Arrel de la web > Col·lectius > La Marina > El TSJCV ratifica el primer enderroc d’un xalet de luxe al (...)

La Marina

El TSJCV ratifica el primer enderroc d’un xalet de luxe al Montgó

El Tribunal falla a favor d’AE-Agró en el cas de la Colònia Agrícola del parc natural

dijous 12 de gener de 2017, per  AE-Agró

Una vegada més, la Justícia dona la raó a Acció Ecologista-Agró en la denúncia presentada en 2003 contra l’edificació d’un xalet de luxe a l’antiga Colònia Agrícola del Parc Natural del Montgó. El passat 22 de desembre, el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) va desestimar íntegrament el Recurs d’Apel·lació dels propietaris de l’habitatge, ratificant així l’ordre de demolició de les obres realitzades entre 2003 i 2007, tal i com demana AE-Agró. El primer enderroc d’una construcció il·legal al Parc Natural del Montgó cada vegada està més a prop. Només cal que la Justícia resolga el Recurs de Cassació que els propietaris de la vivenda encara poden interposar.

Des de 2003, el col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró La Marina ve denunciant l’ampliació il·legal d’un habitatge a l’antiga Colònia Agrícola del Parc Natural del Montgó, al terme municipal de Dénia. En 2010 la Justícia ja ens va donar la raó i va demanar la demolició de les obres efectuades i la restauració de la legalitat urbanística. Tanmateix, els propietaris de la vivenda, un xalet de luxe edificat en terrenys no urbanitzables, es neguen a admetre la sentència i fer efectiu l’enderroc.

Per a guanyar temps, els afectats primer van presentar un Recurs de Reposició, que en juny de 2011 va desestimar íntegrament el Jutjat Contenciós-Administratiu NÚM.4 d’Alacant, i després un Recurs d’Apel·lació, que el passat 22 de desembre de 2016 també va ser desestimat íntegrament per la Secció Primera de la Sala del Contenciós-Administratiu del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), ratificant així la primera sentència que dictaminava la demolició d’esta edificació il·legal al Parc Natural del Montgó.

L’1 d’abril de 2003, després de la denúncia presentada per AE-Agró La Marina, les autoritats van constatar la irregularitat de les obres, que disposaven d’una llicència per a "reparació de coberta sense tocar estructura, condicionament de cuina i reparació de façana i pintat exterior". Però, que realment estaven consistint en una ampliació i renovació completa de la vivenda. A més a més, amb l’agreujant de realitzar-se dins de l’àrea de protecció del Montgó, sobre sòl no urbanitzable, segons establix el Pla d’Ordenació dels Recursos Naturals (PORN) del parc natural.

Per estos motius, en juny de 2003 es va dictar una resolució administrativa ordenant la suspensió de les obres. Però, els propietaris de la vivenda la van vulnerar. Així que en octubre del mateix any es va reiterar l’ordre de paralització i fins i tot la Policia Local de Dénia va precintar les obres. Tanmateix, malgrat la intervenció policial, la desobediència i l’absolut despreci a l’autoritat i la legalitat per part dels propietaris de la vivenda va continuar. Van violentar el precinte i van prosseguir amb les obres fins a la seua conclusió total a l’any 2007, transformant 10.000 metres quadrats de terra de conreu en una piscina, un nou camí, un galliner de grans dimensions i una casa de major tamany.

Cal destacar que el propietari de la vivenda, representant dels veïns de la Colònia Agrícola del Montgó en la Junta Rectora del parc natural, ha defensat en este òrgan de participació la flexibilització del PORN i, per tant, la reducció de la protecció del Montgó contra il·legalitats urbanístiques com la que ell mateix va cometre i com les que anima a perpetrar a la resta de propietaris de terrenys de la colònia.

Afortunadament, ara, la Justícia, com ja va fer en 2010 i 2011, ens torna a donar la raó i ratifica l’ordre de demolició contra esta edificació il·legal en el parc natural. Tanmateix, la sentència no és firme i els propietaris encara poden presentar un nou Recurs de Cassació. Però, només guanyaran temps amb esta treta legal. Perquè no hi ha cap base jurídica per a donar cobertura a esta infracció urbanística. Així que en pocs mesos esperem assistir al primer enderroc d’una xalet de luxe construït il·legalment al Parc Natural del Montgó.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Joan Sala, el hombre que defendió el suelo público del Montgó, nuevo presidente de la Junta Rectora

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?