Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Voluntariat > Projecte Emys > Projecte Emys 2017 > Projecte Emys: Informe Carraixet

Voluntariat Ambiental

Projecte Emys: Informe Carraixet

Recapturem un mascle de Mauremys leprosa en el Pont Sec

dimecres 20 de setembre de 2017, per  AE-Agró

Del 8 al 13 de setembre, el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró ha tornat al Pont Sec per a vore com evoluciona la xicoteta població de tortuga d’aigua ibèrica (Mauremys leprosa) que vam descobrir en 2013 en este racó del Barranc del Carraixet. Durant el seguiment d’enguany, que comptava amb la col·laboració de la Conselleria de Medi Ambient i la participació de la Colla Ecologista de Massarrojos, el Col·lectiu Cultural Bòbila d’Alfara del Patriarca i l’Associació Cultural Macarella de Bonrepòs i Mirambell, hem localitzat només una Mauremys leprosa. Concretament, hem recapturat un mascle adult que vam censar per primera vegada en 2015.

L’any passat el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró no es va poder realitzar al Pont Sec del Barranc del Carraixet per culpa de la sequera. Enguany, afortunadament, el barranc portava més aigua i hem pogut desenvolupar esta iniciativa de ciència ciutadana. En total, en esta edició, s’han convocat quatre jornades de voluntariat ambiental al Pont Sec: una per a col·locar els mornells i altres tres per a censar la població de tortugues d’aigua ibèriques (Mauremys leprosa) que sobreviu en este racó del Carraixet, ubicat entre els termes municipals de Foios i Moncada (Horta Nord, València).

El resultat del seguiment d’enguany, en el qual han participat 27 voluntaris, no ha sigut massa positiu, ja que només hem trobat una Mauremys leprosa. Es tracta d’un mascle adult de tortuga d’aigua ibèrica que vam censar per primera vegada en 2015. Tanmateix, paga la pena destacar, com a dada positiva, que esta edició és la primera durant la qual no capturem cap exemplar de tortuga exòtica invasora.

Des de 2013, quan AE-Agró va descobrir esta població de Mauremys leprosa, el Projecte Emys ha localitzat, amb la col·laboració de la Conselleria de Medi Ambient, la Colla Ecologista de Massarrojos, el Col·lectiu Cultural Bòbila d’Alfara del Patriarca i l’Associació Cultural Macarella de Bonrepòs i Mirambell, onze tortugues d’aigua ibèriques en el Pont Sec. A més a més, des de l’inici d’este voluntariat ambiental s’han retirat del barranc tres exemplars de l’exòtica i invasora tortuga de florida (Trachemys scripta).

A més a més del Pont Sec del Carraixet, el Projecte Emys ha realitzat enguany el seguiment de les poblacions de tortugues autòctones del Tancat de la Pipa (Parc Natural de l’Albufera de València), el Barranc de l’Horteta de Torrent, el Riu Palància al seu pas per Soneja, la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell, la Finca de Penya (Marjal d’Almardà-Almenara), el Riu Albaida al seu pas per Xàtiva, el Riu Xúquer al seu pas per Jalance i el Riu Canyoles al seu pas per Montesa i Moixent.

Pròximament, el Projecte Emys viatjarà a Xiva (La Foia de Bunyol, València), on conclourà l’edició 2017 d’esta iniciativa de ciència ciutadana amb el seguiment de la població de Mauremys leprosa del Barranc del Pelós. Si vols participar com a voluntari i ajudar-nos a defensar, estudiar i conservar les nostres tortugues autòctones, només has d’enviar un correu electrònic a projecteemys@gmail.com. T’esperem per a tortuguejar!!!

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Projecte Emys 2015: Informe Carraixet

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles