Arrel de la web > Notícies > La CV-500, una barrera infranquejable

Pam a pam

La CV-500, una barrera infranquejable

Sol·licitem pacificar el trànsit en esta carretera que travessa el cor de l’Albufera

dimarts 21 de març de 2017, per  AE-Agró

En gener de 2016, Acció Ecologista-Agró va protagonitzar la marxa reivindicativa "TOT El Saler per al poble" amb l’objectiu de denunciar els anacronismes i situacions injustificables que, 30 anys després de la seua declaració com a parc natural, continua patint l’Albufera. La marxa va incidir especialment en els impactes que encara hui sofrix la Devesa, una de les àrees de major importància i d’especial protecció del parc natural. Entre els diferents impactes, destaca la CV-500. Esta carretera travessa de punta a punta el cor de l’Albufera i constituïx una barrera infranquejable per a la fauna que es desplaça des del bosc de la Devesa fins a la marjal, sent considerada un dels punts negres d’atropells de fauna al conjunt de l’Estat.

A més a més dels atropellaments de fauna, la CV-500 també planteja altres problemes derivats de la intensitat del trànsit de cotxes. Així, per exemple, esta carretera resulta incompatible amb altres mitjans de transport, com és el cas de la bicicleta, ja que la intensitat i la velocitat del trànsit genera greus problemes de seguretat vial. La CV-500 també resulta incompatible amb les activitats pròpies d’un parc natural lligades al gaudi de la natura. Esta via de comunicació suposa un impediment per als visitants que desitgen passejar a peu a la vora de la llacuna, disfrutar dels capvespres, conéixer el Port del Saler o gaudir de la platja i la Devesa sense sentir el trànsit motoritzat.

De la mateixa manera que no s’entendria el Jardí del Túria travessat per milers de cotxes a diari (perquè és el fruit d’una lluita veïnal que va impedir que es convertira en una autovia) o de la mateixa manera que es comprén perfectament que els veïns de Blasco Ibáñez no creuen amb el seu cotxe el parc de Vivers o els Jardins del Reial per a anar al carrer Alboraya o viceversa (perquè allò és un parc la funció del qual és l’esplai ciutadà), no es pot entendre un parc natural travessat per milers de cotxes diàriament.

No obstant, durant els últims mesos hem vist o escoltat en els mitjans de comunicació protestes sobre determinades actuacions que s’han dut a terme en la CV-500 al seu pas pel Perelló i el Perellonet, així com sobre la reducció de velocitat en tot el seu recorregut i l’ampliació de la seua vorera d’emergència. Des d’Acció Ecologista-Agró entenem que estes mesures estaven encaminades a la pacificació del trànsit i la reducció dels impactes d’esta carretera. Però, sent un tema sensible i complex, no entenem com s’han executat sense dur a terme un estudi rigorós i un pla de comunicació i participació, donada la importància que té aconseguir permeabilitzar esta via i millorar la qualitat d’ús de l’espai per part de vianants, ciclistes i usuaris del transport públic.

Des d’AE-Agró considerem que cal impulsar un projecte global, amb la participació de totes les administracions i col·lectius implicats i on s’analitze la problemàtica de la velocitat a la CV-500. Però, especialment, s’ha de solucionar la qüestió de l’accessibilitat, tant pel que respecta a residents i treballadors com a turistes. S’ha de facilitar l’accés al parc natural als qui viuen, treballen o visiten l’Albufera, evidentment, però sempre sense danyar els seues valors mediambientals. I això ho han d’entendre tots aquells que protesten contra les mesures de pacificació del trànsit dutes a terme per l’administració.

Els problemes de la CV-500 no els provoca l’escassa població que residix al Saler o El Palmar, sinó el turisme massiu i el trànsit de pas que utilitza esta carretera per a anar a Cullera o a la platja de Sueca, més enllà de la Gola del Perellonet. Per tant, si el problema és l’excés de vehicles de no residents travessant el cor del parc natural, no s’entén que una autovia isca de València per a morir a les portes del Saler, formant una barrera entre esta pedania i el seu port i creant un embut en la connexió amb la CV-501.

Així doncs, la primera mesura que s’hauria de plantejar és la reconversió d’eixa autovia en una via més amable amb la bicicleta i el transport públic i la seua permeabilització a l’altura del Saler. I, en segon lloc, s’hauria de contemplar alternatives al pas per la CV-500 i no simplement reduir la seua velocitat sense cap actuació més. Una d’eixes alternatives consistiria a buscar un altre itinerari que rodege el parc natural i que siga més atractiu de travessar, oferint així una alternativa als visitants i propietaris de segones residències de la zona sud. I mentres arriba eixa alternativa, resulta inajornable el control de la velocitat de manera efectiva.

Estes mesures s’haurien de complementar amb una actuació igual o fins i tot més important que les anteriors: establir un transport públic eficient que unisca El Perelló i El Palmar amb València. Per exemple, amb una línia d’autobusos elèctrics amb gran freqüència de pas que servisca, no sols per al turisme, sinó que també convide els residents a usar-la i prescindir així del cotxe privat per a anar a la capital.

A més a més, dins de l’oferta de desplaçaments turístics, per a evitar l’insuportable trànsit d’estiu, caps de setmana i dies de vacances, es podria incloure un servei turístic de barques-taxi. Este servei permetria reduir el volum de cotxes privats en els accessos al Palmar, conjuntament amb el foment de la bici per mitjà de rutes protegides que conviden al turisme (no sols provinent de la capital) a accedir al parc natural d’una manera més acord amb els seus valors.

En este sentit, resulta evident que les mesures de reducció de la velocitat en tot el tram de la CV-500 són necessàries, doncs ajudaran a la pacificació del trànsit en eixa via i milloraran la permeabilitat per a persones i fauna d’esta infraestructura mortal per als animals del parc natural.

També resulta necessari millorar els accessos per a vianants en zones d’elevat interés d’ús públic (el mirador de la Gola de Pujol o el Port del Saler, per exemple) i els accessos en la carretera del Palmar. A més a més, cal senyalitzar correctament en tot el tram de la CV-500 que s’està dins d’un espai d’especial protecció com és l’Albufera. Cal que els conductors siguen conscients que estan travessant el cor d’un entorn d’elevada importància natural, així com zona agrícola, en la qual es desenvolupen tasques agràries i pas de maquinària.

No podem oblidar que un altre tema prioritari és el restabliment d’una adequada connexió integral entre El Saler i el seu Port, reivindicació històrica de l’associació de la Casa de la Demanà i del veïnat del Saler. Finalment, sol·licitem que es duga a terme un procés participatiu ordenat, en el qual totes les veus i interessos siguen escoltats, on prevalga l’interés per la conservació i el respecte per la biodiversitat i les persones que habiten en este espai natural. I, per descomptat, seguiment, avaluació i millora de les actuacions que es consensuen i realitzen.

Amb totes estes propostes, des d’AE-Agró esperem acabar amb la dictadura dels cotxes en este espai natural, augmentant la permeabilitat de la CV-500 i millorant la qualitat de la visita i l’estada a vianants, usuaris del transport públic, veïns i tota la fauna que habita a l’Albufera i que fa d’esta zona humida un dels parcs naturals més emblemàtics del territori valencià.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : AE-Agró exigix la demolició del Sidi Saler, l’Algarrobico valencià

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?