Arrel de la web > Campanyes > STOP TCI! > L’Europarlament veta el debat sobre el CETA

STOP TTIP!

L’Europarlament veta el debat sobre el CETA

Demà dimecres es votarà una resolució que busca examinar la compatibilitat d’este acord comercial entre la Unió Europea i el Canadà

dimarts 22 de novembre de 2016, per  AE-Agró

Dos dates clau marquen el calendari de ratificació del CETA, l’Acord Comercial i d’Inversió entre la Unió Europea (UE) i el Canadà. Este dimecres, 23 de novembre, es votarà al Parlament Europeu (PE) la resolució que demana al Tribunal de Justícia Europeu una opinió sobre la legalitat del mecanisme privat d’arbitratge per a inversors (ICS) inclòs en el CETA. Si el vot és negatiu, el pròxim 5 de desembre la Comissió de Comerç Internacional (INTA) votarà un informe negant la possibilitat del debat en el ple del 14 de desembre, on simplement es votaria SI o NO al CETA. Este calendari ajustat urgix la necessitat d’una mobilització ciutadana capaç de reclamar l’obertura d’un debat democràtic sobre el CETA.

Demà dimecres, 23 de novembre, es votarà en el PE una resolució presentada per huitanta-nou europarlamentaris de sis grups polítics que insta a demanar al Tribunal de Justícia Europeu una opinió legal sobre la compatibilitat del CETA amb els Tractats de la UE. La petició busca únicament assegurar que este acord comercial s’ajuste a l’estat de dret i la legislació europea. En cas d’aprovar-se, la consulta a l’alt Tribunal europeu no bloquejaria el procés de ratificació i l’aplicació provisional del CETA, però si obriria un procés legal que podria anul·lar el vot si es considera contrari als interessos dels i les europees.

La campanya estatal #NoalTTIP, en la qual participa Acció Ecologista-Agró a través de la campanya STOP TTIP València, denuncia les presses i la falta de debat durant el procés de ratificació del CETA, l’acord econòmic i comercial que la UE ha tancat amb Canadà. “La votació de demà i la negativa a debatre sobre este rellevant assumpte en el ple del Parlament Europeu revela el nerviosisme i les presses per part dels grups polítics que defenen el tractat, mostrant un tarannà poc democràtic que, a més a més d’evitar el debat, desoïx a nombroses organitzacions de la societat civil que han mostrat les seues serioses reserves a este tractat”, declaren membres de la campanya estatal #NoalTTIP.

“Qualsevol eurodiputat o eurodiputada, este a favor o en contra del CETA, ha de permetre que el Tribunal europeu done la seua opinió legal i informada sobre l’impacte d’estos tractats”, expliquen des de la campanya estatal #NoalTTIP. No obstant, amb a penes 14 vots de diferència, la majoria de la cambra ha impedit la celebració d’un debat previ a la votació d’este dimecres, la qual cosa deixa en evidència una vegada més la voluntat de les forces polítiques més liberals de ratificar l’acord quan més prompte millor i sense cap tipus de debat democràtic. El vot també mostra la creixent divisió interna al si d’algunes famílies polítiques.

A més a més, el passat 17 de novembre la Conferència de Presidents del Parlament Europeu, lloc on els diferents presidents de grup discutixen i on la gran coalició europea de populars (PPE) i socialdemòcrates (S&D) forja els seus pactes, va decidir que el CETA es discutirà únicament en la Comissió de Comerç Internacional, coneguda com a INTA, rebutjant així que es discutisca en les comissions d’Ocupació (EMPL) i Medi Ambient (ENVI), on els detractors són majoritaris, havent presentat ambdues comissions informes criticant el CETA.

El fet que el vot se circumscriga a la Comissió INTA mostra el temor a obrir un verdader debat de qualitat a nivell europeu. Sabent l’ampli impacte que el CETA tindrà en molts sectors, açò és tota una declaració d’intencions dels caps dels grups parlamentaris per a no permetre un debat en el parlament.

Vist el resultat del vot d’ahir, 21 de novembre, és probable que els liberals i conservadors amb ajuda d’un important sector dels socialistes impedisquen als jutges europeus donar la seua opinió sobre la legalitat dels tribunals d’arbitratge inclosos en el mecanisme denominat ICS. Esta negativa és especialment greu, doncs un gran nombre de professors de dret, experts jurídics i l’Associació Europea i Alemanya de jutges consideren que l’ICS vulnera la legislació de la UE. La deriva antidemocràtica de la gran coalició europea esta portant a la negació de tota classe de debat.

Ahir vam ser testimoni de la continuació de la mateixa política gràcies al vot de la dreta i amb l’absència de la mitat de la cambra, però també hem vist algunes desercions que indiquen que el treball de sensibilització comença a produir efecte. Per açò, ara més que mai no és necessari continuar amb les mobilitzacions ciutadanes contra els mal anomenats acords de lliures comerç com el CETA o el TTIP, el Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions amb els Estats Units d’Amèrica (EUA).

“Este dèficit democràtic al si de les institucions europees és un autèntic escàndol i urgix una resposta ciutadana capaç de reclamar l’obertura de debat democràtic sobre CETA. No podem permetre que ens roben les nostres ja reduïdes capacitats de fer polítiques públiques en nom del progrés econòmic per a uns pocs. És el moment de reclamar la democràcia".

Des de la campanya estatal #NoalTTIP demanem a les eurodiputades i eurodiputats que no ens priven de la possibilitat que la Justícia europea puga donar la seua opinió sobre la compatibilitat legal dels tribunals d’arbitratge (els drets privats per als inversors que es contemplen en este tractat) amb els sistemes judicials dels diferents estats membres. Davant d’este nou atac a la participació democràtica, des de la campanya cridem a organitzacions, moviments socials i persones individuals a participar activament en els pròxims dies en totes les accions que es vagen organitzant per a incidir en els pròximes dates clau del procés de ratificació de l’acord amb el Canadà.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Demana als eurodiputats que voten NO al CETA

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?