Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Voluntariat > Projecte Emys > Projecte Emys 2017 > Territori Emys > El projecte Territori Emys localitza 176 tortugues d’estany europees (...)

Territori Emys

El projecte Territori Emys localitza 176 tortugues d’estany europees a Girona, Menorca i València

La col·laboració entre el GOB Menorca, Acció Ecologista Agró i la Fundació Emys de Girona permet marcar individualment cada exemplar capturat d’esta espècie amenaçada

dimecres 5 de juliol de 2017, per  AE-Agró

Durant el mes de maig s’ha posat en pràctica un protocol per al seguiment de la tortuga d’estany europea (Emys orbicularis), una espècie d’aigua dolça, autòctona i amenaçada. Durant esta campanya de seguiment del projecte Territori Emys s’han arribat a capturar, marcar i alliberar fins a 176 exemplars d’esta espècie entre Menorca, el Tancat de la Pipa (Parc Natural de l’Albufera de València) i la comarca de La Selva (Girona). Fent unes xicotetes marques a la closca es pot diferenciar individualment cada animal i això permet als investigadors de la Fundació Emys, el GOB Menorca i Acció Ecologista-Agró fer un seguiment del seu creixement, veure com es mouen pel territori o estimar la mida aproximada de cada població.

Amb la campanya de primavera del projecte Territori Emys s’ha posat a prova el protocol creat amb l’objectiu d’estandaritzar les tasques de seguiment de l’espècie que realitzen entitats i administracions. El document també aporta indicacions per tal d’avaluar en quin estat es troba l’hàbitat on viu la tortuga d’estany europea (Emys orbicularis). Amb esta primera prova s’ha comprovat que el protocol és útil, tot i que s’ha detectat la necessitat de fer algun ajust per a adaptar-lo a les característiques de cada indret de mostreig. El motiu? Doncs, que durant el seguiment al Tancat de la Pipa (Parc Natural de l’Albufera de València) només s’ha aconseguit capturar una tortuga, probablement degut a un desajust en la metodologia de trampeig en relació a la gran extensió de l’espai que ocupa la llacuna.

En els altres dos indrets s’han pogut capturat i marcar 175 exemplars, 97 a Menorca i 78 a La Selva (Girona). Els resultats preliminars mostren una estructura poblacional esbiaixada cap a una major abundància de femelles, tant en el cas de Menorca, on s’han localitzat 55 femelles, 40 mascles i dos individus per determinar, com a La Selva, on s’han capturat 37 femelles, 32 mascles i 8 indeterminats. La majoria de les tortugues eren adultes, amb una taxa de captura de juvenils de tan sols el 5,1% a La Selva i del 12,4% a Menorca. Paga la pena destacar que també s’han pogut detectar una vintena de nounats en les basses de La Selva. Pel que fa als adults, les femelles solen ser més grosses que els mascles, tant a Menorca com a La Selva. Tots estos resultats ens indiquen que, en general, les poblacions analitzades d’Emys orbicularis gaudixen d’un bon estat de salut. Però, caldrà completar l’estudi per a fer-ne una valoració més acurada.

Durant la tardor es realitzarà la segona campanya de seguiment del projecte Territori Emys, per tal de poder ampliar la mostra capturada de cada indret i poder estimar la mida de cada població de tortuga d’estany europea. També es disposarà de la informació recollida dels hàbitats: estat ecològic, anàlisis químic de l’aigua, contingut de nutrients i presència d’invertebrats. Amb les dades analitzades es redactarà un pla de conservació per tal de proposar directrius per a les entitats i administracions que s’encarreguen de gestionar els espais per tal d’assegurar la supervivència d’esta espècie protegida.

D’altra banda, en el marc del projecte Territori Emys, també s’han realitzat voluntariats, tallers i activitats d’educació ambiental i s’ha actuat per a recuperar nous espais per a la tortuga d’estany europea amb la creació de nous punts d’aigua o la recuperació de basses en mal estat. El projecte Territori Emys, iniciativa que impulsa la Fundació Emys de Girona, el GOB Menorca (Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa) i Acció Ecologista-Agró, finalitzarà en desembre i compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad, del Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient i la col·laboració del Grup de Recerca en Ecologia Aquàtica Continental (GRECO) de la Universitat de Girona.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Nou manual per al control de tortugues invasores

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?