quartons, passant per la conservació de la canal de l’anguilera o organitzant la sisena bici-excursió per la marjal amb motiu de les festes del barri d’Almardà de Sagunt.

JPEG - 61.9 kB
La Mauremys leprosa capturada a la Finca de Penya.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : El Projecte Emys torna a lo gran per a continuar amb la defensa de les nostres tortugues

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles