Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Comissions > Forestal > La nova gestió del bosc valencià

Comissió Forestal

La nova gestió del bosc valencià

Jornades a Utiel sobre ecologia i agroecologia a l’àmbit rural

dimecres 25 de maig de 2016, per  AE-Agró

El passat cap de setmana, Utiel (La Plana d’Utiel, València) organitzà per primera vegada unes jornades sobre "Ecologia i agroecologia a l’àmbit rural". Concretament ho va fer l’Alcaldia de Barri de la pedania de La Torre, que va programar dues xerrades per a debatre sobre la nova política forestal de la Generalitat Valenciana i també per a analitzar el present i les perspectives de futur dels projectes agroecològics de La Plana d’Utiel. La Comissió Forestal d’Acció Ecologista-Agró, representada pel nostre company Josevi Casañs, va participar en un d’estos col·loquis, on va defensar un model de gestió a l’àmbit rural que prime la conservació i la posada en valors dels serveis ambientals que ens reporten els boscos.

"Conservació, interacció i aprofitament de la massa forestal". Este era el títol de la taula redona inaugural de les jornades "Ecologia i agroecologia a l’àmbit rural", cita organitzada per l’Alcaldia de Barri de La Torre amb el patrocini de les regidories d’Agricultura i de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Utiel (Plana d’Utiel, València) i la col·laboració d’Agrolife, Formatges La Sabina, Vilarre Vinum i Hagralia. Este col·loqui comptà amb la participació d’Antoni Marzo, Director General de Medi Natural de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Josevi Casañs, portaveu de la Comissió Forestal d’Acció Ecologista-Agró, i Juan Ángel Saiz, professor titular de la Universitat Politècnica de València (UPV).

L’acte, celebrat el passat divendres, 20 de maig, congregà a uns 50 veïns, tècnics municipals, propietaris forestals, agricultors, ramaders i càrrecs polítics de la comarca de La Plana d’Utiel. El primer ponent va ser Antoni Marzo, que va informar de les línies de treball en l’àmbit rural, especialment forestal, de la Conselleria. Per exemple, va analitzar la nova política de prevenció i extinció d’incendis, basada ara en la vigilància i la regulació d’usos en lloc de la silvicultura destructiva, i va explicar també els canvis pel que respecta a l’explotació de biomassa forestal, una activitat econòmica que estava provocant greus impactes mediambientals per la manca de control per part de l’administració anterior.

A continuació va intervindre el nostre company Josevi Casañs, que va repassar diferents casos de silvicultura destructiva i d’abusos en l’extracció de biomassa, clars exemples del ranci sistema de gestió forestal que impulsava el Partit Popular. Com alternativa al caduc model de l’anterior govern, el portaveu de la Comissió Forestal d’AE-Agró va plantejar un basat en la posada en valor dels serveis ambientals del bosc valencià: producció d’oxigen, manteniment del sòl fèrtil, protecció davant de les avingudes i les pluges torrencials, conservació de la biodiversitat, mitigament del Canvi Climàtic, recàrrega dels aqüífers...

En este sentit, Josevi Casañs va proposar el pagament pels serveis ambientals als propietaris de terrenys forestals, idea que ja va llançar Ricard Almenar, biòleg i expert independent en sostenibilitat mediambiental i desenvolupament sostenible, en el seu llibre El bosc protector (Bromera, 2015). A més a més, el nostre company va apostar per dinamitzar les economies rurals potenciant activitats respectuoses amb el territori com l’apicultura, l’agricultura i la ramaderia ecològiques, el turisme de natura, la recol·lecció sostenible de bolets...

Finalment, va intervindre Juan Ángel Saiz. Este professor titular de la UPV va informar d’aprofitaments alternatius a l’explotació de la biomassa forestal a l’àmbit rural. Com la resta de conceptes, arguments i propostes dels altres dos experts, els plantejaments de Juan Ángel Saiz van tindre una molt bona acollida entre la majoria dels assistents a la taula redona, tal i com vam poder comprovar durant el debat posterior entre el públic i els ponents.

Les primeres jornades "Ecologia i agroecologia a l’àmbit rural" van concloure al dia següent, el dissabte 21 de maig, amb una taula redona sobre la situació actual de l’agricultura i la ramaderia ecològica i les seues perspectives de futur. En este segon col·loqui van intervindre enginyers agrícoles i productors ecològics de La Plana d’Utiel d’aliments hortofructícoles, formatges i vins.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Ecologistes i experts demanen actuacions més efectives i menys agressives contra el Tomicus

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles