Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Campanyes > STOP TCI! > El CETA entra en vigor a pesar dels greus riscos per a la ciutadania

STOP TTIP!

El CETA entra en vigor a pesar dels greus riscos per a la ciutadania

Este acord comercial atempta contra els drets humans i agreuja la crisi ambiental

dilluns 25 de setembre de 2017, per  AE-Agró

Des del passat dijous, 21 de setembre, s’aplica de manera provisional la major part de l’acord comercial i d’inversions entre la Unió Europea i el Canadà (CETA). Açò succeïx abans d’haver sigut ratificat per tots els parlaments regionals i nacionals europeus i malgrat estar pendent d’un dictamen del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (UE) sobre si és compatible amb el dret comunitari. Les organitzacions socials i polítiques integrants de la campanya estatal #NoalTTIP, en la qual participa Acció Ecologista-Agró a través de la campanya STOP TTIP València, considerem molt greus estos fets, lamentem l’aplicació provisional del CETA i confiem que prosperen les iniciatives ciutadanes i legals per a frenar-lo.

En este context, paga la pena destacar que el Govern espanyol ja ha iniciat la ratificació del l’acord comercial i d’inversions entre la Unió Europea i el Canadà (CETA) en les Corts Generals. Però, que encara està pendent la seua discussió i votació en el Senat. I que la campanya estatal #NoalTTIP ha sol·licitat als grups parlamentaris que demanen al Tribunal Constitucional un dictamen sobre el CETA i rebutgen la seua ratificació per no tindre estudis d’impacte social i econòmics vàlids.

Fins al moment, la mobilització ciutadana ha destapat en bona mesura l’acord. Entre els èxits més recents està que el mecanisme de resolució de conflictes entre inversors i Estats, el polèmic Sistema de Tribunal d’Inversions (ICS), no puga entrar en vigor encara. Cada vegada hi ha més evidències que este sistema de justícia privada paral·lela minva greument l’Estat de dret. A dia de hui, Espanya és el tercer país del món més demandat davant dels tribunals privats d’arbitratge que els inversors estrangers usen per a cobrar compensacions multimilionàries.

En l’últim any, la societat civil europea, sindicats, partits polítics i parlaments regionals no han cessat d’expressar la seua preocupació pels greus impactes del CETA sobre els drets laborals, la salut, el clima i l’alimentació. També han denunciat la falta de transparència i participació democràtica en el maneig de les polítiques comercials per part de les institucions europees. En este sentit, la campanya estatal, en la qual participa Acció Ecologista-Agró a través de la campanya STOP TTIP València, advertix que l’aplicació provisional del tractat tindrà efectes econòmics, socials i ambientals.

Per exemple, en matèria laboral no es prendran mesures per a impedir les deslocalitzacions ni es podran sancionar violacions a les normatives laborals vigents. En matèria ambiental i salut el CETA manca de normes d’obligat compliment, la qual cosa posa en risc els compromisos adoptats en la lluita contra el Canvi Climàtic i obri la porta a nous fraus com el cas Dieselgate de la indústria automobilística, que ha contribuït a l’increment de morts prematures i malalties per contaminació atmosfèrica.

A més a més, els estàndards més baixos pel que fa a la seguretat alimentària provocarà en un futur immediat les rebaixes d’altres estàndards relatius a organismes genèticament modificats (transgènics), engreixament del bestiar amb hormones, clonació animal i etiquetatge i traçabilitat de la carn. A esta reducció dels drets dels consumidors cal sumar que el CETA generarà nous problemes a l’agricultura familiar i una pèrdua de sobirania alimentària.

Al debilitar el principi de precaució, l’acord entre la UE i el Canadà deixa el camp lliure a les farmacèutiques, les empreses químiques i altres indústries posant en risc la salut pública. El CETA també facilitarà la privatització dels serveis públics i dificultarà les condicions per a la remunicipalització de servicis privatitzats fracassats, així com la lluita contra la corrupció. I el capítol sobre Serveis Financers donarà més drets als bancs i especuladors, impedint regulacions urgents en este sector que pot provocar nous esclats de bambolles especulatives com la immobiliària a Espanya.

Finalment destacar que la cooperació reguladora que començaria a funcionar amb la posada en marxa de diferents comités conjunts (la composició de la qual es desconeix, igual que les dates i continguts de les seues reunions) podria ser un obstacle si el Parlament Europeu, les Corts Generals o els parlaments regionals desitgen millorar les normes ambientals i sanitàries, i inclús podrien debilitar les normes actuals.

Actualment, la Comissió Europea està negociant altres acords d’igual magnitud que el CETA amb el Japó, Mèxic i els països del MERCOSUR (Mercat Comú del Sud). Així mateix ha proposat l’obertura de negociacions amb Austràlia i Nova Zelanda. La campanya estatal #NoalTTIP manifesta la seua oposició a totes estes negociacions i advertix que estos tractats atempten contra els drets humans i agreugen la crisi ambiental del Planeta. Per això, confiem que prosperen les iniciatives ciutadanes i legals per a aturar el CETA i la resta d’acords comercials.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Nou Portal de Transparència sobre el TTIP, el CETA i el TiSA

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles