Arrel de la web > Comissions > Forestal > Desforestació al cor del Parc Natural de la Serra Calderona

Comissió Forestal

Desforestació al cor del Parc Natural de la Serra Calderona

AE-Agró i l’SVO exigixen la paralització immediata de les obres forestals de la faixa auxiliar de la Font de l’Ombria pel seu greu impacte mediambiental

divendres 11 de març de 2016, per  AE-Agró

La Societat Valenciana d’Ornitologia (SVO), Acció Ecologista-Agró i veïns del municipi de Serra (Camp del Túria, València) alerten del greu impacte mediambiental de la faixa auxiliar que s’està executant en esta localitat. Concretament, en la pista forestal que connecta la Font de l’Ombria amb el Castell de Serra, camí ubicat en el cor del Parc Natural de la Serra Calderona. Ecologistes i veïns denuncien que, després del pas de les màquines, el paisatge resulta desolador, com si un cicló haguera desforestat esta pineda adulta. On abans hi havia un ecosistema ben conservat, ara hi ha arbres i arbustos trencats i arrancats entre les soques dels pins de grans dimensions que han sigut talats.

La majoria de pins (Pinus halepensis), després de ser tallats, han sigut arrossegats a través de pendents superiors al 30% de desnivell per quatre enormes màquines, que es passegen per l’interior d’esta zona forestal xafant i trencat tota la vegetació que troben al seu pas: margallons (Chamaerops humilis), llentiscles (Pistacia lentiscus), garroferes (Ceratonia siliqua) i oliveres (Olea europaea) centenàries, xicotetes carrasques (Quercus ilex)… Esta desforestació ha afectat fins i tot al naixement d’aigua de la Font de l’Ombria, d’on han desaparegut diversos exemplars d’arbres, transformant un paratge amb gran ombra, fresc i ple de vida en una espècie de solar descarnat i alterat.

A més a més de destrossar la vegetació, la maquinària pesant també ha ocasionat greus danys en antics bancals de cultiu de la zona, on han trencat els murs de pedra i han deixat desprotegir el sòl davant de l’erosió. No s’ha salvat ni el sender de Gran Recorregut (GR) número 10, completament transformat i desfigurat després del pas de la màquines, que inclús s’han emportat per davant les senyals d’este itinerari i mobiliari de les seues zones d’esbarjo.

De fet, l’erosió potencial pot ser enorme i ja es constata la pèrdua de sòl fèrtil pels arrossegaments d’arbres tallats que han realitzat les màquines. Cal recordar que el sòl, format tant per substàncies minerals com per matèria orgànica en descomposició i organismes vius, és el verdader suport dels boscos i, donada la seua lenta formació en els ecosistemes mediterranis, les seues pèrdues són pràcticament irrecuperables a escala humana.

A més a més, com denuncien els companys de la Societat Valenciana d’Ornitologia (SVO), estos treballs forestals s’estan realitzant just ara, quan comença la primavera, destruint nombrosos caus, nius i refugis de gran varietat d’espècies de fauna que inicien en estes dates el seu període reproductor. Per exemple, l’àguila de panxa blanca (Hieraaetus fasciatus) i l’astor (Accipiter gentilis), dues aus protegides que habiten i crien en esta zona del Parc Natural de la Serra Calderona i que estan patint greus molèsties en un moment crític del seu període reproductor.

Acció Ecologista-Agró, l’SVO i els veïns de Serra sospitem que esta faixa auxiliar, que s’està executant des de la Font de l’Ombria fins al Castell de Serra, s’està realitzant sense el corresponent control tècnic, ja que els impactes mediambientals que està ocasionant són inacceptables i inconcebibles. Més encara, si tenim en compte que s’està construint en el cor del Parc Natural de la Serra Calderona. Per tot açò, ecologistes i veïns sol·licitem a l’Ajuntament de Serra, administració impulsora d’este projecte, i a la Conselleria de Medi Ambient que paralitzen estos treballs forestals, que exigisquen responsabilitats als culpables i que inicien la restauració mediambiental de la zona desforestada.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Acció en defensa de la Calderona

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?