Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > La Marina > Una segona oportunitat per a l’àguila pescadora

La Marina

Una segona oportunitat per a l’àguila pescadora

AE-Agró impulsa una nova iniciativa per a reintroduir esta emblemàtica espècie en els parc naturals del Montgó i la Marjal de Pego-Oliva

divendres 15 de setembre de 2017, per  AE-Agró

L’any 2012, Acció Ecologista-Agró va posar en marxa el projecte "El Retorn de l’Àguila Pescadora". Esta iniciativa, que comptava amb la col·laboració de la Fundació Baleària i la Conselleria de Medi Ambient, tenia com a objectiu que l’àguila pescadora (Pandion haliaetus) tornara a criar en el Parc Natural del Montgó. Concretament als penya-segats del Cap de Sant Antoni, on es van instal·lar dos plataformes-niu i una rèplica d’àguila pescadora com a reclam. Però, malgrat la presència de parelles de Pandion haliaetus en este parc natural, l’espècie continua sense nidificar. Per això, AE-Agró impulsa actualment un nou i ambiciós projecte de hacking per a fer realitat el somni del retorn de l’àguila pescadora.

Des de finals de 2016, Acció Ecologista-Agró treballa amb l’equip del CSIC (Consell Superior d’Investigacions Científiques) que va aconseguir que l’àguila pescadora (Pandion haliaetus) tornara a nidificar en el Parc Nacional de Doñana. El repte, ara, és que l’espècie torne a criar també en el Parc Natural del Montgó, on va deixar de nidificar en la segona meitat del segle passat, i en el Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva. El projecte compta amb la col·laboració de la Conselleria de Medi Ambient, els quatre ajuntaments implicats (Dénia, Xàbia, Pego i Oliva), les confraries de pescadors i l’empresa d’ecoturisme Magic&Nature, a més a més del vistiplau dels caçadors locals.

Fins al moment, s’han realitzat tres visites de camp per a explorar la zona de reintroducció de l’àguila pescadora i, per ara, tot apunta a la viabilitat del projecte. En octubre de 2016 es va efectuar la primera inspecció amb l’equip del CSIC, que dirigix l’investigador Miquel Ferrer. Concretament, es va reconéixer per mar la costa des del port de Dénia fins a Benidorm. En març d’enguany es va visitar la Marjal de Pego-Oliva i el Cap de Sant Antoni, al Parc Natural del Montgó. I, este estiu, s’ha realitzat la tercera eixida de camp per a avaluar les possibilitats d’èxit de la reintroducció de l’àguila pescadora. Com en les dos ocasions anteriors, el resultat de l’avaluació ha sigut positiu.

Actualment, amb el finançament dels ajuntaments de Dénia, Xàbia, Pego i Oliva, s’està redactant l’estudi de viabilitat del projecte. Este document, entre altres actuacions, ha d’incorporar una sèrie de mesures per a corregir alguns punts negres que poden posar en perill el retorn de l’àguila pescadora als parcs naturals del Montgó i la Marjal de Pego-Oliva. Este és el cas, per exemple, de determinades línies d’alta tensió, on caldrà intervindre per a evitar possibles morts per electrocució. També farà falta obrir noves làmines d’aigua per a trencar la uniformitat dels senillars de la Marjal de Pego-Oliva i així facilitar la pesca a la Pandion haliaetus.

Una vegada estiga redactat l’estudi de viabilitat i comencen a executar-se les actuacions de millora de l’hàbitat, arribarà el moment d’iniciar el hacking per a reintroduir l’espècie, fase del projecte que costejarà la Conselleria de Medi Ambient. El hacking consistix a col·locar un determinat nombre de pollets en un niu artificial, en este cas un al Montgó i altre a la Marjal de Pego-Oliva, i subministrar-lis aliment fins que puguen valdre’s per ells mateixos. L’objectiu d’esta tècnica, que és la mateixa que el CSIC va emprar a Doñana, és "enganyar" als pollets i que pensen que han nascut on s’ha realitzat el hacking. Així, quan tinguen tres anys, edat a partir de la qual ja són reproductors, s’espera que tornen al Montgó i a la Marjal de Pego-Oliva per a criar.

Els pollets per al projecte provindran de Finlàndia, Escòcia i Alemanya, on es troben les principals poblacions reproductores d’àguila pescadora a Europa. També arribaran cries d’Andalusia, on l’espècie ja té una població estable. Els peixos per a alimentar-los els facilitaran les confraries de pescadors de Dénia i Xàbia i la societat de pescadors de Pego, amb els quals AE-Agró ja ha arribat a una entesa per a tal efecte. En total, durant el període del hacking es criaran al Montgó i a la Marjal de Pego-Oliva 50 pollets de Pandion haliaetus. Concretament, cinc a l’any en cada parc natural durant un període de cinc anys.

Des d’AE-Agró volem agrair la col·laboració de totes les administracions i entitats implicades en este projecte per a fer realitat el somni del retorn de l’àguila pescadora. No ho vam aconseguir en el primer intent, però estem segurs que esta emblemàtica espècie no desaprofitarà esta segona oportunitat i que, molt prompte, la vorem criar als penya-segats del Montgó i la Marjal de Pego-Oliva.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : AE-Agró prepara el retorn de l’àguila pescadora al Montgó

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?