Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Voluntariat > Projecte Emys > Projecte Emys 2017 > Projecte Emys: Informe Montesa

Voluntariat Ambiental

Projecte Emys: Informe Montesa

Localitzades huit Mauremys leprosa en el Riu Canyoles

dimecres 30 d’agost de 2017, per  AE-Agró

Després de realitzar en anys anteriors el seguiment de la població de tortugues d’aigua ibèriques (Mauremys leprosa) del Canyoles al seu pas per Moixent, Xàtiva i Vallada (La Costera, València), en esta edició el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró s’ha estrenat en este riu al seu pas per Montesa. Del 25 de juliol al 8 d’agost, s’han realitzat en este tram del Canyoles tres jornades de cens, en les quals han participat onze voluntaris i s’han localitzat huit tortugues d’aigua ibèriques: cinc mascles, dos femelles i un nounat sense sexar. Actualment, el Projecte Emys està desenvolupant-se a Moixent, on AE-Agró ha trobat més de 200 Mauremys leprosa en el Canyoles des del descobriment d’esta població en l’any 2012.

Constatar la presència de la tortuga d’aigua ibèrica (Mauremys leprosa) en el Riu Canyoles al seu pas per Montesa. Este era el repte de les tres jornades de voluntariat ambiental que el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró ha convocat este estiu en esta localitat de la comarca de La Costera. Concretament, el 25 de juliol i el 2 i el 8 d’agost. I el resultat ha sigut prou positiu, ja que s’han localitzat un total de huit tortugues d’aigua ibèriques: cinc mascles (dos adults i tres juvenils, un d’ells recapturat durant el cens), dos femelles adultes i un nounat sense sexar per la seua curta edat.

Este seguiment i cens de les Mauremys leprosa del Canyoles, per al qual s’han emprat sis trampes flotants d’esquer, s’ha realitzat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Montesa i la Conselleria de Medi Ambient i ha comptat amb la participació d’onze voluntaris. Afortunadament, no s’ha capturat cap tortuga exòtica invasora. Tanmateix, sí que s’han pescat i retirat del medi natural altres espècies exòtiques invasores: 63 carpes (Cyprinus carpio), 6 peixos sol (Lepomis gibbosus) i 6 carpins (Carassius auratus), a més a més de 14 crancs rojos americans (Procambarus clarki).

Actualment el Projecte Emys s’ha traslladat a Moixent per a continuar amb l’estudi de la població de tortugues d’aigua ibèriques del Canyoles, que va ser descoberta per AE-Agró en 2012. En edicions anteriors del Projecte Emys també s’ha realitzat el seguiment de les Mauremys leprosa del Canyoles al seu pas per Xàtiva i Vallada. I a la comarca de La Costera, a més a més, s’han convocat diferents voluntariats per a estudiar les poblacions de tortugues del Riu Albaida. L’any passat a Albaida i en 2017 a Xàtiva.

Fora de la comarca de La Costera, enguany el Projecte Emys d’AE-Agró ha censat les poblacions de tortugues del Tancat de la Pipa (Parc Natural de l’Albufera de València), el Barranc de l’Horteta de Torrent, el Riu Palància al seu pas per Soneja, la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell, la Finca de Penya de la Marjal d’Almardà-Almenara i el Riu Xúquer al seu pas per Jalance. I este 2017 esta iniciativa de ciència ciutadana encara ha de viatjar al Barranc del Carraixet i al Barranc del Pelós. Si vols participar com a voluntari, envia un correu electrònic a projecteemys@gmail.com. T’esperem per a tortuguejar!!!

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Projecte Emys 2016: Informe La Costera

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?