Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Notícies > Opinió > Un territori foradat

Pam a pam

Un territori foradat

Exigim una moratòria a la concesió de noves pedreres

divendres 30 de setembre de 2016, per  AE-Agró

El País Valencià és un territori foradat. Pràcticament cap comarca s’escapa. Allà on mires trobes una pedrera, ja siga per a extraure pedra, arena o qualsevol altre material. El Govern del Botànic anuncià en 2015 una nova política territorial que, entre altres promeses, apostava per promoure infraestructures verdes, corredors ecològics que faciliten la connectivitat entre espais naturals d’alt valor mediambiental. Aleshores, des d’Acció Ecologista-Agró vam pensar que esta nova política territorial podria esdevindre en un valuós instrument per a posar ordre i millorar l’estat calamitós d’un territori esguitat de pedreres. Tanmateix, fins a la data açò no ha passat i nous forats amenacen les nostres serres i muntanyes.

La Generalitat ha canviat de discurs, però no de política a l’hora de concedir nous permisos d’explotació de pedreres. La presió de les grans multinacionals i l’argument dels llocs de treball s’anteposen a l’interés general i la defensa del territori. Tot continua igual. Bones paraules, mateixa realitat. Este és el cas, per citar un exemple, de la nova pedrera que la cimentera Lafarge-Holcim vol obrir a Sagunt, amb el vistiplau de l’administració valenciana.

Un nou forat en un paratge verd, el Barranc de la Catalana, ubicat entre els Parcs Naturals de la Serra Calderona i la Serra d’Espadà. Front a les pressions de l’empresa i l’argument dels llocs de treball, la nova política territorial de la Generalitat Valenciana ha quedat en no res. En el primer cas conflictiu en el qual han hagut de bregar, les promeses i bones paraules se les ha emportat el vent. Adéu a la connectivitat entre espais naturals.

I això a pesar que en el Camp de Morvedre i les comarques veïnes ja hi ha una dotzena de pedreres d’on Lafarge-Holcim podria extraure la pedra calcària necessària per a la seua cimentera de Sagunt. Fins i tot, la majoria d’estes pedreres són propietat d’esta multinacional.

En este context, el Consell no hauria de permetre un nou forat, més encara si tenim en compte que, segons les previsions oficials de l’administració valenciana, l’extracció en l’actual pedrera durarà 25 anys més. Este període de temps és suficient per a assegurar les perspectives de futur de l’empresa i l’ocupació dels seus treballadors. I també per a començar la restauració mediambiental del forat ara explotat, que aspira a convertir-se en paratge natural municipal. Així, de pas, podrem saber si Lafarge-Holcim és realment un veí exemplar i no un mer comprador de voluntats.

No podem oblidar que recentment esta multinacional s’ha vist esguitada per diferents escàndols, com per exemple els seus indignes vincles a Síria amb l’Estat Islàmic. O les multes de fins a 5’5 milions d’euros que haurà de pagar per concertar il·legalment els preus del ciment i el formigó amb altres productors del seu sector. Així que no és d’estranyar que l’Ajuntament de Sagunt li exigisca garanties en el compliment de les seues obligacions...

Des d’Acció Ecologista-Agró considerem que la Generalitat Valenciana no pot continuar sotmesa als interessos de grans multinacionals com Lafarge-Holcim. Cal urgentment una acció decidida per part de l’administració. Cal canviar la política de concessió de pedreres, així com la de restauracions ambientals. I per a portar endavant esta nova política territorial cal modificar la legislació vigent. Per això, exigim una moratòria a la concessió de noves pedreres. Només així podrem posar ordre i millorar l’estat calamitós d’un territori ja massa foradat.

Eva Tudela Rojas, presidenta d’Acció Ecologista-Agró.

*Este article va ser publicat originalment el 29 de setembre de 2016 en Levante-EMV.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Victòria! Saggas es compromet a apagar la seua flama

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles