Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > L’Horta Nord > Activitats > Jornada de silvicultura dunar a Puçol

Horta Nord

Jornada de silvicultura dunar a Puçol

Voluntariat a la vora de la mar per a protegir i embellir esta platja

dilluns 24 de juliol de 2017, per  AE-Agró

El passat dijous, 20 de juliol, el col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró Horta Nord organitzà amb la col·laboració de l’Ajuntament de Puçol una jornada de silvicultura dunar a la platja d’esta localitat. Concretament, a la zona restaurada per AE-Agró, on una quinzena de voluntaris van retirar barrella punxosa (Salsola kali) i també van dispersar llavors de lliri de mar (Pancratium maritimum). Esta activitat va comptar amb la participació de la Falla Camí La Mar i Voluns Spain i tenia com a objectiu evitar molèsties a veïns i turistes. Com indica el seu nom, la barrella punxosa és una espècie autòctona que punxa i que s’havia estés fora dels límits de la zona dunar protegida, motiu pel qual vam convocar este voluntariat mediambiental.

Des de 2012, el col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró Horta Nord treballa per a consolidar un xicotet cordó dunar en la zona nord de la platja de Puçol. L’objectiu és doble. Per una banda, és pretén millorar la biodiversitat d’este racó del litoral valencià i, així, protegir-lo de la històrica pèrdua d’arena provocada pel Port Industrial de Sagunt. I, fins al moment, estos dos objectius s’estan aconseguint.

A pesar que no tota la zona restaurada funciona igual de bé, a la platja de Puçol ja trobem més de vint espècies autòctones de flora dunar, quatre d’elles protegides: el passacamins marí (Polygonum maritimum), el cotonet (Otanthus maritimus), la lleteresa de platja (Euphorbia paralias) i la corretjola blanca (Calystegia soldanella). I, gràcies a la restauració ambiental de les dunes, este racó de la platja de Puçol ha passat de ser el punt que més patia els temporals a ser la zona que millor els aguanta.

Tanmateix, determinades espècies de flora dunar poden ocasionar molèsties a veïns i turistes, com és el cas de la barrella punxosa (Salsola kali), una planta que, com el seu nom indica, punxa. Es tracta d’una espècie que reapareix periòdicament on la resta de plantes de duna encara no s’han consolidat definitivament. Fins i tot, enguany, s’havia estés fora dels límits de la zona protegida. Per este motiu, el passat dijous, 20 de juliol, vam convocar una jornada de silvicultura dunar per a eliminar la Salsola kali que estava fora de la zona protegida i, a més a més, dispersar lliris de mar (Pancratium maritimum) per a continuar embellint esta platja.

L’actuació va comptar amb la col·laboració de l’Ajuntament de Puçol i la participació d’una quinzena de voluntaris, entre ells els companys de la Falla Camí La Mar i també de Voluns Spain. Concretament una colla formada per joves de Taiwan i els Estats Units d’Amèrica (EUA). Esta mateixa setmana, la brigada d’obres de l’Ajuntament de Puçol, amb l’assessorament d’AE-Agró, s’encarregarà de retirar la barrella punxosa de les zones on els voluntaris no van tindre temps a intervindre.

Nova Nit de Natura a La Costera

A més a més d’este voluntariat a la vora de la mar, la setmana passada AE-Agró, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Puçol, també celebrà una nova activitat de la campanya "Nits de Natura a La Costera". Concretament el passat divendres, 21 de juliol, quan Els mags de les estreles de Calderona Viva van reunir a 25 persones en el paratge natural municipal de Puçol. L’objectiu? Gaudir d’una nit de natura a la llum de la Lluna i, amb Antares i Casiopea, aprendre a identificar les estreles i descobrir les històries que amaguen en el firmament.

El pròxim 11 d’agost, Els mags de les estreles de Calderona Viva tornaran al paratge natural municipal de Puçol. Però, per a esta activitat de les "Nits de Natura a La Costera" ja no queden places lliures. Com tampoc no queden per a l’espectacle familiar Amigues de la nit, programat per al 24 d’agost en esta muntanyeta de la Serra Calderona que AE-Agró custodia des de 2011.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Rates penades versus mosquits

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles