Arrel de la web > Col·lectius > L’Horta Nord > Activitats > Revisió de les caixes-niu de La Costera

Horta Nord

Revisió de les caixes-niu de La Costera

L’ocupació frega el 90% en esta muntanyeta de la Serra Calderona

dimarts 8 de novembre de 2016, per  AE-Agró

El passat dissabte, 5 de novembre, el col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró Horta Nord convocà un voluntariat mediambiental per a revisar les caixes-niu per a ocells insectívors del Paratge Natural Municipal de La Costera. L’activitat, que comptava amb la col·laboració de l’Ajuntament de Puçol i la participació de La Granja de Bitxos, va reunir a una vintena de voluntaris de totes les edats, que van revisar 9 de les 22 caixes-niu instal·lades en esta muntanyeta de la Serra Calderona. A més a més, també van revisar els dos refugis per a rata cellarda (Eliomys quercinus) i els tres hotels per a insectes dels horts d’oci de La Costera, un paratge natural municipal que està sota la custòdia del territori d’AE-Agró.

L’any 2011 Acció Ecologista-Agró arrancà el projecte de custòdia del territori del Paratge Natural Municipal de La Costera de Puçol (Horta Nord, València) instal·lant caixes-niu per a ocells insectívors. L’objectiu? Doncs afavorir la presència en esta muntanyeta de la Serra Calderona de totestius (Parus major), primaveres (Parus ater), capellanets (Lophophanes cristatus) i ferrerolets (Cyanistes caeruleus), aus que actuen com a insecticides naturals i que ens ajuden a combatre plagues forestals. Especialment la del cuc del pi (Thaumetopoea pityocampa).

Després de cinc anys, la taxa d’ocupació de les caixes-niu col·locades ronda ja el 90%. Així ho van poder comprovar la vintena de voluntaris de totes les edats que van participar el passat dissabte, 5 de novembre, en la jornada de revisió organitzada per AE-Agró, l’Ajuntament de Puçol i La Granja de Bitxos. De les 22 caixes-niu instal·lades a La Costera es van revisar i netejar 9. I 8 d’elles havien sigut utilitzades pels ocells. Enguany, l’ocupació total fregarà les 20 de 22, ja que durant els seguiment previs realitzats per AE-Agró i La Granja de Bitxos es va constatar activitat en pràcticament totes les caixes-niu.

El voluntariat també va servir per a revisar els dos refugis per a rata cellarda (Eliomys quercinus) que AE-Agró, amb la col·laboració de La Granja de Bitxos, va instal·lar l’any passat en esta muntanyeta de la Serra Calderona. Per ara, les rates cellardes, una de les espècies protegides que habiten en este paratge natural municipal, no han criat en ells. Tanmateix, en un vam trobar activitat d’estos xicotets rosegadors, ja que en el seu interior vam localitzar fulles de garrofera (Ceratonia siliqua) i acícules de pi blanc (Pinus halepensis).

A més a més de les caixes-niu per a ocells insectívors i els refugis per a rates cellardes, durant la jornada també es van revisar els hotels per a insectes dels horts d’oci de La Costera. En total, AE-Agró i La Granja de Bitxos tenen ubicats tres amb l’objectiu de fomentar la presència de fauna auxiliar. I enguany ja han sigut ocupats per diferents espècies d’abelles i vespes que ens ajuden en el control biològic de plagues, tant en els horts d’oci com en el viver forestal que AE-Agró gestiona en este paratge natural.

La següent activitat a La Costera serà el pròxim 20 de novembre, quan AE-Agró, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Puçol i Kyrios Educación, organitzarà un nou diumenge de portes obertes en esta muntanyeta de la Serra Calderona. La cita inclourà una visita guiada al paratge i ecojocs per als més menuts en l’Aula Natura. T’esperem!!!

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Tardor de portes obertes a La Costera

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?