Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Educació ambiental > LA FONT ÉS VIDA. Biodiversitat de la Font de Quart > Reflexió i acció a la Font de Quart

La Font és Vida

Reflexió i acció a la Font de Quart

L’Ajuntament de Quart de les Valls i AE-Agró continuen treballant per a difondre el patrimoni ambiental i cultural d’este ecosistema únic

dilluns 25 de novembre de 2013, per  AE-Agró

Este mes de novembre, l’Ajuntament de Quart de les Valls (Camp de Morvedre, València) i Acció Ecologista-Agró han celebrat dues activitats més per a donar a conéixer el patrimoni ambiental i cultural de la Font de Quart. Concretament, el dia 6 es va organitzar una taula redona i el diumenge 10 una visita guiada a la Font. Estes dues activitats formen part del projecte "La Font és Vida. Biodiversitat a la Font de Quart", una iniciativa que va arrancar l’any passat i que pretén conservar i recuperar la història i els valors naturals de la Font de Quart amb jornades de reflexió i acció com les celebrades este mes de novembre.

El passat dimecres 6 de novembre, l’Ajuntament de Quart de les Valls (Camp de Morvedre, València) i Acció Ecologista-Agró van organitzar una taula redona sobre la Font de Quart que va comptar amb la participació de Marc Ferri (Col·lectiu Per l’Horta), Ignasi Mangue (Fundació Assut) i Vicent Sancho (Coordinador del LIFE+Trachemys). La taula redona, que vam titular "Mirades sobre la Font", va servir perquè estos experts ens refrescaren la memòria sobre els valors històrics i culturals de la Font de Quart i també perquè ens descobriren els seus secrets naturals.

L’historiador Marc Ferri, gran coneixedor del patrimoni hidràulic de la Font de Quart, va ser el primer a intervindre en la taula redona. Este membre del Col·lectiu Per l’Horta va explicar com, al llarg de la història, els conflictes per l’aigua han sigut l’eix que ha vertebrat la Vall de Segó i com la Font de Quart, "l’avinença de la Vall de Segó", ha esdevingut l’element clau d’esta vertebració territorial. El motiu és fàcil de comprendre: la Font de Quart, com a sistema de regadiu que data de l’època àrab, és el factor diferenciador de la Vall de Segó respecte a la resta del territori valencià. És l’element singular que, a pesar del pas dels segles, definix i dóna contingut a la relació dels veïns dels diferents pobles de la Vall de Segó, tant entre ells com amb la pròpia vall.

Després de les interessants reflexions de Marc Ferri sobre la dialèctica entre la Font de Quart i els pobladors de la Vall de Segó, el següent ponent, el biòleg Vicent Sancho, va explicar el funcionament dels ecosistemes aquàtics. El coordinador del LIFE+Trachemys de la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient va analitzar la relació entre els diferents elements que cal preservar per a assegurar la conservació de la biodiversitat d’un ecosistema aquàtic. I va afirmar que si volem recuperar els valors naturals de la Font de Quart lo primer que hem de fer és deixar de vore la Font com una simple bassa de reg. Només així l’asprella, els nenúfars, les granotes i altres espècies autòctones podran tornar a habitar a la Font.

La taula redona "Mirades sobre la Font" va concloure amb la intervenció d’Ignasi Mangue, que va contagiar amb la seua energia a tots els presents. Mangue va explicar el projecte que desenvolupa actualment la Fundació Assut per a revaloritzar, amb les noves tecnologies, la Reial Séquia de Moncada. Este projecte, com el de la Font de Quart, busca salvar el nostre patrimoni històric, social i natural, una herència creada pels nostres avantpassats que cal preservar i transmetre a les noves generacions.

Acció a la Font

Després de les reflexions i el posterior debat de la taula redona "Mirades sobre la Font", el diumenge 10 de novembre arribà el moment d’entrar en acció. L’Ajuntament de Quart de les Valls i AE-Agró convocaren conjuntament una visita guiada a la Font i una plantació de vegetació aquàtica autòctona. L’activitat, que va comptar amb la participació d’una trentena de voluntaris, molts d’ells xiquets, va servir per a conéixer sobre el terreny els valors naturals de la Font, com per exemple la història de l’om negre del Molí de la Font.

A més a més de descobrir el patrimoni natural i social de la Font, la jornada del dia 10 de novembre també va servir per a millorar la biodiversitat d’este ecosistema únic. Els participants van tindre l’oportunitat de plantar lliris grocs i van aprendre a fer saquets d’asprella, que després van llançar a la Font per a tractar de consolidar una nova praderia de vegetació subaquàtica. Pam a pam, ho aconseguirem!!!

Tant la visita guiada a la Font del dia 10 de novembre com la taula redona del dia 6 formen part del projecte "La Font és Vida. Biodiversitat a la Font de Quart". Esta iniciativa arrancà en 2012 i té com a impulsors a l’Ajuntament de Quart de les Valls i Acció Ecologista-Agró. El seu objectiu és donar a conéixer els valors naturals, històrics i socials de la Font de Quart. Perquè la Font és vida, però el seu futur depén de tots nosaltres. I allò que no es coneix no es valora i, per tant, ni es conserva ni es protegix.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : AE-Agró commemora el Dia Mundial del Medi Ambient en la Font de Quart

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?