Arrel de la web > Col·lectius > Sueca-Muntanyeta dels Sants > Volem que tots els dies siguen Dia Sense Cotxes

Muntanyeta dels Sants

Volem que tots els dies siguen Dia Sense Cotxes

Bicicletada a Sueca per a exigir una ciutat amable i respectuosa amb vianants i ciclistes

dilluns 26 de setembre de 2016, per  AE-Agró

Del 16 al 22 de setembre se celebra la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible, cita que finalitza amb el Dia Mundial Sense Cotxes. Des dels darrers anys, la Muntanyeta dels Sants-Acció Ecologista Agró organitza una bicicletada pels carrers de Sueca (La Ribera Baixa, València) per tal de sumar-se a aquesta iniciativa i reivindicar d’una manera lúdica el paper de la bicicleta com a transport sostenible. Enguany, la Massa Crítica de la Muntanyeta dels Sants-AE Agró va congregar a més de 50 participants, grans i menuts, que van pedalejar junts per a exigir una ciutat més amable i respectuosa amb vianants i ciclistes, un programa de mobilitat sostenible en les escoles i la declaració de Sueca com a Ciutat 30.

El passat dijous, 22 de setembre, la Muntanyeta dels Sants-Acció Ecologista-Agró va celebrar el Dia Mundial Sense Cotxes amb una bicicletada a Sueca (La Ribera Baixa, València). L’objectiu? Reivindicar que els 365 dies de l’any siguen el Dia Sense Cotxes i així poder viure en una ciutat amable i respectuosa, on vianants i ciclistes tinguen l’espai i les infraestructures necessàries per a circular amb seguretat, tranquil·litat i, perquè no, alegria.

El motiu? Doncs que malauradament l’automòbil s’ha apoderat dels nostres carrers i de les nostres vides. Ha envaït la ciutat. La majoria de Sueca està dedicada al cotxe. Ocupa pràcticament tot l’espai públic: carrers, avingudes, aparcaments... Ben al contrari, estretes voreres deixen espai a qui va a peu, a qui silenciosa, lenta i respectuosament es mou per la ciutat, de vegades patint les barreres arquitectòniques que van ser creades per a fer “més segura” la circulació dels vianants front a la dels cotxes.

Per a denunciar aquesta situació, la Massa Crítica de la Muntanyeta dels Sants-AE Agró, formada enguany per més de 50 participants de totes les edats, va pedalejar pel centre de Sueca, realitzant diferents parades per a llegir un manifest amb propostes per a pacificar el trànsit i recuperar la ciutat per a les persones. Per exemple, transformant carrers que ara estan destinats al trànsit rodat en vials compartits, on els vianants tenen la prioritat i la velocitat màxima dels vehicles estiga limitada a 20 km/h. Així s’aconseguiria comptar amb més zones per a vianants com la del Carrer Mercat, on des de fa uns mesos té preferència qui es desplaça a peu.

Altra de les propostes de la Muntanyeta dels Sants consistix a incloure un programa de mobilitat sostenible en les escoles, que permetria conscienciar a gran part de la població en estar tota la comunitat escolar implicada. Actualment en alguns centres educatius de Sueca ja s’estan intentant implementar rutes escolars segures i el "bus a peu" per a promoure els desplaçaments sostenibles a l’escola, reduint així els embussos a l’entrada dels col·legis i fomentant hàbits entre els més menuts que repercutixen positivament en aspectes com la salut, l’autonomia i la socialització dels xiquets.

La millora de les infraestructures i de les dotacions per a bicicletes és altra de les mesures que planteja la Muntanyeta dels Sants. La bicicleta, a pesar de ser el vehicle més pràctic i sostenible per a recórrer distàncies mitjanes, queda moltes vegades en l’oblit. La instal·lació d’aparcaments segurs i còmodes seria un bon començament per a facilitar i promoure el seu ús a Sueca.

Finalment, amb motiu del Dia Mundial Sense Cotxes 2016, la Muntanyeta dels Sants també proposa que Sueca es declare Ciutat 30, limitant així la velocitat dels vehicles a 30 km/h en tot el seu casc urbà. D’aquesta manera s’aconseguiria tindre una ciutat més segura i més amable amb vianants i ciclistes els 365 dies de l’any.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Sueca continua sense clausurar els seus abocadors il·legals

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n'esteu, escriviu a continuació l'identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d' inscriure's.

Connexióinscriure'scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles