Arrel de la web > Col·lectius > Morvedre > Opinió > Crisi i Medi Ambient

Camp de Morvedre

Crisi i Medi Ambient

Una valoració de 2013 al Camp de Morvedre

divendres 17 de gener de 2014, per  AE-Agró

Utilitzar el terme medi ambient ens permet parlar d’un ventall ample de temes des de la mirada ecologista. Per una banda podem parlar de tot allò relacionat amb l’ecologia urbana: residus, mobilitat, indústria, energia… Però, al mateix temps també podem parlar de territori, natura, biodiversitat... I tots aquests temes, com tants altres, en 2013 han estat marcats per la crisi que patim. Des d’Acció Ecologista-Agró pensem que un dels orígens d’esta crisi ha sigut un gestió insostenible de tot allò que abraça el terme medi ambient. Però, actualment com està afectant la crisi al medi ambient?

Primerament, als moviments ecologistes la crisi ens ha permés respirar. No hem hagut de vigilar durant un temps que es requalificaren terrenys, que es traçara una nova línia de l’AVE que destruïsca la comarca, no s’han creat nous deserts de polígons industrials... En fi, la recessió ha reduït la destrucció.

El resultat ha estat que davant la gran problemàtica social i econòmica, el medi ambient, com si no hi tingués res a vore, ha quedat relegat a un segon terme. El medi ambient és hui un aspecte secundari delimitat per les retallades.

Per una banda el sector empresarial ha deixat de participar i aportar col·laboracions. Han desaparegut les accions de responsabilitat social corporativa, les ajudes i les col·laboracions econòmiques. Però, a més davant de la debacle s’està alçant la mà pel que fa a la seua responsabilitat en temes de contaminació. Saggas ha cremat tones de gas davant la nostra sorpresa. Empreses com AGC o Lafarge cremen productes contaminants sense filtres legals. Sentim l’olor a taronja podrida quan passegem pel Port i estem envoltats de polígons de faroles que no il·luminen res, ni ningú.

El que ha dominat entre les administracions i entitats relacionades han sigut les retallades. L’exemple és el que ha fet la Conselleria de Medi Ambient amb la reducció de personal als Parcs Naturals. O la desaparició de les visites guiades a la Marjal dels Moros finançades per la Fundació Bancaixa de Sagunt, que permetia a tots els escolars del municipi conéixer-la de ben a prop. A casa nostra, queda pendent la retirada de les cases il·legals del Delta del Palància, la introducció del contenidor de matèria orgànica i la normalització i adequació dels carrils-bici.

Així, la responsabilitat d’un món millor queda en la societat civil que està ben enfeinassada. Per sort, la natura i la societat civil no seran aturades per una crisi. En 2013 Acció Ecologista-Agró ha aconseguit adquirir un nou terreny en la Marjal d’Almenara per a la seu restauració amb la col·laboració social. Les associacions del municipi estan participant a les activitats de voluntariat de la Colla Verda, que l’any passat introduïren centenars de noves plantes. L’Ajuntament de Sagunt ha mantingut el Programa Municipal d’Educació Ambiental, mentre al Consell Assessor de Medi Ambient es continuen debatent els temes més importants que afecten al municipi. I per fi la cessió de la Casa Penya a la nostra entitat ens permetrà treballar al futur perquè siga un centre de referència a la comarca.

Ara ens queda el 2014 i la carta als Reis. Esperem que la crisi haja servit per a aprendre: Volem que el medi ambient siga un tema transversal que es tinga present en totes les decisions importants. I desitgem que cada vegada siguem més qui exigim ecologisme. Perquè la factura de la llum, el preu de la benzina, l’aire que respires i el lloc on vius també són ecologisme. Per això, et necessitem a tu també!

Sara Aunés i Marqués, Acció Ecologista-Agró Camp de Morvedre.

*Este article va ser publicat originalment en el diari Levante-EMV.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Un planeta esgotat

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?