Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > Marfull > El Parlament Europeu recolza autoritzar el glifosat durant set anys (...)

Marfull

El Parlament Europeu recolza autoritzar el glifosat durant set anys més

La Càmera proposa restringir només per a ús professional este herbicida “probablement cancerigen per als sers humans”

dimecres 20 d’abril de 2016, per  AE-Agró

A pesar del rebuig social i de la manca de consens científic sobre els efectes del glifosat en la salut de les persones i del medi ambient, la Unió Europea (UE) renovarà l’autorització de comercialització d’este herbicida com a mínim durant set anys més. Així ho va decidir el Parlament Europeu (PE) la setmana passada en una votació on la Càmera, entre altres suggerències, va proposar a la Comissió Europea (CE) restringir només per a ús professional este herbicida. Segons l’Agència Internacional d’Investigació sobre el Càncer (IARC), el glifosat està classificat com a probable cancerigen en humans, motiu pel qual Marfull-Acció Ecologista Agró i altres 130 entitats s’oposaven a la seua reautorització.

El glifosat és l’herbicida més utilitzat en el planeta, té un ús àmpliament estés en l’agricultura i el manteniment de parcs i jardins i d’infraestructures de tota classe i ha suscitat una forta controvèrsia científica pels seus potencials efectes cancerígens i com disruptor endocrí. La seua autorització en la Unió Europea (UE) caducava en juny, però finalment el seu ús es permetrà com a mínim durant set anys més.

La Comissió Europea (CE) havia proposat renovar-la per a tots els usos i sense restriccions per 15 anys més (el màxim possible). Tanmateix, el passat 13 d’abril, el Parlament Europeu (PE) va votar a favor d’autoritzar només durant set anys més el glifosat. En una resolució no vinculant, aprovada per 374 vots a favor, 225 en contra i 102 abstencions, els eurodiputats demanen a la CE que aprove només els usos professionals del glifosat i que reconsidere eixe permís quan l’Agència Europea de Substàncies i Mescles Químiques presente la classificació harmonitzada d’este herbicida.

Marfull-Acció Ecologista Agró i altres 130 entitats de tot l’Estat espanyol havien demanat a la Ministra d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Isabel García Tejerina, i al Ministre de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Alfonso Alonso, que el govern central es posicionara en contra de la renovació del glifosat a la UE. Malauradament esta petició, realitzada a través d’una carta oberta impulsada per l’Associació Espanyola d’Educació Ambiental, CCOO, Ecologistas en Acción, Fodesam, Fundación Alborada, Fundación Vivo Sano, Greenpeace i la Societat Espanyola de Salut Pública i Administració Sanitària, no va ser atesa pel Govern espanyol que, a diferència de França, Itàlia, Suècia i els Països Baixos, finalment ha recolzat la reautorització d’este herbicida.

Cal recordar que, en març de 2015, l’Agència Internacional d’Investigació sobre el Càncer (IARC) va classificar el glifosat com a probable cancerigen en humans. No obstant, l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) va assumir a finals del mateix any un informe favorable al seu ús. Ara, a pesar de la manca de consens científic sobre els riscos d’este plaguicida per a la salut de les persones i del medi ambient i de l’important rebuig social que suscita, la UE ens condemna a patir els seus efectes durant set anys més.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : "Mataren el verd", una novel·la que relata la destrucció de La Punta

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles