Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Campanyes > Petroli? No, gràcies!!! > Victòria!!! Cairn Energy i el ministre Soria es retiren del Golf de (...)

Petroli? No, gràcies!!!

Victòria!!! Cairn Energy i el ministre Soria es retiren del Golf de València

Gràcies al treball de la societat civil la Mediterrània se salva de les prospeccions

dijous 11 de juny de 2015, per  AE-Agró

Estem de celebració. Cairn Energy ha renunciat a buscar petroli entre València i Balears. Este perill imminent, que amenaçava la nostra mar, s’allunya. Així que, per ara, podrem estar tranquils en este front. Des d’Acció Ecologista-Agró, com a entitat que s’ha oposat activament a les prospeccions petrolíferes, volem agrair a tota la gent que s’ha implicat en esta lluita el seu esforç per a derrotar la indústria del petroli i el seu ministre, José Manuel Soria. Gràcies als centenars de milers de persones que han ficat el seu granet d’arena, amb una signatura, una al·legació o una denúncia, hem aconseguit una històrica victòria per a la Mediterrània: Cairn Energy i el ministre Soria es retiren del Golf de València!!!

Des de Catalunya a Canàries, passant per mitja Europa, la societat civil s’ha mobilitzat per a rebutjar les prospeccions petrolíferes. Especial menció mereixen els habitants d’Eivissa, que han impulsat una de les campanyes en defensa de la Mediterrània més intenses que es recorden. Molts ens hem deixat la pell en Acció Ecologista-Agró, Oceana, Greenpeace, Ecologistas en Acción i tantes altres organitzacions per a protegir la nostra mar. Però, cal destacar i reconéixer el paper clau de José Ortega, l’advocat de les Confraries de Pescadors de la Comunitat Valenciana, Carlos Bravo, el coordinador de l’Aliança Mar Blava, i Xavi del Senyor, un dels grans impulsors de la plataforma Columbrets Netes.

Tampoc no podem oblidar els ajuntaments i les institucions que s’han posicionat en contra de les prospeccions petrolíferes, com és el cas de l’Institut Espanyol d’Oceanografia, la Direcció General de Costes i la Mar i la Universitat Politècnica de València, que amb els seus crucials i contundents informes han inclinat la balança del nostre costat. I, excepcionalment, una menció al president balear, José Ramón Bauzá, els seus tres senadors i alguns regidors del PP que, per una vegada, han trencat la rígida disciplina del seu partit i s’han posat del costat de la seua gent, les seues illes i la seua terra.

Per desgràcia, no podem dir el mateix dels dirigents polítics del País Valencià. A pesar dels riscos per a la natura, la pesca i el turisme que implicaven les prospeccions petrolíferes, no han menejat pràcticament ni un dit. El motiu? Evitar conflictes amb el ministre d’Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, un polític a les ordes de la indústria del petroli i que ha manipulat l’administració en benefici dels seus interessos per damunt de la societat per a la qual treballa, l’administració i fins i tot els seus companys de partit. Però, la seua incondicional perseverança per les prospeccions s’està perfilant com un rotund fracàs. Primer a la seua terra, Canàries, on no va trobar petroli ni amb l’ajuda de l’exèrcit. I ara, a la Mediterrània, on la societat civil ha aturat els seus plans.

Les males arts del ministre arriben fins al punt que ha amagat la renúncia de Cairn Energy fins a després de les recents eleccions autonòmiques i municipals. Soria sabia des d’abril que la petroliera abandonava este projecte. Però, no ho va comunicar al Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient que, per motius electorals, continuava retardant la Declaració d’Impacte Ambiental de les prospeccions a la Mediterrània. Només ell sap per què ho ha fet. Igual pensava en no perdre més vots a Canàries pel greuge comparatiu amb Balears. O volia mantindre el seu orgull i amagar el seu fracàs uns dies. Qüestions de poder dins del partit. Però, segur que a Bauzá, company seu en el PP, no li haurà fet massa gràcia...

A partir d’ara cal estar vigilants perquè, a pesar d’haver aconseguit esta històrica victòria, no podem baixar la guàrdia. Cairn Energy i el ministre Soria es retiren del Golf de València. Però, el perill seguix latent. La renúncia de Cairn Energy impedirà que isca una resolució negativa de la Declaració d’Impacte Ambiental, per la qual cosa no quedarà assentat el precedent i una altra empresa o la mateixa Cairn Energy podran sol·licitar novament els permisos per a les prospeccions. Ara bé, la imminent declaració de la zona afectada com a espai protegit pel corredor de cetacis de la Mediterrània posarà més difícils les coses a qui vulga tornar a buscar petroli.

Soria i els seus són ambiciosos. Però, la societat civil continuarà treballant en contra dels lobbys del petroli i els seus palmers polítics. Cada vegada ho tenen més complicat. El baix preu del petroli fa inviables estos projectes, especialment si compten amb una oposició ciutadana que encarisca els seus costos. A més a més, l’auge de les energies renovables és ja imparable a pesar dels entrebancs per al sector que s’encabota a posar el ministre. Un nou model energètic està en marxa i només cal alliberar-se en les urnes de personatges com Soria per a consolidar-lo definitivament.

Bye, bye Mr. Soria! Al desembre sabrem el seu futur… Pot ser una cadira en el Consell d’Administració de Repsol. Se l’ha guanyada a pols. Però, anant en contra de la societat que li va atorgar el seu càrrec de ministre.

Jorge Mateos, coordinador de la campanya d’AE-Agró Petroli? No, gràcies!!!

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : AE-Agró se suma a la campanya ciutadana per a aturar les prospeccions petrolíferes

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?