Arrel de la web > Campanyes > STOP TCI! > Fora paradisos fiscals!

STOP TTIP!

Fora paradisos fiscals!

Ja estem farts d’este robatori continuat als drets de tots i de tants abusos

dilluns 10 d’abril de 2017, per  AE-Agró

Els paradisos fiscals són una part fonamental del capitalisme financer. Són part de l’arquitectura de la impunitat que permet a les empreses transnacionals, grans fortunes i entitats financeres ocultar ingressos i beneficis, defraudant i eludint les seues obligacions tributàries. Els tractats de comerç TTIP, CETA i TISA tenen com a objectiu la lliure circulació de capital amb les menors obligacions possibles. Les transnacionals, igual que s’instal·len en aquells països on els costos laborals són menors, també ho fan en aquells llocs on la fiscalitat és nul·la o mínima. Estos són els anomenats paradisos fiscals: territoris on conviuen les fortunes i beneficis no declarats al fisc, siguen legals o fruit de la delinqüència internacional.

Els recents escàndols d’OffshoreLeaks (2013), LuxLeaks (2014), SwissLeaks (2015) i Papers de Panamà (2016) han posat en evidència que no cal viatjar a una exòtica illa per a trobar un paradís fiscal, i que amb freqüència, governs de països de la Unió Europea (UE) pacten beneficis fiscals amb les transnacionals en detriment de les arques públiques de països suposadament amics. El millor exemple és l’actual president de la UE, Jean Claude Juncker, que quan era ministres de finances de Luxemburg va pactar amb almenys 340 empreses una fiscalitat mínima, que els va permetre, per mitjà d’enginyeria fiscal, eludir la majoria de les seues obligacions tributàries en altres països de la UE.

L’OCDE (Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics) ha reduït la llista de paradisos fiscals a només tres, ja que qualsevol país abans considerat com tal, si accedix a l’intercanvi d’informació amb tan sols altres dos països, deixa d’aparéixer en la seua llista. No obstant, un enorme volum de diners es mou en caus financers com la City de Londres, les Illes del Canal en Regne Unit, Delaware o Nevada en els Estats Units d’Amèrica (EUA), Luxemburg, Holanda o Irlanda. I per descomptat en els tradicionals paradisos de sempre: Illes Caiman, Suïssa, Andorra, Gibraltar... Google, Amazon, Microsoft, McDonald’s, Apple i tantes altres, així com el 95% de les empreses de l’IBEX 35, tenen filials en paradisos fiscals, amb l’únic propòsits d’eludir el pagament d’impostos en els països on generen els seus beneficis. Estos milers de milions ocults a l’erari públic suposen l’empobriment i devaluació dels drets de la ciutadania, i el deterioració i privatització dels serveis públics.

Els tractats del mal anomenat lliure comerç que s’estan negociant o que ja s’han negociat, no impedixen estes pràctiques. Molt al contrari, amb la intensificació del tràfic fronterer de serveis financers es facilitarà un major moviment de capital a espais opacs, que hem de recordar estan en el cor mateix de la UE o dels EUA. El CETA, per exemple, en comptes de previndre estos riscos, limita la capacitat de regular dels governs, i dóna a la indústria financera un instrument privilegiat per a influir en el procés d’elaboració de Lleis o reglamentacions a través del Comité Mixt de Cooperació Reguladora. No cal oblidar que els bancs, junt amb els despatxos d’advocats, són els elements imprescindibles perquè funcione el tràfic de diners d’un país a un paradís fiscal.

El CETA, l’Acord Econòmic i Comercial Global entre la Unió Europea i el Canadà, igual que altres tractats de comerç i inversió, permet als inversors estrangers (inclosos els bancs) demandar els Estats davant de tribunals d’arbitratge per qualsevol canvi normatiu que consideren que limita les seues aspiracions de beneficis. I les transnacionals han utilitzat en múltiples ocasions estos tribunals per a limitar la capacitat dels governs per a aconseguir per mitjà d’impostos una millor distribució de la riquesa i una major justícia fiscal. A més a més el Mecanisme de Resolució de Conflictes Inversor-Estat (ISDS), inclòs en els tractats de comerç i inversió, o l’ICS inclòs en el CETA, amenacen la capacitat dels Estats per a canviar les lleis tributàries i aplicar polítiques fiscals progressistes.

El control sobre els impostos és part essencial de la sobirania d’un país, i per això molts tractats inclouen ara clàusules d’excepció fiscal per a limitar la capacitat dels inversors estrangers d’interposar demandes en relació amb este tema. No obstant, açò no ha impedit que un nombre creixent de casos ISDS hagen qüestionat canvis en les normatives d’impostos executats per part dels Estats. Una vegada més, qualsevol política progressista que limite les exempcions fiscals a les grans empreses, que augmente l’impost de societats, que prohibisca els desdonaments a persones sense recursos, que impose impostos especials a les energies fòssils... pot vore’s amenaçada per demandes de cents o milers de milions d’euros gràcies als tractats de comerç i inversió.

Per tot açò, en la passada assemblea estatal, la campanya estatal #NoalTTIP, en la qual participa Acció Ecologista-Agró com a membre de la campanya STOP TTIP València, va decidir fer seua la crida del Fòrum Social Mundial de Montreal, a l’agost de 2016, i participar en el Dia Global d’Acció contra els Paradisos Fiscals el passat dilluns, 3 d’abril. A València, amb motiu d’esta convocatòria, es va celebrar una concentració davant de la tenda d’Apple, que va comptar amb el recolzament de la campanya STOP TTIP València, i el dijous, 6 d’abril, també es va organitzar un cinefòrum en el qual es va projectar el documental ¡Miami, ya sé dónde está el dinero! del director Arturo Cisneros. Com la capital de Túria, moltes més ciutats de l’Estat espanyol es van sumar al Dia Global d’Acció contra els Paradisos Fiscals i centenars de ciutadans van prendre les places i els carrers per a exigir justícia fiscal i cridar ben fort ni CETA ni TTIP!!! Fora Paradisos Fiscals!!!

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : CETA: un gran retrocés per als nostres drets ambientals, socials i laborals

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?