Arrel de la web > Projectes > Voluntariat > La Colla Verda > Diari d´activitats > La Colla Verda, a la recerca de l’aristolòquia

Voluntariat Ambiental

La Colla Verda, a la recerca de l’aristolòquia

Els voluntaris tornen al Delta del Palància per a buscar esta espècie en perill d’extinció

dijous 19 de maig de 2016, per  AE-Agró

El passat dissabte, 14 de maig, la Comissió d’Educació Ambiental d’Acció Ecologista-Agró organitzà una nova activitat de la Colla Verda, el grup municipal de voluntariat ambiental de Sagunt (Camp de Morvedre, València). Esta vegada la cita va ser al Delta del Riu Palància, un dels espais naturals més importants de la capital del Camp de Morvedre i on la Colla Verda porta anys treballant per a restaurar els seus valors mediambientals. En esta ocasió, els voluntaris van plantar lliris grocs (Iris pseudacorus), van retirar residus i van tractar de localitzar algun exemplar d’aristolòquia (Aristolochia clematitis). Esta espècie litoral en perill d’extinció va ser introduïda per la Colla Verda en el Delta del Palància l’any 2013.

L’aristolòquia sarmentosa (Aristolochia clematitis), també coneguda com aristolòquia comuna o llengua viperina, és una herba perenne que ha sigut utilitzada a Europa des de l’antiguitat amb fins medicinals. A la Península Ibèrica la seua distribució es limita a platges pedregoses de Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià. Al nostre territori només sobreviu una població rellevant, ubicada en el Parc Natural del Prat de Cabanes-Torreblanca (La Plana Baixa, Castelló), motiu pel qual està classificada en perill d’extinció pel Catàleg Valencià d’Espècies de Flora Amenaçades.

L’any 2013, durant una campanya de voluntariats per a restaurar els valors ambientals del Delta del Palància, la Colla Verda va protagonitzar una plantació pilot d’aristolòquia sarmentosa en la desembocadura del riu. Concretament amb la col·laboració de la Coordinadora d’Associacions de Dones de Sagunt (Camp de Morvedre, València) i la Conselleria de Medi Ambient, que va facilitar les plantes.

Tres anys després, el passat dissabte, 14 de maig, la Colla Verda, el grup de voluntariat ambiental de l’Ajuntament de Sagunt que coordina la Comissió d’Educació Ambiental d’Acció Ecologista-Agró, tornà al Delta del Palància per fer el seguiment de la plantació de 2013. I, malgrat l’esforç dels voluntaris, només vam poder localitzar un exemplar d’esta espècie en perill d’extinció. Esperem que, amagats entre la resta de vegetació i les pedres de la desembocadura del riu, encara sobrevisca algun individu més d’aristolòquia. Però, per ara no podem donar la bona notícia de comptar amb una nova població d’esta espècie en perill d’extinció. Tanmateix, no perdem l’esperança.

A més a més del seguiment agredolç de la població d’aristolòquia, la desena de voluntaris que van participar en esta activitat de la Colla Verda també van plantar una trentena de lliris grocs (Iris pseudacorus), junt al passeig que travessa el Delta, i van netejar de nou la desembocadura del riu.

Amb esta jornada de natura a la vora de la mar finalitza la temporada 2015-2016 de la Colla Verda, durant la qual també s’han realitzat voluntariats a la platja de Corinto, la Marjal dels Moros i la Finca de Penya, la reserva de fauna silvestre de la Marjal d’Almardà-Almenara.

Si t’has quedat amb ganes de participar en estes activitats, recorda que la Comissió d’Educació Ambiental d’AE-Agró convoca este cap de setmana una nova jornada de portes obertes a la Casa Penya. Així que t’esperem el diumenge en este centre d’educació i voluntariat ambiental per a descobrir-te els tresors naturals de la Marjal d’Almardà. Participa i ajuda’ns a conservar-los!!!

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : La Marjal dels Moros, un poc més neta

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n'esteu, escriviu a continuació l'identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d' inscriure's.

Connexióinscriure'scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles