Arrel de la web > Projectes > Voluntariat > La Colla Verda > Diari d´activitats > La Colla Verda acomiada l’estiu eliminant el Carpobrotus de la (...)

Voluntariat Ambiental

La Colla Verda acomiada l’estiu eliminant el Carpobrotus de la platja

Conservem la natura per a continuar gaudint-la!!!

dimarts 20 de setembre de 2016, per  AE-Agró

El passat dissabte, 17 de setembre, la Colla Verda acomiadà l’estiu amb una nova jornada de natura a la vora de la mar, convocada amb la col·laboració de Xiringuto Calipso. El grup de voluntariat ambiental de l’Ajuntament de Sagunt i Acció Ecologista-Agró es va desplaçar fins a la platja d’Almardà per a netejar-la i també per a eliminar les espècies de flora exòtica invasora que encara proliferen en este racó del nostre litoral. Concretament, els voluntaris de la Colla Verda van concentrar els seues esforços en combatre la presència del curatall (Carpobrotus edulis). Esta planta, originària de Sud-àfrica, s’ha escampat per moltes de les nostres platges i representa un greu problema per a la conservació de la vegetació dunar autòctona.

La platja d’Almardà, a pesar d’haver patit una forta presió urbanística durant el boom de la rajola, representa un dels racons del litoral valencià que atresora major biodiversitat. En ella podem trobar xicotets tresors botànics. Per exemple, el preciós lliri de mar (Pancratium maritimum). O el molinet (Silene cambessedesii), una planta catalogada en estat crític per la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) i que al País Valencià només podem trobar en esta platja de Sagunt (Camp de Morvedre, València) i en la d’Almenara (La Plana Baixa, Castelló).

Pel seu alt valor mediambiental, este racó del nostre litoral és un dels escenaris prioritaris on treball la Colla Verda, el grup de voluntariat ambiental de l’Ajuntament de Sagunt que coordina la Comissió d’Educació Ambiental d’Acció Ecologista-Agró. El passat dissabte, 17 de setembre, la Colla Verda tornà de nou a la platja d’Almardà. L’objectiu? Acomiadar l’estiu posant el seu granet d’arena en la conservació de l’ecosistema dunar d’Almardà.

Amb la col·laboració de Xiringuito Calipso, la desena de voluntaris que participaren en esta activitat a la vora de la mar van netejar la platja i, malauradament, es van retrobar amb un vell enemic, el curatall (Carpobrotus edulis). Esta planta, originària de Sud-àfrica, s’ha escampat per molts indrets del nostre litoral i representa un greu problema per a la conservació de la vegetació dunar autòctona. Per això, actualment està inclosa en el Catàleg Espanyol d’Espècies Exòtiques Invasores i també en el Decret de Control d’Espècies Exòtiques Invasores de la Comunitat Valenciana.

Per desgràcia, en la pràctica, el curatall, conegut també com ungla de gat, continua utilitzant-se en jardineria i resulta massa habitual trobar-lo en passejos marítims, urbanitzacions i apartaments, des d’on després colonitza les nostres platges, arribant fins i tot a cobrir pràcticament les dunes. El resultat? Doncs que espècies autòctones com el lliri de mar o el molinet perden el seu hàbitat natural, es veu desplaçades i, a poc a poc, van minvant i desapareixent les seues poblacions.

Afortunadament, a la platja d’Almardà, la Colla Verda porta anys treballant, pam a pam, per a controlar i combatre la presència del curatall i altres espècies exòtiques invasores. Però, cal estar sempre atents i no baixar la guàrdia, com van fer els voluntaris el passat dissabte. Pròximament, la Colla Verda llançarà el seu programa d’activitats per a la tardor. Si vols ajudar a protegir els valors ambientals de la platja d’Almardà i de la resta d’espais naturals de Sagunt, estigues atent i col·labora amb nosaltres. Conservem la natura per a continuar gaudint-la!!!

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Jornada de conservació ambiental als muntanyars d’Almardà

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?