Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Educació ambiental > LA FONT ÉS VIDA. Biodiversitat de la Font de Quart > La Font de Quart: De bassa de reg a l’ullal de Cavanilles

La Font és Vida

La Font de Quart: De bassa de reg a l’ullal de Cavanilles

Pam a pam posem en valor el patrimoni natural de La Vall de Segó!!!

dilluns 19 d’octubre de 2015, per  AE-Agró

La Font de Quart està canviant el seu aspecte. Una font usada tradicionalment per al reg a La Vall de Segó s’està transformant en l’ullal que descrivia Cavanilles al segle XVIII, gràcies a la participació col·lectiva de la gent que se l’estima. En 2012, la Comissió d’Educació Ambiental d’Acció Ecologista-Agró Camp de Morvedre encetà el projecte "LA FONT ÉS VIDA. Biodiversitat de la Font de Quart". Des d’aleshores, prenent la Font com a objecte, hem intentat unir diferents sectors socials per a remarcar el seu valor cultural i mediambiental en un projecte molt bonic, que compta amb la participació de la comunitat educativa de La Vall de Segó, l’Ajuntament de Quart de les Valls i la Conselleria de Medi Ambient.

En primer lloc, des de la Comissió d’Educació Ambiental d’Acció Ecologista-Agró Camp de Morvedre vam crear un fullet divulgatiu per a difondre la riquesa patrimonial i natural de la Font de Quart. Després, vam treballar al centres educatius de La Vall de Segó la Font, els barrancs, molins i sistars, de manera que els alumnes aprofundiren en el seu coneixement i feren propostes per al futur de la Font. I, per últim, vam reflexionar amb l’ajuda d’experts i interessats sobre la importància d’este espai i la necessitat de conservar-lo.

El nostre objectiu era fer una crida a la importància de la Font de Quart, un brollador natural que des de l’època àrab s’ha utilitzat per a abastir i regar les poblacions de La Vall de Segó. Es tracta d’un element fonamental del cicle de l’aigua en esta subcomarca del Camp de Morvedre i del seu sistema hídríc, que permet que les seues aigües arriben a la Marjal d’Almenara.

Però, a més a més, la Font de Quart també és un niu de biodiversitat. Encara que ens coste imaginar-ho, si mirem enrere, als temps de Cavanilles, la Font tenia un aspecte molt diferent a l’actual. Seria un xicotet estany amb vegetació aquàtica, granotes i barbs. Estes espècies havien desaparegut de la Font, degut a les "neteges" que es feien...

Els darrers anys, per desgràcia, la Font també havia patit altres impactes ambientals. A més a més de les temporades de sequera, la introducció de peixos exòtics, que cada dia eren més grans, va eliminar la vegetació que permet l’oxigenació de les aigües, al temps que impedia l’existència d’animals aquàtics autòctons. Per això, amb la col·laboració de xiquetes i xiquets, pares i mares, hem anat proposant diferents activitats a la Font de Quart, totes elles encaminades a recuperar la seua biodiversitat.

Per exemple, vam reintroduir la vegetació que oxigena ara les aigües de la Font i que dóna aliment i amagatall als barbs autòctons (Barbus barbus) que també hem soltat. D’una manera molt divertida, vam recuperar la bova (Typha domingensis), el Potamogeton i l’asprella, plantes aquàtiques que la gent més jove va llançar com a bombes a la Font. I allò més interessant és que eren plantes recollides en les séquies de la Font i en la Marjal d’Almenara, fins on arriba la seua aigua.

Ara totes estes accions han donat el seu fruit i la Font de Quart torna a omplir-se de biodiversitat. La vegetació s’ha reproduït i la Font comença a tindre l’aspecte que feia segles que no tenia. Però, ens cal continuar treballant. Ara hem d’explicar a tothom la importància d’estes plantes i la seua funció biològica. I, a més a més, haurem de mantindre-les de manera que no destorben per a l’ús tradicional de les seues aigües: el reg agrícola. Des d’AE-Agró esperem que tothom disfrute de la nova imatge de la Font i des d’ací donem les gràcies a totes les persones que participen en la seua conservació i que han fet possible que, pam a pam, torne a lluir com l’ullal que descrivia Cavanilles en el segle XVII.

Sara Aunés i Marqués, Comissió d’Educació Ambiental d’Acció Ecologista-Agró Camp de Morvedre.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : La Font de Quart, l’avinença de la Vall de Segó

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?