Arrel de la web > Projectes > Custòdia del territori > Tancat de la Pipa > Dia Mundial de les Zones Humides al Tancat de la Pipa

Custòdia del Territori

Dia Mundial de les Zones Humides al Tancat de la Pipa

Aiguamolls, els nostres aliats per a reduir el risc de desastres

dimecres 8 de febrer de 2017, per  AE-Agró

Amb motiu del Dia Mundial de les Zones Humides, el passat diumenge, 5 de febrer, Acció Ecologista-Agró i SEO/BirdLife vam obrir les portes del Tancat de la Pipa. En esta àrea de reserva, propietat de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) i ubicada en el cor del Parc Natural de l’Albufera, vam compartir una jornada de natura en família amb els 60 afortunats que van participar en l’activitat. Amb ells primer vam fer un passeig en barca per l’Albufera i després vam gaudir amb l’espectacular avifauna de la Pipa i, amb un divertit joc per a grans i menuts, vam descobrir els serveis ambientals que ens regalen cada dia els aiguamolls, com per exemple la seua capacitat per a reduir el risc de desastres.

Més de 1.000 persones es van apuntar a la celebració del Dia Mundial de les Zones Humides al Tancat de la Pipa. Tanmateix, només els primers 60 van poder participar en esta activitat. La Pipa és una àrea de reserva ubicada en el cor del Parc Natural de l’Albufera de València. Per això, cal limitar l’aforament en les activitats d’ús públic per a evitar molèsties a la delicada fauna que habita en este tresor natural, propietat de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) i, fins a 2016, custodiat per Acció Ecologista-Agró i SEO/BirdLife.

Enguany el Dia Mundial de les Zones Humides tenia com a repte explicar els beneficis ambientals que ens oferixen els aiguamolls, especialment la seua capacitat natural per a reduir el risc de desastres. I ho vam fer amb un divertit joc de metàfores per a grans i menuts.

Com? Doncs, vam entregar als participants en esta jornada de natura i marjal diferents objectes (una esponja, un colador, una planta, arròs, un pinzell...) amb algun tipus de similitud amb els serveis ambientals de les zones humides (recarregar els aqüífers, evitar inundacions, acumular, filtrar i depurar l’aigua, albergar biodiversitat, produir aliments, inspiració artística...).

Després del joc de les metàfores, el grup de visitants es va dividir en dos per a observar les aus que hivernen a la Pipa. El primer grup ho va fer amb el telescopi des del terrat del motor del tancat i el segon passejant amb els prismàtics per l’itinerari d’esta àrea de reserva. Finalment, els participants en el Dia Mundial de les Zones Humides es van pujar de nou a les barques, amb les quals havien arribat a la Pipa. per a tornar al Port de Catarroja, on va concloure la celebració de la festa dels aiguamolls.

Esta activitat és la primera d’ús públic que es celebra al Tancat de la Pipa enguany i, en principi, no es tornarà a programar cap fins a març. El motiu? Doncs que el conveni de custòdia del territori d’AE-Agró i SEO/BirdLife amb la CHX va acabar el 31 de desembre de 2016 i, ara mateix, esperant encara la renovació de l’acord. Tanmateix, el Dia de les Zones Humides és una data molt especial i que tenim sempre marcada en roig en el calendari de la Pipa. Per això, a pesar de no estar en vigor el nou conveni, vam decidir obrir el tancat i compartir amb tots vosaltres una jornada inoblidable de natura i marjal.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : El LIFE+Albufera millora la qualitat de l’aigua del parc natural

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?