Arrel de la web > Col·lectius > Morvedre > Opinió > El fracàs de les polítiques energètiques i la flama de Saggas

Camp de Morvedre

El fracàs de les polítiques energètiques i la flama de Saggas

Necessitem un sistema elèctric amb major transparència, energia neta a menor preu i sense dependència de l’exterior

dilluns 14 d’abril de 2014, per  AE-Agró

La reforma energètica del Govern del Partit Popular té un clar objectiu: desmuntar les renovables al nostre país. I és obvi que no aconseguirà el que es diu que pretén: acabar amb el dèficit de tarifa i abaratir el rebut de la llum. La planificació energètica ha sigut i és desastrosa. L’anterior govern socialista va apostar per les renovables, i per la indústria del gas i els cicles combinats. Al mateix temps va cometre l’error d’incentivar la producció elèctrica amb carbó contaminant i no va tancar les velles i perilloses centrals nuclears, les prioritats de l’actual govern del PP. Ara, en un context de crisi, i amb un excés de potència elèctrica instal·lada, s’ha impedit l’entrada del gas en el sistema elèctric i s’han paralitzat i arruïnat a les renovables i a milers de xicotets inversors, tot a colp de decret legislatiu i per mitjà d’un mercat elèctric opac.

En concret, la utilització del cicle combinat de gas d’Unión Fenosa a Sagunt, en 2011 va arribar al 40%, i en el conjunt de les centrals de cicle combinat en l’Estat la mitjana va ser del 25%, la qual cosa converteix a moltes d’elles en una ruïnosa inversió. I, què ocorre amb la planta regasificadora de Saggas i amb la seua vistosa flama que ha provocat l’alarma social al voltant del Port de Sagunt. El seu director general, Santiago Álvarez diu textualment: "els nostres principals clients tenien uns grans consums de les centrals de cicle combinat, però la demanda d’estes centrals va caure dràsticament. Regasificar més o menys en esta planta no és voluntat de Saggas i no queda més remei que cremar en la torxa perquè no té producció suficient". Per tant, l’ex-delegat del Govern a la Comunitat Valenciana, Ricardo Peralta, es va equivocar en 2008 quan nomenà a Saggas com instal·lació "estratègica".

Des d’Acció Ecologista-Agró ens oposem al vessament inútil a l’atmosfera de CO2 i altres gasos contaminants. I més ara que els experts del Panell Intergovernamental contra el Canvi Climàtic (IPCC) han confirmat el canvi climàtic i les seues dramàtiques conseqüències. Entre diverses accions de protesta, denunciarem el fets davant la Conselleria d’Indústria, adjuntant més de 1.500 firmes per mitjà d’una ciberacció en Avaaz.org. La Conselleria s’ha declarat incompetent, a pesar que l’autorització ambiental és seua i Saggas només està autoritzada per a cremar gas en casos puntuals d’emergència i de curta duració.

També es va remetre la queixa al Ministeri d’Indústria de José Manuel Soria, el qual encara no ha donat resposta. I que a més, no ha inclòs a Saggas en l’obligatori Registre Estatal d’Emissions i Fonts Contaminants. Així que no podem saber quant gas s’està cremant en la torxa. El que sí que sabem és que eixe gas desperdiciat no ho estan pagant els clients de Saggas, molts especuladors del mercat gasista, que utilitzen Saggas com a centre de càrrega i descàrrega dels vaixells. El rebut de la flama s’està repercutint en el rebut dels clients finals del gas, o siga els ciutadans.

El millor és que Saggas tampoc no està d’acord, Álvarez, diu: "El primer que està en contra que eixa flama estiga encesa sóc jo, perquè ens agradaria que esta planta produïra més. Així ens evitaríem haver de cremar en la torxa. Quan es crema gas s’està produint CO2, un gas d’efecte hivernacle que no és bo emetre-ho a l’atmosfera. Però només hi ha dos opcions: o apague la torxa i deixe que isca metà, que té un poder 20 vegades pitjor, o apague la planta".

A pesar d’estar baix mínims les regasificadores, el ministre Soria pretén obrir-ne una altra a Astúries, que roman paralitzada i per la que l’Administració paga a Enagás una important prima. Perquè són moltes les primes que rep la indústria de l’energia bruta, com les ajudes a la mineria del carbó, o el pagament que ha fet el govern de les quotes d’emissió de CO2 a moltes grans empreses contaminants com Unión Fenosa i Saggas. Però en la demagògia dels populars, la indústria energètica i els seus portaveus dels mitjans de comunicació, li tiren tota la culpa del rebut de la llum més car d’Europa a les primes de les renovables.

Ignacio Galán, president d’Iberdrola, ha insistit en la necessitat d’"una política energètica comuna de la Unió Europea". I per una vegada te raó, perquè cada país està apostant per coses distintes. Per exemple, Anglaterra i França aposten per la nuclear i Alemanya per les renovables. Mentre a l’Estat espanyol han apostat per totes, primer per les renovables, després el gas natural i ara el carbó i la nuclear, i en el futur immediat es pretén buscar petroli i gas per mitjà de les perilloses tècniques del fracking, a Castelló sense anar més lluny, o l’exploració petrolífera marina profunda en el Golf de València o Canàries, amb un profund rebuig social.

La UE ha d’obligar a tots els països a apostar per les renovables, l’energia sostenible, democràtica, neta i de futur. Es podrien oferir incentius per a l’autoconsum solar, eòlic i de biomassa, en edificis i naus industrials. D’esta manera, a més de menys emissions, estalviaríem tots en la factura de la llum. Allò lògic seria que ho feren els governs nacionals, i segurament algun govern de la Unió ho farà, però no el nostre. De fet la reforma elèctrica estatal introduïx un peatge a l’autoconsum solar i fa que no siga rendible.

Concloent, necessitem un sistema elèctric amb major transparència, energia neta a menor preu i sense dependre de l’exterior, i els nostres polítics, captius en les portes giratòries de l’oligopoli de les grans companyies energètiques, no ens concediran este somni. I no passarà, llevat que els partits verds governen per majoria, molt improbable, però caldrà tindre esperança en les pròximes eleccions europees del 25 de maig.

Juan Antonio Roglá, Acció Ecologista-Agró Camp de Morvedre

*Este article va ser publicat originalment, el passat dijous 10 d’abril de 2014, en el diari La Voz de tu Comarca.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : La flama de gas de Sagunt

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?