Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Custòdia del territori > Tancat de la Pipa > Azolla filiculoides al Tancat de la Pipa

Custòdia del Territori

Azolla filiculoides al Tancat de la Pipa

Localitzem esta espècie exòtica invasora en esta àrea de reserva de l’Albufera

divendres 1 de setembre de 2017, per  AE-Agró

Este estiu, Acció Ecologista-Agró ha trobat un nou brot d’Azolla filiculoides en el Tancat de la Pipa, àrea de reserva del Parc Natural de l’Albufera de València que la nostra entitat custodia amb SEO/BirdLife i que pertany a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX). Esta espècie exòtica invasora és originària de l’Amèrica tropical i resulta massa freqüent vore-la com a acompanyant de plantes aquàtiques ornamentals en vivers comercials, la qual cosa suposa un risc de contaminació constant per introducció accidental. Tanmateix, tal i com ens expliquen els nostres companys del Tancat de la Pipa, la seua propagació sembla estar controlada pel coleòpter Stenopelmus rufinasus, també originari d’Amèrica.

L’Azolla filiculoides és una falaguera aquàtica flotant originària de l’Amèrica tropical, on la trobem des del sud-est dels Estats Units d’Amèrica (EUA) fins al sud del Brasil, l’Uruguai i l’Argentina a aigües continentals com llacs, llacunes, rius i aiguamolls. Es tracta d’una espècie exòtica altament invasora ja que, a més a més de tolerar temperatures baixes durant l’hivern i sobreviure sobre el fang, té una elevada capacitat per a reproduir-se a partir de fragments de tija o a partir de la germinació de les seues espores. En condicions òptimes, amb una temperatura d’entre 20 i 22ºC, és capaç de duplicar la seua biomassa en només 72 hores.

La seua habilitat natural per a reproduir-se amb tanta facilitat i rapidesa provoca una alteració en les condicions fisicoquímiques dels ecosistemes aquàtics. Com? Doncs, formant una densa làmina sobre la superfície de llacs, llacunes, rius i aiguamolls que genera una disminució de l’oxigen, ja que impedix l’intercanvi gasós entre l’aigua i l’atmosfera. A més a més, l’Azolla filiculoides ocasiona una minva addicional de l’oxigen en l’aigua per la descomposició en hivern de la seua matèria orgànica. Esta reducció de l’oxigen té un gran impacte sobre les comunitats vegetals aquàtiques autòctones, que fins i tot poden arribar a desaparéixer, i també sobre la fauna per la modificació del propi ecosistema.

Actualment l’Azolla filiculoides està present en moltes regions del Planeta, on ha sigut introduïda de forma intencionada com a fertilitzant biològic o de forma accidental. Per exemple, a l’Estat espanyol, on la seua arribada sembla ser accidental i estar vinculada al conreu de l’arròs i especialment al comerç de plantes aquàtiques ornamentals, està confirmada la seua presència a Andalusia, Castella-La Manxa, Castella-Lleó, Catalunya, Extremadura, Galícia i el País Valencià.

Segons el Banc de Dades de Biodiversitat de la Generalitat Valenciana, a casa nostra, a més a més de l’Albufera de València, també s’ha confirmat la seua distribució per la marjaleria de Castelló, on es va detectar per primera vegada al nostre territori en l’any 2008, la Marjal d’Almenara, la desembocadura del Barranc del Carraixet, la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell i al Barranc de la Murta d’Alzira.

Este estiu, l’equip d’Acció Ecologista-Agró al Tancat de la Pipa ha localitzat un nou brot d’Azolla filiculoides en esta àrea de reserva de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX), que es troba ubicada en el cor del Parc Natural de l’Albufera de València i sota la custòdia del territori de la nostra entitat i SEO/BirdLife. La primera cita a l’Albufera d’esta espècie exòtica invasora és de l’any 2009. I, des d’aleshores, ha aparegut en diferents racons del parc natural. En el Tancat de la Pipa no és la primera vegada que tenim constància de la seua presència. Esperem que, com en les ocasions anteriors, puguem controlar la seua propagació.

Stenopelmus rufinasus, el coleòpter que devora l’Azolla filiculoides

Curiosament, per a evitar la proliferació de l’Azolla filiculoides, comptem amb la col·laboració d’un coleòpter originari dels EUA, l’Stenopelmus rufinasus. Esta espècie es va citar per primera vegada a la península ibèrica en l’any 2002. Concretament a Castella-La Manxa, on es va localitzar sobre una làmina d’Azolla filiculoides durant un mostreig en el Riu Guadiana. Al continent europeu va arribar molt abans, ja que la primera captura d’un exemplar d’Stenopelmus rufinasus és de l’any 1892 a França. Des d’aleshores, també han aparegut individus d’este coleòpter a la Gran Bretanya, Bèlgica, Holanda, Alemanya i Itàlia.

Segons els informes del Servei de Vida Silvestre de la Conselleria de Medi Ambient, l’Stenopelmus rufinasus actua com un controlador natural de l’Azolla filiculoides, ja que tant els adults com les larves d’este coleòpter s’alimenten d’esta planta exòtica invasora. El problema? Doncs, que també és una espècie exòtica i encara no sabem quins impactes pot tindre, a mig i llarg termini, sobre la fauna i flora autòctona.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : El Tancat de la Pipa, un laboratori a l’aire lliure

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles