Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Comissions > Residus > La Conselleria renuncia a la prevenció dels residus

Comissió de Residus

La Conselleria renuncia a la prevenció dels residus

Decebedora resposta de l’administració valenciana a les propostes plantejades per a AE-Agró sobre el Programa de Prevenció de Residus

dimecres 10 de desembre de 2014, per  AE-Agró

El passat mes de juliol, durant la seua fase de consulta, la Comissió de Residus d’Acció Ecologista-Agró valorà el Programa de Prevenció del Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana, com "un document inútil, redactat amb l’únic objectiu d’acomplir el tràmit administratiu per a posteriorment justificar l’aposta de la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient per la incineració". La decebedora resposta donada recentment per l’administració valenciana a les al·legacions plantejades per AE-Agró a este programa, per desgràcia, confirmen les nostres sospites: la Conselleria es nega a aplicar veritables polítiques de prevenció de residus i de foment del reciclatge perquè continua encabotada a incinerar el fem.

La Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient ha renunciat a posar en marxa un pla de prevenció de residus realment efectiu. Així es desprén de la decebedora i parcial resposta que la Conselleria que dirigix Isabel Bonig ha donat a les al·legacions i suggerències plantejades per Acció Ecologista-Agró al Programa de Prevenció del Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana. Durant la seua fase de consulta pública, la Comissió de Residus d’AE-Agró ja va denunciar que este programa no es basava en dades reals, ignorava les experiències anteriors en esta matèria i fins i tot obviava el contingut del Pla Nacional Integral de Residus de l’Estat Espanyol.

Com a resultat de totes estes deficiències, el document elaborat per la Conselleria de Medi Ambient no tenia uns objectius clars i es perdia en un seguit de declaracions d’intencions i generalitats, que no donaven cap solució tècnica real per a solucionar la problemàtica de la generació de residus i fomentar el reciclatge. I, per desgràcia, vista la resposta de la Conselleria a les nostres al·legacions, tot continua igual, ja que l’administració valenciana es nega a dotar el Programa de Prevenció d’objectius, xifres i polítiques reals i descarrega sobre la ciutadania la seua obligació d’aplicar mesures per a reduir la generació de residus i potenciar el reciclatge.

Des d’AE-Agró lamentem la manca de voluntat política de la Conselleria per a millorar el sistema de prevenció de residus, però no ens sorprén. Perquè la consellera Isabel Bonig continua encabotada a incinerar tot el fem que és incapaç de gestionar d’un mode eficaç (actualment més del 60% dels residus que entren en plantes de tractament acaben en l’abocador per la incorrecta separació en origen). Per esta raó, el document presentat per l’administració valenciana resulta tan poc ambiciós, perquè simplement el consideren un tràmit administratiu previ per a justificar posteriorment la seua aposta per la incineració.

Per a AE-Agró la incineració de residus que defén la Conselleria, ja siga en plantes d’incineració o cimenteres, resulta un perill inassumible per al medi ambient. Però, especialment per a la salut de les persones per la constant emissió de toxines i gasos contaminants que generen estes instal·lacions. A més a més, el seu cost econòmic, en cas d’haver de construir les plantes, encarirà el preu de la gestió dels nostres residus: haurem de pagar l’arreplegada, el tractament i, a més a més, la incineració del rebuig.

Actualment, com a societat, tenim un repte: aconseguir un sistema eficaç per a gestionar els nostres residus i que alhora siga respectuós amb el medi ambient. I açò passa per reduir i previndre la producció de residus. I, per desgràcia, qui hauria d’assumir esta responsabilitat pública, la Conselleria, continua sense tindre cap interés en buscar solucions reals a este problema. El decebedor i inútil Programa de Prevenció de la senyora Bonig així ho demostra.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : AE-Agró, Ecologistas en Acción, CC.OO i UGT s’oposen a la incineració dels residus urbans

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?