Arrel de la web > Col·lectius > Morvedre > Activitats > AE-Agró reivindica la finalització de la Via Verda d’Ojos (...)

Camp de Morvedre

AE-Agró reivindica la finalització de la Via Verda d’Ojos Negros

Els ecologistes demanen que s’execute ja la connexió entre Algímia i Sagunt

dilluns 5 d’octubre de 2015, per  AE-Agró

Amb motiu de la Setmana Europea de la Mobilitat de Sagunt, el col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró Camp de Morvedre ha tornat a reclamar la finalització de les obres de restauració i condicionament de la Via Verda d’Ojos Negros. Concretament, els ecologistes demanen que la Generalitat Valenciana execute la connexió pendent entre Algímia de la Baronia i el Port de Sagunt, la finalització de la qual acumula ja set anys de retard. Per a denunciar esta situació i difondre els valors d’esta emblemàtica infraestructura ciclista, AE-Agró va celebrar dues activitats la setmana passada: una conferència a càrrec de l’expert en mobilitat Paco Tortosa i una marxa ciclista pel tram inacabat de la Via Verda d’Ojos Negros.

Este dissabte, 3 d’octubre, el col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró Camp de Morvedre organitzà un passeig en bici des d’Algímia de la Baronia fins al Port de Sagunt, per l’últim i inacabat tram de la Via Verda d’Ojos Negros. Esta marxa ciclista, que comptà amb la participació de Ricardo Hernández, autor del llibre La Via Verda d’Ojos Negros, tenia com a objectiu reivindicar la finalització d’esta infraestructura ciclista, i difondre els valors culturals i històrics que atresora. A més a més, l’activitat, convocada en el marc de la Setmana Europea de la Mobilitat de Sagunt, també va servir per a mostrar la capacitat de la via verda per a connectar en bicicleta els diferents municipis de La Baronia del Camp de Morvedre amb la capital de la comarca.

L’itinerari que van recórrer els participants durant la ruta ciclista va ser el dissenyat per Paco Tortosa, redactor del projecte de finalització de la Via Verda d’Ojos Negros que arrossega ja set anys de retard. Este expert en mobilitat va ser convidat per AE-Agró el passat dimarts, 29 de setembre, per a explicar els detalls de la seua proposta. Tortosa, en una conferència celebrada al Centre Cívic del Port de Sagunt, va descriure les característiques del projecte i les possibles alternatives per a reduir el cost de finalització de la via verda, pressupostat per l’administració valenciana en 1.340.000 euros.

Este expert en mobilitat va destacar la necessitat d’executar l’últim tram d’esta infraestructura ciclista pel seu potencial turístic i esportiu en un acte de la Setmana Europea de la Mobilitat que va comptar amb la presència de representants dels ajuntaments de Sagunt, Torres-Torres i Algímia de la Baronia. Tortosa també va plantejar la necessitat de crear una xarxa de vials ciclistes que connecte els municipis i les comarques del País Valencià.

Per a la creació d’esta xarxa, semblant a la de carreteres, aposta per unir les diferents vies verdes que ja existixen al territori valencià i aprofitar també els camins agrícoles. Per exemple, es podrien vincular per camins agrícoles les vies verdes d’Ojos Negros i de la Via Xurra i així connectar amb un corredor ciclista les comarques de L’Alt Millars, L’Alt Palància, El Camp de Morvedre i L’Horta Nord amb la ciutat de València.

La mobilitat en els polígons industrials, també a debat

A més a més de la ponència de Paco Tortosa i la marxa ciclista per la Via Verda d’Ojos Negros, amb motiu de la Setmana Europea de la Mobilitat, AE-Agró va programar també una xerrada-debat sobre mobilitat en polígons industrials. Per a este col·loqui, que va comptar amb la participació de Roser Maestro, regidora de Mobilitat Urbana de Sagunt, es va convidar a Isidro Andújar, responsable de Salut Laboral i Medi Ambient de CCOO. Amb ell vam analitzar, el passat 25 de setembre, la manca de transports públics i de carrils-bicis en els polígons industrials. Estes mancances obliguen els treballadors a desplaçar-se en cotxe, que massa vegades ocupa només el conductor, i generen impactes que patim tota la ciutadania i fins i tot el medi ambient.

Per exemple, sorolls molestos, estrés en els embossos, accidents de trànsit i especialment emissions contínues de gasos contaminants, que encara fan més difícil combatre el Canvi Climàtic. Per això, tal i com van explicar Isidro Andújar i Paco Tortosa, si volem viure d’una manera més sana i sostenible i posar el nostre granet d’arena en els nostres desplaçaments diaris, fa falta un canvi en el model de mobilitat, tant urbà com interurbà. Hem de canviar l’actual i anquilosat model, on el contaminant vehicle privat continua sent el rei, per un nou que aposte pel transport públic, la bicicleta i els desplaçament a peu. Només així podrem recuperar els nostres carrers i fer front al Canvi Climàtic.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : La mobilitat urbana, a debat a Sagunt

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?