Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Custòdia del territori > Territori i Paisatge > Obrint Noves Sendes (2006) > Fanguejant la Finca de Penya

Campanya financiada per la Fundació Territori i Paisatge de Caixa Catalunya

Fanguejant la Finca de Penya

Aquesta és la darrera actuació de la campanya Territori i Paisatge 2005

dijous 23 de febrer de 2006

Fanguejar serveix per a deixar lluents d’aigua lliures d’algues i herbes. Les espècies d’aus limícoles, com les camallongues o els corriols, i alguns passeriformes, com les titetes i cuetes, necessiten d’espais sense vegetació on alimentar-se.

A principis de Febrer hem fanguejat la Finca de Penya per a deixar-la en condicions per a que crien d’espècies d’aus limícoles. L’objectiu és que el major nombre d’espècies puguen trobar-se en el conjunt de la Marjal d’Almenara.

Actualment, en part a causa de la desecació de certes zones de la marjal en estiu, bé per a cultivar o bé per altres interessos, hi ha una manca d’hàbitats propicis per a les aus limícoles i certes espècies de passeriformes: lluents amb poca profunditat d’aigua lliures de vegetació.

JPEG - 88.6 kB
Socis d’Acció Ecologista-Agró i Antonio, el responsable de fanguejar
Al costat de la Finca de Penya, retirant escombros que tira la gent mentres fangueja Antonio

Per a canviar aquesta situació, hem reservat part de la subvenció de la Fundació Territori i Paisatge de Caixa Catalunya per a fanguejar. Per les característiques de la Finca de Penya, considerem que és propícia per a aquesta actuació, que hem realitzat amb la màxima cura per a no causar molèsties a les aus. Hem deixat inalterades grans zones amb vegetació consolidada per a aquelles espècies que ho prefereixen, com el gall de canyar Porphyryo porphyryo que s’alimenta de bova.

El conductor del tractor, Antonio, i la seua familia han estat els encarregats de la Finca de Penya des de l’any 1950. Vivien a la Casa de Penya que serà el futur centre de voluntariat mediambiental. Actualment Antonio col·labora amb nosaltres i d’ell hem apres moltíssim de la marjal.

JPEG - 96.4 kB
Fanguejant el lluent on estigueren alenes i picaports la primavera passada
Manté aigua tota la primavera i té una viga de fusta com única entrada

El tractor amb les gàbies és el mateix que fa 45 anys ja fanguejava la finca per a fer arròs. Ara serveix per a que les aus es troven a gust.

Aquesta és la darrera actuació que teníem pendent de la campanya de Territori i Paisatge 2005.

Enguany esperem que l’Ajuntament de Sagunt demane la figura de Reserva de Fauna Silvestre per a la zona, on ja existeix al costat mateix una reserva de samaruc i una microreserva de flora.

A l’estiu de 2006 farem un intercanvi internacional de joves italians, marroquins i algerians junt als joves del Camp de Morvedre i la Plana. Algunes activitats es realitzaran a la Finca de Penya.


Us mantindrem informats de l’evolució de la Finca de Penya i de la presència i nidificació d’espècies en la zona.

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?