Arrel de la web > Projectes > Voluntariat > La Colla Verda > Diari d´activitats > La Colla Verda organitza un taller per a explicar els beneficis de la fauna (...)

Voluntariat Ambiental

La Colla Verda organitza un taller per a explicar els beneficis de la fauna urbana

El grup de voluntariat ambiental de Sagunt instal·la caixes-niu per a ocells, refugis per a rates penades i hotels per a insectes en la Gerència

dimarts 15 de novembre de 2016, per  AE-Agró

El passat dissabte, 12 de novembre, la Colla Verda, el grup de voluntariat ambiental de l’Ajuntament de Sagunt (Camp de Morvedre, València) i Acció Ecologista-Agró, organitzà un taller sobre fauna urbana beneficiosa per a les persones. La cita va ser a la Gerència del Port de Sagunt i comptà amb la participació de l’Associació de Voluntariat Social del Camp de Morvedre (AVOCAM) i la Falla Plaza Mare Nostrum. Durant l’activitat, es van construir, amb la col·laboració de La Granja de Bitxos, diferents models de refugis i caixes-niu, que després van ser instal·lats en els jardins i edificis de la Gerència. L’Objectiu? Facilitar la presència d’ocells, rates penades i abelles solitàries, espècies que ens reporten importants serveis ambientals.

Una rata penada pot consumir en només una nit més de 600 mosquits. Ocells com el totestiu (Parus major), el primavera (Parus ater) o el ferrerolet (Cyanistes caeruleus) són els nostres millors aliats per a controlar el cuc del pi (Thaumetopoea pityocampa). Les abelles i les vespes solitàries ens ajuden a previndre plagues d’erugues en horts i jardins. I el teuladí (Passer domesticus), un dels pardalets més característics dels nostres pobles i ciutats, és un magnífic dispersador de llavors i un excel·lent indicador de la qualitat ambiental del nostre entorn.

Totes estes espècies ens reporten importants beneficis ambientals. Per això reben el nom de fauna auxiliar. Però, cada vegada ho tenen més difícil per a sobreviure en les nostres ciutats i pobles per l’ús de plaguicides, adobs químics i la manca de forats aptes per a acollir el seu niu. Afortunadament, durant els darrers mesos, la SAG (Societat Anònima de Gestió) de Sagunt (Camp de Morvedre, València) ha reduït l’ús de productes químics, com per exemple el glifosat, als parcs urbans de la capital del Camp de Morvedre. I, a més a més, està treballant per a potenciar la biodiversitat en els jardins de la ciutat.

Per a explicar este projecte i recolzar esta iniciativa, el passat dissabte, 12 de novembre, la Colla Verda, el grup de voluntariat ambiental de l’Ajuntament de Sagunt i Acció Ecologista-Agró, organitzà un taller sobre fauna urbana a la Gerència. L’activitat va reunir a més d’una trentena de voluntaris i va comptar amb la col·laboració de La Granja de Bitxos, una cooperativa especialitzada a oferir mesures que potencien la biodiversitat. Com? Doncs, com van fer amb la Colla Verda en este taller: construint i instal·lant caixes-niu i refugis per a compensar la manca d’orificis en edificis i arbres.

Concretament, durant l’activitat del passat dissabte, que va comptar amb la participació de l’Associació de Voluntariat Social del Camp de Morvedre (AVOCAM) i l’Associació Cultural Falla Plaza Mare Nostrum, es van construir i col·locar als jardins i edificis de la Gerència del Port de Sagunt dues caixes-niu per a ocells, una per a teuladíns i altra per a totestius, primaveres i ferrerolets. A més a més, es va construir i col·locar un refugi per a rates penades i un hotel per a insectes, destinats a ser la nova llar de vespes i abelles solitàries. Esperem que amb esta actuació de la Colla Verda millore la biodiversitat de la Gerència i així, de pas, potenciar els serveis ambientals que ens regala la fauna auxiliar.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : La Colla Verda revisa les caixes-niu de Romeu

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?