Arrel de la web > Projectes > Voluntariat > La Colla Verda > Diari d´activitats > La Marjal dels Moros, un poc més neta

Voluntariat Ambiental

La Marjal dels Moros, un poc més neta

Jornada de neteja organitzada per la Colla Verda de Sagunt i AE-Agró Horta Nord

dimecres 9 de març de 2016, per  AE-Agró

El passat diumenge, 6 de març, la Colla Verda, el grup de voluntariat ambiental de l’Ajuntament de Sagunt (Camp de Morvedre, València) i Acció Ecologista-Agró, i el col·lectiu comarcal d’AE-Agró Horta Nord van organitzar una jornada de neteja en la Marjal dels Moros. Esta activitat, que comptava també amb la col·laboració de l’Ajuntament de Puçol (Horta Nord, València), va reunir a una desena de voluntaris que van retirar part de la brutícia que s’acumula en les séquies de la marjal. Després d’omplir més d’una vintena de bosses grans de fem, els participants en este voluntariat mediambiental van plantar 25 lliris grocs (Iris pseudacorus) en les zones on es va realitzar la neteja.

Botelles, moltes botelles, tant de plàstic com de vidre, envasos fitosanitaris, suro blanc, sabates, llaunes de refrescos i de conserves, sacs, bricks de suc, bosses i més bosses de plàstic, compreses, pilotes de futbol i de tenis o productes de neteja com el salfumant. Estos són alguns dels residus que les séquies de Puçol (Horta Nord, València) aboquen a la Marjal dels Moros cada vegada que arriba la tanda d’aigua de la Séquia de Moncada.

Per això, este diumenge, 6 de març, la Colla Verda, el grup de voluntariat ambiental de l’Ajuntament de Sagunt (Camp de Morvedre, València) i Acció Ecologista-Agró, i el col·lectiu comarcal d’AE-Agró Horta Nord van organitzar una jornada de neteja en la Marjal dels Moros, activitat que comptava també amb la col·laboració de l’Ajuntament de Puçol. Durant tot el matí, la desena de voluntaris que es van sumar a esta convocatòria van omplir més de 20 bosses grans de fem, que ara seran arreplegades per la Conselleria de Medi Ambient.

A més a més, en les dues zones on es va efectuar la retirada de residus es van plantar després 25 lliris grocs (Iris pseudacorus). I este mes de març, la Comissió d’Educació Ambiental d’AE-Agró Camp de Morvedre tornarà amb els alumnes del projecte Participa! a la Marjal dels Moros, per a continuar netejant les séquies i canals d’este aiguamoll i canviar les botelles, envasos, sabates, llaunes, sacs, bricks i bosses de plàstic per lliris grocs.

Tanmateix, la problemàtica dels residus en la Marjal dels Moros no se soluciona només netejant. Cal, sobretot, mesures per a evitar que el fem arribe a esta zona humida, que forma part de la Xarxa Natura 2000. I açò passa per una actuació conjunta de les diferents administracions implicades en la gestió d’este aiguamoll: la Conselleria de Medi Ambient i els Ajuntaments de Sagunt i Puçol. I també per la col·laboració dels agricultors de la zona, ja que gran quantitat dels residus, com per exemple els envasos de fitosanitaris, són d’origen agrícola.

AE-Agró ja ha proposat a l’Ajuntament de Puçol una sèrie de mesures concretes i senzilles que permetrien reduir la presència de residus en la Marjal dels Moros. Ara falta que la Conselleria de Medi Ambient, l’Ajuntament de Sagunt i els agricultors les vulguen aplicar.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : La Casa Penya t’espera esta primavera!

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n'esteu, escriviu a continuació l'identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d' inscriure's.

Connexióinscriure'scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles