Arrel de la web > Campanyes > STOP TTIP! > Mobilitzacions en més de 20 ciutats per a frenar el CETA

STOP TTIP!

Mobilitzacions en més de 20 ciutats per a frenar el CETA

Dia Europeu d’Accions Descentralitzades contra l’Acord Econòmic i Comercial Global entre la Unió Europea i el Canadà

dimarts 24 de gener de 2017, per  AE-Agró

El passat dissabte, 21 de gener, la campanya estatal #NoalTTIP, en la qual participa Acció Ecologista-Agró a través de la campanya STOP TTIP València, va convocar mobilitzacions en més de 20 ciutats de l’Estat espanyol amb motiu del Dia Europeu d’Accions Descentralitzades contra el CETA. A la capital del Túria la cita per a demanar al Parlament Europeu que vote "no" a l’Acord Econòmic i Comercial Global entre la Unió Europea i el Canadà va ser doble. El 21 de gener la campanya STOP TTIP València va organitzar una casserolada i el dijous, 19 de gener, el col·loqui CETA: Un TTIP amb disfressa canadenca, que va comptar com a ponent amb Lola Verheecke, investigadora i activista del Corporate Europe Observatory.

Està previst que el pròxim 14 de febrer el Ple del Parlament Europeu a Estrasburg vote la ratificació del CETA. Per este motiu, la societat civil, sindicats, agricultors i activistes d’organitzacions ecologistes, culturals i polítiques de tot Europa hem eixit al carrer este dissabte, 21 de gener, amb l’objectiu d’aturar l’Acord Econòmic i Comercial Global entre la Unió Europea (UE) i el Canadà, també conegut també com el "TTIP canadenc”.

“El moviment europeu contra els acords comercials com el TTIP i el CETA ha aconseguit posar contra les cordes les negociacions comercials de la UE”, explica Luis Rico, membre de la campanya estatal #NoalTTIP. “La societat s’està rebel·lant contra el contingut d’estos acords, que estan pensats únicament per a incrementar el flux d’inversions, el comerç i el poder de les grans empreses. Proposem un model comercial que evite els efectes negatius de la globalització. Per això este dissabte hem tornat a eixir al carrer per a dir que les persones i el planeta estan abans que les multinacionals”, conclou Rico.

En el cas que es ratifique el CETA, el pròxim 14 de febrer àmplies seccions d’este acord comercial i d’inversions s’aplicaran provisionalment, inclús abans que siga votat per a la seua confirmació final en els distints parlaments nacionals dels 28 membres de la UE. Però, abans d’esta votació decisiva, diverses comissions parlamentàries han d’expressar i votar la seua opinió sobre el tractat. Al desembre la resolució de la Comissió d’Ocupació i Assumptes Socials (EMPL) va recomanar votar en contra del CETA. No obstant, la Comissió de Medi Ambient, Salut Pública i Seguretat Alimentària (ENVI) va votar a favor de l’acord el passat 12 de gener. I hui, 24 de gener, en principi serà la Comissió de Comerç Exterior (INTA) qui haja de definir-se sobre el tractat.

Per este motiu, la campanya ha estat mantenint nombrosos contactes amb europarlamentàries i europarlamentaris i ha celebrat reunions amb representants d’algunes forces polítiques en el Parlament Europeu. Així, la campanya ha constatat la profunda divisió interna que existix en els grups socialdemòcrata (S&D) i demòcrata-liberal (ALDE), on diversos europarlamentaris han votat en contra d’este tipus d’acords i han exposat les seues preocupacions davant dels greus perills que implica l’aplicació d’este tractat en aspectes com l’ocupació, el sector agrícola, el principi de precaució, els serveis públics o la futura cooperació reguladora.

“És una fal·làcia dir que este tipus d’acords comercials i d’inversió és una forma de governar la globalització o de millorar la governança global”, manifesta Cuca Hernández, membre de la campanya estatal #NoalTTIP. Segons Hernández, “el text del CETA considera barreres comercials a les salvaguardes per a la salut i el medi ambient, tracta d’establir tribunals per a garantir els beneficis de les grans multinacionals i desregularitza molts aspectes que tenen relació amb els serveis públics i els drets laborals. Encara que ens el vulguen vendre com un intent de governar la globalització, el CETA aprofundix l’actual crisi global de desregulació del mercat, l’ocupació i el capital“.

Per això, la campanya estatal #NoalTTIP ha exposat als europarlamentaris espanyols que el text del CETA i la “declaració interpretativa” que l’acompanya inclou aspectes preocupants, tals com que suposa l’acceptació que les empreses multinacionals puguen demandar els governs per adoptar mesures legítimes i no discriminatòries per a la protecció de la població i del Planeta. Este acord consagra un sistema judicial paral·lel i unidireccional on els inversors estrangers poden acudir per a defendre els seus interessos eludint el sistema jurídic existent.

En el text d’este acord el desenvolupament dels drets laborals i el desenvolupament sostenible són voluntaris i no legalment vinculants, per la qual cosa no poden ser efectivament reforçades per mitjà de sancions. A més a més, el CETA limita seriosament la capacitat dels governs per a crear, expandir i regular els serveis públics i per a revertir liberalitzacions i privatitzacions fracassades.

Cal destacar també que l’acord fa que el Canadà i la UE siguen més vulnerables a la crisi financera, ja que es produirà una major liberalització dels mercats financers, i que un estudi independent dels impactes econòmics del CETA prediu que es perdran llocs de treball als dos costats de l’Atlàntic. A més a més, el CETA podria augmentar el cost de les prescripcions de medicaments i impactaria negativament en drets fonamentals com el dret a la privacitat i a la protecció de dades. També limitaria la capacitat tant de la UE com de Canadà d’actuar contra patents excessives.

Pel que respecta a la cooperació reguladora i a la capacitat normativa dels estats, les clàusules del CETA posarien obstacles addicionals a les regulacions, reforçant el paper dels lobbies en els processos democràtics i soscavant potencialment l’adopció de polítiques d’interés públic. Tant al Canadà com en la UE, el CETA exposaria a agricultores i agricultors a més pressió a causa de la competitivitat comercial, la qual cosa suposaria una debilitació d’este sector. Així mateix suposaria un major impediment per a les polítiques de compra pública de promoció de productes de proximitat i amenaçaria els estàndards de producció i processament d’aliments, fent impossible el desenvolupament d’una agricultura sostenible.

Finalment, destacar també que el CETA posa en greu risc el principi de precaució consagrat en el Tractat de la UE, principi que protegix a consumidors, salut pública i medi ambient. Per tots estos motius, este 21 de gener, Dia Europeu d’Accions Descentralitzades contra el CETA, hem eixit al carrer a València i a altres ciutats de l’Estat espanyol i la UE per a mostrar el nostre rotund rebuig a este acord neoliberal. Els interessos comercials no poden estar per damunt de la democràcia, els drets de les persones i el Planeta. Per això diem ni CETA ni TTIP!!!

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Demana als eurodiputats que voten NO al CETA

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n'esteu, escriviu a continuació l'identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d' inscriure's.

Connexióinscriure'scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles