Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Voluntariat > Projecte Emys > Projecte Emys 2017 > Projecte Emys: Informe Xiva

Voluntariat Ambiental

Projecte Emys: Informe Xiva

Localitzades vint Mauremys leprosa en el Barranc del Pelós

dilluns 16 d’octubre de 2017, per  AE-Agró

Per quart any consecutiu, el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró s’ha desplaçat fins a Xiva (La Foia de Bunyol, València) per a realitzar el seguiment de la població de tortugues d’aigua ibèriques (Mauremys leprosa) del Barranc del Pelós. En esta edició s’ha treballat en dos punts del barranc: el Club de Golf El Bosque, on portem des de 2014 desenvolupant esta iniciativa de ciència ciutadana, i en una zona propera a la confluència del Pelós amb la Rambla del Poio. En total, gràcies a l’esforç dels voluntaris del Projecte Emys, hem aconseguit censar vint Mauremys leprosa i retirar del medi natural sis tortugues exòtiques. Concretament, cinc Trachemys scripta i una Pseudemys concinna.

Del 26 de setembre al 7 d’octubre, el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró ha viatjat de nou al Barranc del Pelós de Xiva (la Foia de Bunyol, València). Primer, fins al 3 d’octubre, per a realitzar el seguiment de la població de tortugues d’aigua ibèriques (Mauremys leprosa) que sobreviu en este barranc al seu pas pel Club de Golf El Bosque. En esta edició, en este racó del Pelós hem trobat dèsset Mauremys leprosa i hem retirat del medi natural sis tortugues exòtiques: cinc Trachemys scripta i una Pseudemys concinna.

Una vegada vam finalitzar este primer seguiment, vam traslladar fins al 7 d’octubre les trampes flotants a un punt on encara no havien realitzat cap prospecció de tortugues. Concretament, a uns dos quilòmetres, en una zona ja propera a la confluència del Pelós amb la Rambla del Poio. I en este indret vam aconseguir localitzar altres tres Mauremys leprosa. Dos de les tortugues ja estaven marcades, fruit del treball realitzat pels voluntaris d’AE-Agró en el Club de Golf El Bosque des de 2014.

En total, en esta quarta edició del Projecte Emys a Xiva hem localitzat vint Mauremys leprosa, de les quals setze són recaptures d’anys anteriors i quatre són nous exemplars. Paga la pena destacar també la captura d’un juvenil de tortuga d’aigua ibèrica, dada que confirma la cria i reproducció en el Barranc del Pelós d’esta espècie protegida.

Amb el cens de Xiva, que ha comptat amb la participació de vint-i-cinc voluntaris, finalitza la temporada de seguiment de poblacions de tortugues autòctones del Projecte Emys. En esta edició, a més a més del Barranc del Pelós, esta iniciativa de ciència ciutadana ha viatjat al Tancat de la Pipa (Parc Natural de l’Albufera de València), el Barranc de l’Horteta de Torrent, el Riu Palància al seu pas per Soneja, la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell, la Finca de Penya (Marjal d’Almardà-Almenara), el Riu Albaida al seu pas per Xàtiva, el Riu Xúquer al seu pas per Jalance, el Riu Canyoles al seu pas per Montesa i Moixent i el Pont Sec del Barranc del Carraixet.

Des d’AE-Agró volem agrair-vos a tots els voluntaris, entitats i associacions que heu col·laborat enguany amb el Projecte Emys el vostre treball. Sense la vostra ajuda seria impossible portar endavant esta iniciativa de ciència ciutadana en defensa de les nostres tortugues autòctones. Pròximament publicarem l’informe amb totes les dades dels seguiments de 2017.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : La Federació Francòfona per a la Conservació de les Tortugues premia al Projecte Emys

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?