Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Voluntariat > Projecte Emys > Projecte Emys 2017 > Projecte Emys: Informe Moixent

Voluntariat Ambiental

Projecte Emys: Informe Moixent

Localitzades 37 Mauremys leprosa en el Riu Canyoles

dijous 7 de setembre de 2017, per  AE-Agró

Després de censar la població de tortugues d’aigua ibèriques (Mauremys leprosa) del Canyoles al seu pas per Montesa (La Costera, València), el Projecte Emys s’ha traslladat a la localitat de Moixent, on els voluntaris d’Acció Ecologista-Agró han localitzat 37 Mauremys leprosa en este riu. La població de tortugues d’aigua ibèriques de Moixent va ser descoberta pel Projecte Emys en l’any 2012 i des d’aleshores AE-Agró ha constatat la presència de quasi 300 Mauremys leprosa en el Canyoles al seu pas per este municipi de la comarca de La Costera. En total, si sumem les tortugues d’aigua ibèriques censades enguany a Montesa, el Projecte Emys ha localitzat 45 Mauremys leprosa en este riu durant l’edició de 2017.

Del 16 al 30 d’agost, el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró ha tornat a la localitat de Moixent per a realitzar, per sisé any consecutiu, el cens de tortugues d’aigua ibèriques (Mauremys leprosa) del Riu Canyoles al seu pas per esta localitat de la comarca de La Costera. En esta edició s’han convocat tres jornades d’estudi, en les quals han participat 16 voluntaris i s’han localitzat amb tres trampes flotants d’esquer 37 Mauremys leprosa: 30 mascles, 5 femelles i 2 tortugues de sexe indeterminat per la seua curta edat.

Paga la pena destacar que de les 37 Mauremys leprosa censades enguany, 15 són individus capturats per primera vegada i 22 són exemplars que ja van ser marcats durant les cinc edicions anteriors del Projecte Emys a Moixent. En total, des de 2012, AE-Agró ha localitzat en este tram del Canyoles 298 tortugues d’aigua ibèriques. Pel que respecta a tortugues exòtiques invasores, afortunadament, no hem trobat cap des de 2015, quan es va retirar del medi natural una tortuga de florida (Trachemys scripta).

A més a més de Moixent, on el Projecte Emys ha comptat amb la col·laboració de la Conselleria de Medi Ambient, enguany també s’ha realitzat l’estudi de la població de Mauremys leprosa del Canyoles al seu pas per Montesa. Concretament des de finals de juliol fins a principis d’agost, quan es van localitzar 8 tortugues d’aigua ibèriques en este tram del riu. Així que, en l’edició de 2017, el Projecte Emys ha aconseguit censar 45 Mauremys leporsa en el Canyoles.

Des de 2012, quan AE-Agró va iniciar el seguiment de la població de tortugues d’aigua ibèriques d’este riu, el Projecte Emys ha localitzat 352 Mauremys leprosa en el Canyoles, ja que a les 298 de Moixent i les 8 de Montesa cal sumar les 10 localitzades a Xàtiva en 2015 i les 36 que vam trobar a Vallada l’any passat. A més a més, a la comarca de La Costera, este voluntariat ambiental també ha visitat el Riu Albaida en 2016 i 2017. Però, per ara, encara no s’ha pogut confirmar la presència de la Mauremys leprosa en este riu, on només s’han trobat Trachemys scripta. Exactament 4, capturades l’any passat.

Fora de la comarca de La Costera, durant 2017 el Projecte Emys d’AE-Agró ha censat les poblacions de tortugues del Tancat de la Pipa (Parc Natural de l’Albufera de València), el Barranc de l’Horteta de Torrent, el Riu Palància al seu pas per Soneja, la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell, la Finca de Penya de la Marjal d’Almardà-Almenara i el Riu Xúquer al seu pas per Jalance. Actualment esta iniciativa de ciència ciutadana ha viatjat al Barranc del Carraixet per a estudiar la població de Mauremys leprosa del Pont Sec i, pròximament, també visitarà el Barranc del Pelós. Unix-te al Projecte Emys i ajuda’ns a defensar les nostres tortugues autòctones!!!

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Projecte Emys 2016: Informe La Costera

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?