Arrel de la web > Col·lectius > Morvedre > Opinió > D’ànecs i cucanyes (una vegada més)

Camp de Morvedre

D’ànecs i cucanyes (una vegada més)

Esta tradició ha perdut la seua raó de ser i no es correspon amb els temps actuals

dimarts 4 d'agost de 2015, per  AE-Agró

En el Ple de l’Ajuntament de Sagunt (Camp de Morvedre, València) del passat 28 de juliol, la Federació de Penyes del Port va exigir a l’alcalde que autoritzara la solta d’ànecs en les Festes Patronals, a pesar d’existir l’amenaça d’una nova multa i de l’informe contrari dels serveis jurídics de la corporació. La petició de la Federació de Penyes no és acceptable. No ho és demanar que el conjunt de la ciutadania de Sagunt s’expose a pagar una nova multa que s’unisca a la ja pagada de 45.000 euros i a les que puguen caure dels tres processos legals en marxa. Tampoc no és acceptable exigir a l’alcalde que s’expose a cometre un delicte de prevaricació, pel qual podria ser inhabilitat si concedix un permís sabent que legalment no es pot fer.

A una autoritat o qualsevol persona se li pot plantejar el cometre un delicte de prevaricació si amb ell s’evita un mal molt major, com la mort d’una persona o una cosa semblant. Però, no és el cas. Es tracta de divertir-se una estona tirant ànecs a la mar, agarrar-los i tornar-los. En definitiva, divertir-se utilitzant els animals. La Federació de Penyes i el senyor Castelló, quan va ser alcalde, van acordar un calendari de disminució anual del numere d’ànecs a utilitzar. Però, mai no es va marcar l’any de finalització. Ara, en 2015, també es volen tirar a pesar dels riscos existents.

Esta és una tradició, com altres, que ha perdut la seua raó de ser i que no es correspon amb els temps en què vivim. La sensibilitat social i amb ella les lleis protegixen els animals com no ho havien fet abans i afortunadament han desaparegut tradicions molt arrelades que suposaven maltractament animal i la seua utilització per a la nostra diversió. Hem d’assumir açò i actuar en conseqüència.

Bona part d’estos avanços han sigut possibles gràcies a entitats de protecció dels animals com ANPBA (Associació Nacional per a la Protecció i el Benestar dels Animals), que amb les seues denúncies han ajudat a fer que es prenga una decisió que s’allarga massa. Hauríem d’estar-los agraïts i no insultar-los com es va fer en el Ple citat, cridant-los talibans perquè proposen en els seus estatuts que no es mengen ous o llet per ser productes d’origen animal i també perquè uns dels seus mitjans d’actuació és posar denúncies.

Ser vegetarià o vegà en este cas són formes de vida molt respectables que formen part de la nostra societat i no és acceptable tractar de desprestigiar-los amb insults. Si denunciar davant dels tribunals el que es considera injust és motiu d’insult, moltes entitats com la nostra, com Acció Ecologista-Agró, ens considerem insultades també. No m’estranya que ANPBA no haja volgut reunir-se amb la Federació de Penyes si esta és l’opinió i el respecte que tenen cap a ells.

L’Alcaldia va oferir una alternativa a la solta d’ànecs en forma de balons o ànecs de goma amb premis acords als gustos i necessitats actuals, perquè les cucanyes es mantinguen i milloren. Perquè així molta més gent podria participar i podríem continuar ocupant el moll un dia de festa. Banyar-nos en el moll és recuperar un dret que ens va ser arrabassat als que de xicotets ens agradava banyar-nos i pescar carrancs allí a l’estiu. Ens fa recordar dies d’infància i joventut idíl·lics en la memòria i no els volem perdre, encara que acabàrem plens de greix.

Miquel Aguilar, Acció Ecologista-Agró Camp de Morvedre.

*Este article va ser publicat originalment en castellà, el passat divendres 31 de juliol de 2015, en el diari El Económico.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : EU y Agró rechazan que el Consell cambie la ley para autorizar la suelta de patos

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n'esteu, escriviu a continuació l'identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d' inscriure's.

Connexióinscriure'scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles