Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Campanyes > STOP TCI! > La Comissió Europea vol excloure els parlaments nacionals de la votació (...)

STOP TTIP!

La Comissió Europea vol excloure els parlaments nacionals de la votació sobre els tractats comercials

Cal impedir este nou atac a la democràcia

dilluns 4 de setembre de 2017, per  AE-Agró

La Comissió Europea proposa dividir tractats de comerç i inversió. El motiu? Doncs, accelerar la seua ratificació, tal i com va plantejar al Parlament Europeu el Director General de Comerç, Jean-Luc Demarty, durant una reunió a porta tancada. Amb esta divisió la Unió Europea (UE) pretén esquivar futures crisis de legitimitat i el veto de parlaments com el de Valònia, que va rebutjar el CETA, l’Acord Econòmic i Comercial Global entre la UE i el Canadà, per afectar greument als Drets Humans, els serveis públics, el medi ambient, l’agricultura i els drets laborals. La campanya estatal #NoalTTIP considera esta proposta com un atac a la democràcia i demana reviure el debat sobre les polítiques de comerç i inversió europees.

El nou pla de la Comissió Europea (CE) consistix a negociar acords comercials que continguen només capítols que són competències exclusives de la Unió Europea (UE), d’acord amb una sentència del Tribunal de Justícia de la UE, i després negociar acords d’inversió per separat. Açò permetria que els acords comercials entraran en vigor sense la participació dels parlaments nacionals i regionals.

Quan entraria en vigor este nou pla? Doncs, este mes de setembre amb motiu de les negociacions amb Austràlia i Nova Zelanda. Este mateix mes el president de la CE, Jean-Claude Juncker, presentarà un mandat de negociació per a estos dos nous acords comercials durant el seu discurs de l’Estat de la Unió el 13 de setembre. Els governs de la UE debatran els mandats d’Austràlia i Nova Zelanda, incloent la divisió potencial, en una reunió especial del Comité de Política Comercial els dies 21 i 22 de setembre a Tallin, la capital d’Estònia. Per la seua part, els ministres de Comerç també podran discutir el tema en la seua reunió del Consell de la UE a Brussel·les, que es celebrarà el 10 de novembre.

La campanya estatal #NoalTTIP, en la qual participa Acció Ecologista-Agró a través de la campanya STOP TTIP València, considera esta proposta de la CE com un atac a la democràcia. A més a més, la campanya espera que l’intent d’excloure els parlaments nacionals del seu dret de veto sobre els acords comercials reviscole el debat sobre un canvi urgent i radical de les polítiques de comerç i inversió de la UE, aprofitant les eleccions a Alemanya del 24 de setembre.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : El Congrés aprova el CETA

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?