Arrel de la web > Campanyes > STOP TCI! > El Parlament Europeu rebutja examinar la legalitat del CETA

STOP TTIP!

El Parlament Europeu rebutja examinar la legalitat del CETA

És compatible l’acord amb el Canadà amb els Tractats de la Unió Europea?

divendres 25 de novembre de 2016, per  AE-Agró

L’Europarlament va votar este dimecres, 23 de novembre, una resolució presentada per uns noranta diputats per a demanar al Tribunal de Justícia Europeu que examinara la legalitat del CETA, l’Acord Comercial i d’Inversió entre la Unió Europea (UE) i el Canadà. El motiu? Doncs, que professors de dret, juristes i les associacions de jutges d’Europa i Alemanya consideren que el Sistema Internacional d’Arbitratge (ICS) proposat en el CETA no seria legal, ja que vulnera els Tractats de la UE. Cal recordar que l’ICS atorga a les corporacions estrangeres el dret de demandar als Estats europeus en tribunals arbitrals cada vegada que aproven una nova Llei o normativa que contravinga els seus beneficis econòmics futurs.

Malauradament, la votació de la resolució va concloure amb el següent resultat negatiu: 258 vots a favor, 419 en contra i 22 abstencions. Amb esta votació el Parlament Europeu mostra una vegada més la seua intenció d’aprovar per la via ràpida i sense debat este polèmic acord amb el Canadà. Esta actuació resulta completament contradictòria, ja que en una resolució de 2015 sobre el tractat entre la UE i els EUA, el TTIP, els eurodiputats van exigir que es respectaren les competències dels tribunals europeus i dels Estats membres.

Segons la campanya estatal #NoalTTIP, en la qual participa Acció Ecologista-Agró a través de la campanya STOP TTIP València, estes contradiccions només s’expliquen en base a la gran pressió que hi ha hagut per part dels grups més liberals i dels líders socialdemòcrates, que ha aconseguit que els eurodiputats s’abstingueren de recolzar la resolució o de votar al seu favor. La negativa del Parlament Europeu a examinar la compatibilitat del CETA amb els Tractats de la UE augmenta el risc de ratificar un acord que podria ser incompatible amb la legalitat europea.

Els líders dels grups polítics liberals i dels socialdemòcrates estan tractant descaradament d’evitar el control legal en la ratificació del CETA. Com afirma l’eurodiputat Bart Staes: “Durant més de 17 anys com a membre del Parlament Europeu, mai no he experimentat una cosa així. És indignant, una burla a la democràcia, un grapat d’arena tirat a la cara del conjunt de la societat civil crítica amb este tipus d’acords, els quals constituïxen una amenaça potencial per a la nostra democràcia i la nostra societat. Els líders dels grups democratacristians, socialdemòcrates i liberals volen així que no hi haja discussió en el Parlament Europeu. Tracten de tallar tota crítica d’arrel”.

A pesar dels evidents intents d’evitar que l’Europarlament analitze seriosament el CETA abans de la seua votació en el ple, la forta pressió exercida per altres grups polítics i la societat civil ha aconseguit un canvi en l’agenda de ratificació de l’acord. La Conferència de Presidents del Parlament Europeu ha decidit posposar la votació sobre el CETA al mes de febrer, quan estava prevista en un primer moment per a desembre. A més a més, les comissions AFET (Assumptes Exteriors), EMPL (Ocupació i Assumptes Socials), ENVI (Medi Ambient, Salut Pública, Seguretat Alimentària) i TRAN (Transports i Turisme) podran presentar opinions sobre l’acord, encara que sense la possibilitat de proposar esmenes a la Comissió INTA (Comerç Internacional), que serà l’encarregada de votar SÍ o NO a l’acord.

Malgrat els recents canvis, esta agenda tan ajustada deixa molt poc marge als eurodiputats per a analitzar i estudiar les 1.600 pàgines de l’acord comercial amb el Canadà i per a facilitar consultes amb experts i la societat civil. Davant d’un calendari tan ajustat, urgix la necessitat d’una mobilització ciutadana capaç de reclamar l’obertura de debat democràtic sobre el CETA, un acord que tindria implicacions devastadores en la vida dels ciutadans europeus. I que probablement no complix amb la legalitat exigida per la Llei en la UE i els seus Estats membres, ni pel seu procés d’elaboració ni pels seus continguts. Però, la ratificació del qual s’està agilitzant sense treva a pesar de les moltes veus crítiques i l’oposició d’una bona part de la societat civil.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Demana als eurodiputats que voten NO al CETA

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?