Arrel de la web > Col·lectius > Morvedre > Opinió > La flama de gas de Sagunt

Camp de Morvedre

La flama de gas de Sagunt

Esta flama és un símbol i un element per a reflexionar

dilluns 28 d'octubre de 2013, per  AE-Agró

Un nou rècord per a situar la Comunitat Valenciana al món: la flama olímpica que crema gas natural a la planta Saggas, situada a Sagunt (Camp de Morvedre, València). Des de finals de febrer, i de manera intermitent, s’ha pogut observar aquesta enorme flamarada des de més de 10 quilòmetres de distància, eixint de la mistera situada al costat dels grans dipòsits de gas liquat. L’empresa, que importa gas de l’altre costat de la Mediterrània, està cremant-lo absurdament.

El gas s’importa d’Egipte i Oman. És transportat per vaixell en forma líquida al Port de Sagunt (Camp de Morvedre, València) on l’empresa el torna a convertir en gas i l’aboca a la xarxa, a través de la qual és consumit pels domicilis, les indústries i per les centrals elèctriques dites de cicle combinat. Però, als darrers anys hi ha una forta baixada de la demanda de gas per part de les elèctriques, que ha conduït l’empresa a tenir un excés de gas amb el qual no sap què fer.

El que està fent l’empresa Saggas és digne de sanció no sols per l’emissió de gasos d’efecte hivernacle, també per la pèrdua de recursos valuosos. L’Administració hauria d’aturar aquesta «sagnia» en lloc d’autoritzar extraccions de gas tan problemàtiques com el fracking a les comarques de Castelló.

La producció elèctrica dels cicles combinats ha baixat en tot Espanya un 40 % de gener a agost de 2013, mentre el consum de gas en indústries i habitatges no ha baixat. La raó que explica el menor consum de gas dels cicles combinats és la competència de les energies renovables. Els governs anteriors acceptaren els plans de les cinc grans companyies elèctriques de construcció de cicles combinats, i no tancar nuclears ni tèrmiques de carbó ha conduït a un excés de potència instal·lada.

Saggas és propietat majoritàriament de Gas Natural Fenosa, la qual disposa a Sagunt d’una central elèctrica de gas que fa les seues encomandes a Saggas. Aquesta central tèrmica estava prevista per a 1.200 MW però únicament es construïren la meitat, 600 MW, i ara funciona inclús a menys de la meitat d’esta potència.

A pesar que Saggas està funcionant per baix del 20 % de la seua capacitat, és sorprenent que no haja disminuït el moviment dels vaixells metaners en un moviment de compra i venda de gas totalment ineficient, com reconeix el director de l’empresa en una entrevista en aquest diari (Levante-EMV). Si a penes es fa gas, perquè aquest moviment de vaixells que, a més, obliga a emmagatzemar-lo i que quan s’evapora obliga a cremar-lo? L’única explicació que trobem es que han de complir el contracte amb l’Autoritat Portuària d’uns mínims de metres cúbics descarregats. No és una qüestió de seguretat pel que es crema el gas, sinó de benefici empresarial. A més, aquest gas no va a càrrec de l’empresa, sinó del sistema gasista, és a dir dels consumidors.

La flama és un símbol i un element per a reflexionar

1. L’excés de potència instal·lada en el sistema convencional (nuclear, carbó, petroli i gas) és un element més dels que pesen en el cost de l’electricitat, en aquest cas pels pagaments excessius per capacitat i disponibilitat, cosa que ha repercutit en les noves pujades del rebut de la llum. Les cinc grans elèctriques afirmen que paguem per l’electricitat menys del que costa produir i estan decidides que se’ls pague la diferència en un rescat per un volum que comença perillosament a assemblar-se al de la banca.

2. Els ministeris d’Indústria i Medi Ambient a Madrid i les conselleries respectives a València avalaren els projectes de planta i regasificadora, i estem esperant que diguen alguna cosa sobre la flama. La construcció de la central tèrmica de Sagunt va ser contestada per ciutadans i diverses entitats, entre elles, Acció Ecologista-Agró. Quan es va donar l’autorització ambiental es digueren moltes ximpleries, com que la planta era poc menys que imprescindible per a assegurar el subministrament elèctric en la zona. Però, en el 2004 ja donàvem raons de per què la central no era necessària, en estar el subministrament garantit per la construcció de la central de cicle combinat de Castelló l’any anterior i pels plans d’instal·lació de 1.700 MW d’energia eòlica.

Miquel Aguilar, Acció Ecologista-Agró Camp de Morvedre.

*Este article va ser publicat originalment, el passat diumenge 27 d’octubre de 2013, a la secció Terra Crítica del diari Levante-EMV.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Més de 1.500 ciutadans ciberactuen contra la flama de Saggas

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n'esteu, escriviu a continuació l'identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d' inscriure's.

Connexióinscriure'scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles