Arrel de la web > Col·lectius > Marfull > No a la perforació petrolífera en el Sàhara Occidental

Marfull

No a la perforació petrolífera en el Sàhara Occidental

243 organitzacions insten a l’ONU a condemnar els plans del Marroc

divendres 17 d'abril de 2015, per  AE-Agró

Els sahrauís han estat protestant contra la indústria petroliera en el Sàhara Occidental durant mesos. Exigixen la intervenció de l’ONU per a protegir els seus drets. La carta que reproduïm a continuació va ser enviada este dimecres, 15 d’abril, a la Presidenta del Consell de Seguretat de l’ONU, Dina Kawar, ambaixadora de Jordània davant de les Nacions Unides, sol·licitant la seua circulació entre els membres del Consell. 243 organitzacions de tot el món mostren en ella el seu suport al poble sahrauí i insten a l’ONU a condemnar immediatament l’actual programa de desenvolupament petrolier del Marroc en el Sàhara Occidental. Entre els firmants estan els nostres companys de Marfull-Acció Ecologista Agró.

No a la perforació petrolífera en el Sàhara Occidental

Les organitzacions baix firmants instem al Consell de Seguretat de l’ONU a condemnar immediatament l’actual programa de desenvolupament petrolier del Marroc en el Sàhara Occidental, i a fer una crida al Marroc perquè complisca amb el seu compromís en el marc del pla de solució de 1988 per a permetre l’organització d’un referèndum en el Sàhara Occidental.

El Dictamen Jurídic de l’ONU de gener de 2002, elaborat a instàncies del Consell de Seguretat, va arribar a la conclusió que l’exploració o explotació de petroli en el territori no autònom del Sàhara Occidental és una violació del dret internacional si no està d’acord amb els desitjos i els interessos del poble del territori.

En flagrant falta de respecte amb el clar Dictamen Jurídic de l’ONU, El Marroc ha concedit, fins a la data, set llicències de petroli i gas en el territori. La petroliera nord-americana Kosmos Energy Ltd, en col·laboració amb la firma escocesa Cairn Energy Plc, ha acabat la primera prova de perforació de pous en les aigües territorials del Sàhara Occidental al febrer d’enguany. És probable que empreses com Total SA, Glencore Plc o altres seguisquen el seu exemple.

Totes les empreses involucrades s’han unit amb ONHYM, la petroliera estatal del Govern marroquí, fora de les fronteres del Marroc internacionalment reconegudes: en el Sàhara Occidental. Ignoren les nombroses protestes del poble sahrauí, l’únic poble originari del territori en el moment de la invasió del Marroc en 1975, i dels seus representants polítics reconeguts internacionalment, el Front Polisario.

Cap govern en el món reconeix l’autoproclamada sobirania del Marroc sobre el Sàhara Occidental, i la Cort Internacional de Justícia ha declarat que les reclamacions del Marroc sobre el territori són infundades. L’ONU considera el Sàhara Occidental com un territori no autònom, una colònia. El poble sahrauí té el dret internacionalment reconegut a la lliure determinació: el dret a determinar el futur estatut de la seua terra i els seus recursos. Però El Marroc manté un domini insostenible sobre grans zones del territori i sotmet la població sahrauí davall el seu control a greus violacions dels drets humans, mentre que la mitat del poble sahrauí viu refugiada en una de les zones més inhòspites del desert algerià.

Les activitats de les empreses petrolieres en el Sàhara Occidental a través d’acords amb el Govern del Marroc donaran al Marroc inclús menys necessitat a participar en les conversacions de pau i en el compliment de les seues obligacions en virtut del dret internacional. Això a més soscava la fe del poble sahrauí en les negociacions de pau. Com tal, el desenvolupament petrolier del Marroc mina els esforços de l’ONU per a negociar una solució justa i duradora del conflicte.

Ni El Marroc ni les companyies petrolieres que participen en els treballs d’exploració en el Sàhara Occidental poden negar el dret del poble sahrauí a l’autodeterminació. Cap perforació de petroli hauria de tindre lloc en el territori fins que els sahrauís hagen tingut l’oportunitat d’exercir el seu dret a la lliure determinació i hagen decidit de manera lliure i justa l’estatus polític de la seua pàtria.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Marfull se solidaritza amb els "Arctic 30"

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n'esteu, escriviu a continuació l'identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d' inscriure's.

Connexióinscriure'scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles