Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Notícies > IV edició del Banc de Palla d’Arròs de l’Albufera

Pam a pam

IV edició del Banc de Palla d’Arròs de l’Albufera

Continuem apostant per esta iniciativa social per a la defensa ecològica del territori

dimecres 11 d’octubre de 2017, per  AE-Agró

Arriba la tardor i amb ella la collita de l’arròs al parc natural. I, com des de 2014, també torna el Banc de Palla d’Arròs de l’Albufera de València. Ja sou moltes les persones que vos heu posat en contacte amb nosaltres per a demanar informació i bales de palla. Sabem que hem estat prou de temps sense fer difusió. Però, no hem estat aturades. Hem estat treballant per tal de cercar la millor opció de continuïtat per al Banc de Palla d’Arròs de l’Albufera, una iniciativa social per a la defensa ecològica del territori que esta temporada celebrarà ja la seua quarta edició. I amb este objectiu vos sol·licitem que ens digueu les vostres demandes de bales per a poder organitzar la logística del Banc de Palla d’Arròs d’enguany.

Com ja sabeu, el Banc de Palla és un projecte amb un esperit fonamentalment reivindicatiu i sense ànim de lucre que des de 2014 impulsem Acció Ecologista-Agró i la cooperativa agroecològica L’Aixada com Eixida. Al llarg del nostre recorregut hem comptat amb l’estreta col·laboració del CERAI, el Centre d’Estudis Rurals i d’Agricultura Internacional, i Okambuva, cooperativa dedicada a la bioconstrucció. A més a més, també ens han donat suport altres associacions i entitats, com ara la Fundació Assut, l’Escola de Capatassos de Catarroja o l’Ajuntament de València.

Els objectius del Banc són facilitar a la ciutadania l’accés a la palla de l’arròs, un residu que genera problemes ambientals al Parc Natural de l’Albufera de València i el qual no estava fins ara accessible als usuaris de les zones properes. També generar marcs de reflexió sobre la gestió d’espais agraris i protegits. I, per descomptat, donar a conéixer totes les iniciatives que poseu en marxa amb este rebuig agrícola, que entre totes convertim en un recurs i matèria primera en camps tan diferents com l’agricultura, la construcció, la ramaderia, les reforestacions...

El funcionament d’esta iniciativa social per a la defensa ecològica del territori és senzill: facilitem el contacte entre els usuaris de la palla i el producte a través de l’empacat. En les edicions anteriors heu pagat un euro per bala, quantitat destinada íntegrament al procés d’empacat. Esta quantitat, però, no cobrix el transport ni l’emmagatzematge. El primer any, l’Escola de Capatassos Agrícoles de Catarroja es va fer càrrec del transport i va posar el seu magatzem. En la segona edició vos vam convidar a recollir les bales del camp vosaltres mateixes. I el propietari del camp d’arròs del Tancat de la Sardina ens va prestar un tractor i remolc per a traure les bales de palla l’any passat.

Enguany, vam pensar que ja tocava rebre l’impuls de les administracions i vam proposar la creació de punts d’arreplegada en diferents municipis amb magatzems públics, per tal d’establir "sucursals" locals del Banc de Palla d’Arròs de l’Albufera. Ens hem reunit en diverses ocasions amb diferents administracions, explicant-los la nostra experiència, el nostre aprenentatge, l’esperit d’este projecte sense ànim de lucre i la importància de la seua implicació. Hem parlat de la necessitat de disposar de magatzems en bones condicions, on poder guardar palla durant tot l’any i ampliar així el període de disponibilitat. Hem explicat també les característiques de les bales i els diferents usos i projectes que persones com vosaltres esteu desenvolupant amb elles. I, a dia de hui, encara no sabem amb total seguretat si podrem disposar de magatzems públics. Però, esperem que sí.

Per això, abans d’obrir el termini oficial de comandes, vos convidem a fer un xicotet sondeig. Ens interessa saber la quantitat de bales que voldríeu, així com si poden estar en magatzem o si heu d’anar un dia concret d’empacat al camp a recollir-les. Este és un projecte col·laboratiu, amb la qual cosa, si disposeu de transport o inclús magatzem que pugueu oferir a la resta de companyes del Banc de Palla, estarem encantades de transmetre les vostres propostes. Necessitem el vostre suport per tal de poder dur endavant un any més este projecte del qual vosaltres sou part fonamental. Per això, vos demanem que ompliu este qüestionari per tal de conéixer les vostres demandes i poder fer una estima de les necessitats logístiques del IV Banc de Palla d’Arròs de l’Albufera.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Perquè ens oposem a la crema de la palla de l’arròs a l’Albufera

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles