Arrel de la web > Col·lectius > La Costera > Noticias > Parra ens vol tornar a vendre fum

La Costera

Parra ens vol tornar a vendre fum

Balanç de la darrera reunió del Consorci de Residus

dimecres 16 d’octubre de 2013, per  AE-Agró

El passat dilluns 7 d’octubre, el Consorci de Residus de les comarques centrals de la província de València (Zones X, XI i XII Àrea de Gestió II) va celebrar una nova reunió, on es van tractar entre altres temes el projecte del Macroabocador de Llanera (La Costera, València) i la taxa del fem. La Plataforma No al Macroabocador de Llanera, que compta entre els seus membres als companys del col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró La Costera, ha publicat el següent article on fan balanç de l’esmentada reunió i on reivindiquen, una vegada més, un nou model de gestió dels residus més respectuós amb la natura, el territori i els seus habitants.

Després de la reunió del Consorci del passat dia 7 d’octubre la Plataforma contra el Macroabocador de Llanera vol fer les següents puntualitzacions i declaracions:

1. La Conselleria encara no ha donat cap autorització per a fer res a Llanera. Al menys dues entitats de les quals participen al procediment d’autorització, com són la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i l’Institut Geològic i Miner, han mostrat les seues reserves i desconfiança respecte al projecte i han donat credibilitat als informes i al·legacions que aquesta plataforma va presentar al respecte en el seu moment. Una desconfiança en un projecte roín i fallit que s’ha vist ratificada pel propi Consorci en haver de presentar un projecte alternatiu que reconeix que el que s’havia presentat no servia. Tot i que el Sr. Parra vulga presentar aquest nou projecte com un èxit, no és res més que el reconeixement de la seua incapacitat i hauria de ser prou perquè presentara la seua dimissió immediata. A més a més, contra aquest nou projecte, si és que tira endavant, podrem presentar també al·legacions i recursos que el podran parar.

2. El Consorci, tal i com indica l’informe jurídic de la conselleria, pot anul·lar en qualsevol moment l’acord amb VYTRUSA pagant un rescat que acabaria amb el Macroabocador de Llanera i obrint la porta a un nou model de gestió de residus. Un pagament de rescat que seria més barat que mantenir durant 20 anys una gestió perillosa i ineficient dels residus com la que representa actualment el Sr. Parra. També volem fer constar la nostra decepció amb alguns medis de comunicació que han presentat aquest informe com una refutació de qualsevol possibilitat d’anul·lar el projecte de Llanera per part del Consorci. Més bé al contrari, indica el camí per a fer-ho.

3. Ens sembla preocupant que el president del Consorci actue tant en contra de la voluntat de la majoria ciutadana com dels alcaldes als quals diu representar. Recolzar-se en vots institucionals per a imposar a l’assemblea actuacions contràries a les aprovades prèviament i treballar per a evitar que els acords de l’assemblea no es porten a terme mostren un greu dèficit democràtic. Sembla que al Sr. Parra li preocupen més els interessos d’una empresa privada que els dels ciutadans que li paguen. Esperem que a properes assemblees del Consorci aquesta falta d’ètica trobe una resposta adequada.

4. A més a més, repetim, no es tenen en compte els interessos i la voluntat dels ciutadans que diuen que representen, molts dels quals havien respirat alleugerits, pensant que aquest pas podia significar una oportunitat de canvi en el model de gestió. Si han estat ja moltes les vegades que el poble ha expressat el seu rebuig a aquesta mena d’instal·lacions, recentment s’ha fet pública l’opinió de la Comunitat de regants de la Vega de Xàtiva , que també han manifestat la més enèrgica oposició a aquesta instal·lació , pels ”riscos imminents d’afecció de les masses d’aigua presents en la zona”, i perquè una filtració de lixiviats en aquesta zona resultaria ”catastròfica” i suposarien un dany ”permanent i irreversible”.

5. Continuem pensant, que és un projecte perillós per a les aigües, per a la nostra salut i el nostre entorn, i per aquest motiu seguim amb l’objectiu de parar el monstre de Llanera i que s’adopte una gestió sostenible dels residus. Junt a altres Plataformes i altres institucions hem presentat un recurs contra el Pla Integral de Residus de 2013 que en el cas de prosperar impediria la construcció de més macroabocadors i forçaria a replantejar la política de residus. En un marc més local hem iniciat les actuacions necessàries per anul·lar les taxes del Consorci de 2012 i 2013. El recurs contra la taxa de 2013 ha estat admés a tràmit, el que prova que un jutge troba que podem tindre raó, i es portarà a judici el proper febrer. Ens preguntem com pagaria el Sr. Parra la seua política de deliris si s’anul·len aquestos cobraments i ha de tornar als ciutadans els diners injustament recaptats.

Tot i que el més important és arribar a un consens per plantejar un canvi de model de gestió de residus, que és possible, que no cal inventar i que ja està aplicant-se en altres llocs del territori espanyol i europeu. En aquest sentit, hem creat una comissió d’estudi d’alternatives que es poden aplicar a les nostres poblacions i comarques.

La Plataforma No al Macroabocador de Llanera està formada per La Garrofera de l’Alcúdia de Crespins, ADENE, ACDEMA, Ecologistes en Acción de La Canal, Acció Ecologista-Agró La Costera, Xúquer Viu, El Penjoll, UGT-PV, CC.OO-PV, Associació de Veïns Sector Nord El Campello i Associació Cultural Annera "La Ñigasa".

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Celebrem la paralització del Macroabocador de Llanera

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?