Arrel de la web > Campanyes > STOP TCI! > Demanem al Congrés un examen de constitucionalitat del CETA

STOP TTIP!

Demanem al Congrés un examen de constitucionalitat del CETA

La campanya estatal "#NoalTTIP" dona el seu suport a la sol·licitud del grup parlamentari Units Podem-En Comú Podem-En Marea

dijous 6 d’abril de 2017, per  AE-Agró

La campanya estatal #NoalTTIP, en la qual participa Acció Ecologista-Agró com a membre de la campanya STOP TTIP València, recolza la iniciativa del grup parlamentari Units Podem-En Comú Podem-En Marea de demanar al Congrés dels Diputats que sol·licite al Tribunal Constitucional un examen sobre si el CETA, l’Acord Econòmic i Comercial Global entre la Unió Europea i el Canadà, viola els drets constitucionals de la ciutadania, tal i com s’ha fet també a França i Alemanya. La campanya estatal #NoalTTIP, formada per més de 350 organitzacions socials, sindicals, mediambientals i polítiques, insta a tots els grups parlamentaris, i especialment al PSOE, a recolzar el control previ d’inconstitucionalitat del CETA.

Este dimarts, 4 d’abril, el grup parlamentari Units Podem-En Comú Podem-En Marea ha demanat a la Mesa del Congrés dels Diputats un debat sobre la inconstitucionalitat del CETA, l’Acord Econòmic i Comercial Global entre la Unió Europea (UE) i el Canadà. Fins al moment, les Corts mai no han elevat una petició semblant davant del Tribunal Constitucional (TC), fet que assenyala la transcendència del tema. L’objectiu és sotmetre este controvertit tractat de comerç i inversió a un examen per a valorar si hi ha una contradicció entre l’acord i la Constitució espanyola. En el cas que prospere la sol·licitud, la tramitació de l’acord s’interromprà fins que el TC remeta el seu dictamen al Parlament.

En la sol·licitud presentada davant de la mesa s’aprecia la vulneració de com a mínim quatre articles de la Constitució espanyola. La regulació del Sistema de Tribunal d’Inversions (ICS) i del Comité Mixt del CETA són les principals causes de la controvèrsia. L’anomenat Comité Mixt del CETA pot modificar els annexos d’este acord neoliberal, adoptar interpretacions del polèmic tractat i prendre decisions que canviaran processos legislatius.

D’altra banda, la Comissió Europea insistix que el tribunal d’arbitratge, o Sistema de Tribunal d’Inversió del CETA, no interpretarà la llei de la UE. No obstant, el propi tractat planteja el contrari. L’article 8.31 (2) del CETA afirma: “(…) Per a major seguretat, al determinar la compatibilitat d’una mesura amb el present Acord, el tribunal podrà tindre en compte, si és procedent, el Dret intern d’una Part com un element de fet (…)”. Este és un dels molts atacs del CETA a la nostra democràcia, ja que implica la creació d’una justícia paral·lela i privatitzada.

Les raons de la sol·licitud d’Units Podem-En Comú Podem-En Marea són semblants a les dels parlamentaris de França i Alemanya que també han presentat recursos d’inconstitucionalitat contra el CETA. A França, 106 legisladors van presentar una apel·lació davant del Consell Constitucional, argumentant que el tractat comercial era “incompatible” amb la Constitució gal·la pels mecanisme d’arbitratge entre inversors i estats i per transferir sobirania per part dels països signants del CETA “més enllà del que acorda la UE”.

Contràriament al que pretén el Govern de Rajoy, el tràmit parlamentari hauria de fer-se amb el degut temps per a l’anàlisi i debat. Per això, la campanya estatal #NoalTTIP, en la qual participa Acció Ecologista-Agró com a membre de la campanya STOP TTIP València, recolza la iniciativa parlamentària per a convertir eixa tramitació en un debat públic respecte dels greus impactes que el CETA tindria sobre els drets de les majories socials. Per a obtindre la majoria necessària en el Ple del Congrés, la campanya estatal #NoalTTIP insta a tots els grups parlamentaris, i especialment al PSOE, a exigir el control previ d’inconstitucionalitat del CETA.

A més a més, des de la campanya estatal #NoalTTIP, formada per més de 350 organitzacions socials, sindicals, mediambientals i polítiques, es reitera la importància de crear una comissió d’estudi de l’Acord Econòmic i Comercial Global entre la UE i el Canadà i encarregar un estudi d’impacte independent. “Sense estudis previs per a conéixer els impactes del CETA en l’Estat espanyol i sense consultes amb la societat, és impossible complir amb la funció legislativa i de control parlamentari, és a dir, no hi hauria ni transparència ni democràcia”, afirmen des de la campanya.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : La societat civil es mobilitzarà contra la ratificació del CETA

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?