Arrel de la web > Col·lectius > València en Bici > Als que volen una ciutat millor sense canviar res

València en Bici

Als que volen una ciutat millor sense canviar res

Sobre les restriccions per a aparcar en el carril EMT-Taxi

divendres 7 d’abril de 2017, per  AE-Agró

Des de València en Bici-Acció Ecologista Agró volem expressar el nostre suport a les mesures anunciades recentment per la Regidoria de Mobilitat Sostenible de l’Ajuntament de València per a millorar el servei d’autobús públic en horari nocturn. Des de fa uns anys, la normativa municipal de la ciutat autoritzava l’aparcament d’automòbils sobre el carril EMT-Taxi durant la nit, contravenint, probablement, l’article 94 del vigent Reglament de Circulació, que expressament prohibix aturar i estacionar "en els carrils destinats a l’ús exclusiu del transport públic urbà".

Les mesures presentades per la Regidoria tracten de revertir eixa situació i perseguixen dignificar el servei públic de bus i taxi nocturns i millorar la seguretat i accessibilitat de tots els seus usuaris. La decisió de la Regidoria és, a més a més, particularment beneficiosa per a aquelles persones amb especials necessitats de mobilitat per edat, discapacitat física o altres raons. Recolzem, per això, la decisió i fem una crida al conjunt de la societat perquè assumisca com pròpies tals necessitats i comprenga millor el benefici de les mesures adoptades.

Però, des de València en Bici-Acció Ecologista Agró volem fer una lectura addicional d’eixes mesures: creiem que el model vial de la nostra ciutat és insostenible, perquè continua primant i afavorint l’ús de l’automòbil privat sobre altres formes de mobilitat i utilització de l’espai públic. No desgranarem ací amb massa detall la llista de perniciosos efectes que té, per a una ciutat com la nostra, la utilització abusiva i invasiva del cotxe particular, començant per forts nivells de contaminació i soroll i passant per l’enorme accidentalitat del model, el balafiament de diners, temps i recursos energètics o la desincentivació d’altres formes més saludables de desplaçament, com el caminar, el transport públic o la bicicleta. El model vial que patim a València ha de transformar-se en un altre menys lesiu, més sostenible, més amable amb les persones i amb més futur. I eixa transformació només serà possible si s’apliquen mesures de restricció de l’ús del cotxe, incloent límits a l’aparcament gratuït.

Les mesures anunciades per la Regidoria per a dignificar i millorar el servei d’autobús municipal suposen un primer pas, tot i que encara tímid, de restricció de l’ús del cotxe en la ciutat, i per això les recolzem. Hem de dir-ho alt i clar: sense restriccions no es van a produir canvis substancials ni profunds en el mode en què la gent es mou per la ciutat i viu en ella. Som conscients de la impopularitat de les mesures a curt termini. Sabem que algunes persones se sentiran perjudicades (ha de recordar-se, de totes maneres, que la decisió municipal no impedix a ningú no vindre a València amb cotxe i aparcar, ja siga en carrers amb aparcament lliure o en pàrquings de pagament). Però, volem fer una crida perquè tots mirem a llarg termini i comprenguem que estes incipients mesures de restricció de l’aparcament gratuït en la ciutat acabaran beneficiant a tota la ciutadania, inclosos els sectors comercials i d’oci que hui senten que la decisió municipal compromet els seus negocis.

Creiem, finalment, que el regidor Giuseppe Grezzi està prou legitimat per a prendre les mesures de millora del servei nocturn d’autobús: primer, pel càrrec que ocupa, al front de la Regidoria competent; segon, perquè així s’ho han reclamat nombroses organitzacions socials i entitats gremials participants en la Mesa de la Mobilitat de l’Ajuntament; tercer, perquè li assistix la raó normativa i legal; i quart, per pur sentit comú i necessitat ineludible. Tenim dret a viure en una ciutat millor, més saludable, sostenible, segura i inclusiva, i recolzem i exigim que es prenguen mesures efectives perquè eixa ciutat millor siga possible ja, sense més dilació, sense més excuses, sense draps calents. El temps és, en este assumpte, un luxe que no ens podem permetre.

Antonio Llópez i Óscar Bailo, València en Bici-Acció Ecologista Agró.

*Este article va ser publicat en castellà el 6 d’abril de 2017 en Levante-EMV.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Inaugurem l’Anell Ciclista

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?