Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Campanyes > STOP TCI! > El Congrés aprova el CETA

STOP TTIP!

El Congrés aprova el CETA

Este acord comercial tindrà un greu impacte sobre les persones i el planeta

divendres 30 de juny de 2017, per  AE-Agró

La campanya estatal #NoalTTIP, coalició en la qual participa Acció Ecologista-Agró a través de la campanya STOP TTIP València i que aglutina a més de 350 organitzacions socials, sindicals i polítiques de tot l’Estat espanyol, lamenta profundament el resultat de la votació d’ahir dijous, 29 de juny, en el Congrés de Diputats, on s’ha donat llum verda a la ratificació del CETA, l’Acord Econòmic i Comercial Global entre la Unió Europea (UE) i el Canadà, també conegut com el TTIP canadenc. A pesar d’este suport, la societat civil espera que este tractat, que tindrà un greu impacte sobre les persones i el planeta, siga rebutjat en algun dels parlaments nacionals i regionals de la UE on encara ha de ser ratificat.

La ratificació del CETA, que ha comptat amb el vot a favor dels diputats i les diputades dels grups parlamentaris del Partit Popular, Ciutadans, Partit Democràtic de Catalunya i Partit Nacionalista Basc, significa aclarir parcialment el camí de la posada en marxa de l’Acord Econòmic i Comercial Global entre la Unió Europea (UE) i el Canadà que, en el cas que arribe a entrar en vigor, posarà en risc conquistes socials i ambientals i suposarà una pèrdua de sobirania.

“Amb el CETA perd la ciutadania i guanya un model de globalització que desregula i dóna més poder a les grans corporacions”, ha declarat Miguel Ángel Soto, portaveu de la campanya estatal #NoalTTIP. “Però l’oposició al CETA està augmentant a un costat i a l’altre de l’Atlàntic a mesura que la ciutadania està coneixent detalls del text i com este afecta a la seua salut, els seus drets i la protecció del medi ambient”, ha afegit Soto.

Nombrosos estudis avalen que estos tractats no milloraran els nivells d’ocupació i suposaran greus problemes per a les PiMES, així com impediran lluitar de manera efectiva contra el Canvi Climàtic i contra la pèrdua de biodiversitat del planeta. El CETA, per exemple, no inclou un capítol sobre mesures concretes de suport a les PiMES, a les quals el Comité Econòmic i Social Europeu veu perjudicades ja que estima que este tipus d’acords afavorix l’expansió de les grans empreses.

A més a més, el CETA no preveu sistemes de control i sanció efectiva per l’incompliment de les obligacions relatives als drets laborals i amenaça els convenis col·lectius, que es voran seriosament perjudicats pels mecanismes de resolució de controvèrsies entre inversors i Estats, com de fet ja ha succeït amb altres acords en vigor. Per a més inri, l’excel·lència que per al món agrari suposa les Denominacions d’Origen Protegides i les Indicacions Geogràfiques Protegides es vorà clarament perjudicada, ja que només reconeix el 10% d’elles.

“A pesar d’esta ensopegada, volem manifestar que no abaixarem la guàrdia. La majoria de parlaments nacionals, federals i regionals de la Unió Europea no s’han pronunciat encara. Estarem treballant conjuntament amb la campanya europea per a fer descarrilar el CETA”, ha declarat Alberto Martínez, portaveu de la campanya estatal #NoalTTIP.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Nou Portal de Transparència sobre el TTIP, el CETA i el TiSA

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles