Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > L’Horta Nord > Notícies > Rates penades versus mosquits

Horta Nord

Rates penades versus mosquits

AE-Agró instal·la refugis de quiròpters a Puçol com a mesura de control biològic

dimecres 19 d’octubre de 2016, per  AE-Agró

Esta tardor, el col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró Horta Nord ha col·locat a la localitat de Puçol 16 caixes-niu per a quiròpters. Esta iniciativa, que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Puçol i La Granja de Bitxos, té com a objectiu consolidar i ampliar colònies de rates penades en esta localitat. El motiu? Doncs, previndre plagues de mosquits amb l’ajuda d’estos xicotets mamífers voladors, que són capaços de menjar-se cada nit més de 600 insectes. Esta mesura de control biològic no altera el protocol que ja seguix el consistori d’este municipi respecte a les plagues de mosquits, sinó que el complementa i l’enriquix amb estos refugis que esperem que prompte siguen ocupats per les rates penades.

Cada rata penada pot alimentar-se en només una nit de més 600 insectes. Alguns estudis, fins i tot, eleven esta xifra a 3.000. I la majoria d’insectes que consumixen les diferents espècies de quiròpters al nostre territori són lepidòpters nocturns i mosquits. Malauradament, les rates penades es troben en declivi per diferents motius, tots ells associats a l’ésser humà. Per exemple, en entorns urbans, els nous mètodes de construcció, ja que actualment estos xicotets mamífers voladors no troben forats en les teulades i les façanes modernes on instal·lar els seus nius.

Per a corregir esta situació i afavorir la presència de quiròpters a Puçol, el col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró ha instal·lat 16 refugis per a rates penades en esta localitat. Esta iniciativa, que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Puçol, ha sigut executada per La Granja de Bitxos, una cooperativa especialitzada a oferir mesures que potencien la biodiversitat. Especialment la de l’anomenada fauna auxiliar, espècies beneficioses per a les persones pels serveis ambientals que ens presten. Com per exemple les rates penades, que ens ajuden a controlar i previndre plagues de mosquits i també de determinats lepidòpters nocturns. Concretament, d’arnes.

Les 16 caixes-niu per a quiròpters han sigut col·locades durant els mesos de setembre i octubre en diferents edificis públics del nucli urbà de Puçol, la platja, la Via Verda de la Via Xurra i la Vereda del Camí la Mar. Per exemple, l’ajuntament, el poliesportiu, el Mas de Mur, la prefectura de la Policia Local, l’institut d’ensenyament secundari, l’Espai Voramar... I també en cases particulars de veïns que s’han sumat a este projecte, oferint el seu teulat o la seua façana. A més a més, també s’ha comptat amb la col·laboració de la SAT L’Horta i la SAT La Marjal. Estes societats agràries de transformació han cedit edificis de la seua propietat per a la col·locació de tres refugis.

Des d’AE-Agró Horta Nord volem destacar que esta mesura de control biològic de plagues no altera el protocol municipal de l’Ajuntament de Puçol contra els mosquits. Es tracta d’una iniciativa que el complementa i l’enriquix amb un doble objectiu: primer recuperar i potenciar la presència de colònies de rates penades en el poble i, amb l’ajuda d’estos xicotets mamífers voladors, reduir a mig i llarg termini les molèsties que ocasionen els mosquits als veïns i veïnes de Puçol.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : La Costera de Puçol, una meravellosa granja de bitxos

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?