Arrel de la web > Projectes > Educació ambiental > El pingüí volador

Educació Ambiental

El pingüí volador

Una xicoteta introducció al món de les aus marines

dilluns 29 de febrer de 2016, per  AE-Agró

Com ja sabeu, en la Comissió d’Educació Ambiental d’Acció Ecologista-Agró Camp de Morvedre no podem deixar de ressaltar les meravelles naturals que tenim en la nostra comarca. Per sort, en som uns quants apassionats qui observen tots estos tresors naturals, els coneixen i els ensenyen. Per exemple, el nostre company i ornitòleg Ángel Bereje, que en el següent article ens regala una xicoteta introducció al món de les aus marines. L’objectiu? Doncs, conéixer un poc més estos ocells i resoldre l’enigma dels pingüins voladors que molts de nosaltres hem vist este hivern a la vora de la mar. Si vols descobrir l’au enigmàtica, que per descomptat no és un pingüí, no deixes de llegir este article.

Observar aus marines representa un repte per a qualsevol amant de l’ornitologia, doncs passen la major part del temps solcant l’oceà, lluny de la costa. En les zones on abunda la pesca es concentren milers d’individus per a alimentar-se, cadascun al seu estil. Els mascarells (Morus bassanus) es llancen en picat i penetren com un torpede davall l’aigua; les baldrigues cendroses (Calonectris diomedea), mediterrànies (Puffinus yelkouan) o balears (Puffinus mauretanicus) i els albatros cellanegres (Thalassarche melanophris) planegen sobre les ones i atrapen les seues preses quan toquen la superfície; els escaterets (Hydrobates pelagicus) voletegen com a palometes per a arreplegar xicotets organismes flotants; els paràsits (Stercorarius sp.) pirategen a tots, obligant-los a amollar la seua pesca en ple vol; i els cauets (Alca torda) i els somorgollaires (Uria aalge), com els pingüins, perseguixen a les seues preses bussejant a gran velocitat.

En l’època de cria la majoria d’aus marines es dirigix a illes remotes, o a costes amb imponents penya-segats, per a formar colònies superpoblades i sorolloses. Estos són els llocs on es poden albirar més fàcilment, però ens queden molt lluny: en Noruega, Islàndia, Groenlàndia, Escòcia i Irlanda.

Una vegada que els pollets es valen per si mateixos, les aus tornen a mar obert per a passar els mesos hivernals. Però la climatologia espenta a moltes d’elles a buscar refugi en ports, ries i estuaris quan el fred i els temporals assoten l’Atlàntic Nord. Galícia i les costes cantàbriques es convertixen aleshores en la seua àrea d’hivernada preferida a Espanya. Encara que alguns exemplars s’aventuren més enllà, creuen l’estret de Gibraltar, i deambulen per les tranquil·les aigües de la Mediterrània.

El cauet és una d’eixes espècies marines que pot observar-se prop de les nostres platges, encara que la seua presència siga irregular i escassa. La majoria d’individus que arriben a les costes valencianes són jóvens nascuts l’estiu anterior, que es distingixen dels adults per tindre el bec menys gros i mancar d’una fina llista blanca en ell. Assemblen un xicotet pingüí, amb el ventre blanc i el dors i la part superior de les ales negres. També es cabussen com ells, aguantant molt de temps davall l’aigua, però són capaços de volar aletejant a gran velocitat ben pegats a la superfície.

Este hivern estem tenint una presència excepcional de cauets en la costa llevantina, i s’estan deixant vore a pocs metres de la vora de la mar. És una ocasió que no heu de deixar passar si vos interessen les aus. Tan sols cal acostar-se a la platja amb uns prismàtics o un telescopi i tindre un poc de paciència. Els millors llocs són les desembocadures de les goles i els espigons. Amb sort, a banda de disfrutar amb estes curioses aus, podreu vore mascarells, baldrigues balears i algun paràsit.

Ángel Berege, Acció Ecologista-Agró Camp de Morvedre.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : La passera de la tardor

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n'esteu, escriviu a continuació l'identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d' inscriure's.

Connexióinscriure'scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles