Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Voluntariat > Projecte Emys > Projecte Emys 2017 > Territori Emys > La tortuga d’estany europea arriba a Albalat de la Ribera

Territori Emys

La tortuga d’estany europea arriba a Albalat de la Ribera

Introduïm quatre Emys orbicularis amb ràdio-transmissors als Ullals de la Senillera

dimecres 18 d’octubre de 2017, per  AE-Agró

El passat dilluns, 16 d’octubre, Acció Ecologista-Agró, l’Ajuntament d’Albalat de la Ribera, el Servei de Vida Silvestre de la Conselleria de Medi Ambient i el Parc Natural de l’Albufera de València vam alliberar quatre tortugues d’estany europees (Emys orbicularis) en un dels dos Ullals de la Senillera. Els exemplars estan equipats amb ràdio-transmissors i formen part d’una iniciativa per a introduir esta espècie amenaçada en este enclavament estratègic de l’Albufera. L’actuació forma part del Territori Emys, un projecte d’AE-Agró, la Fundació Emys de Girona i el GOB de Menorca per a millorar l’estat de conservació de la tortuga d’estany europea en la conca mediterrània del nord-est peninsular.

Més de 30 persones es van congregar el passat dilluns, 16 d’octubre, per a assistir a la solta de quatre tortugues d’estany europees (Emys orbicularis) en els Ullals de la Senillera. La cita arrancà al Centre Dotacional d’Albalat de la Ribera, on Felip Hernandis, alcalde d’esta localitat, va donar la benvinguda als participants. Després va intervindre Ignacio Lacomba, membre del Servei de Vida Silvestre de la Conselleria de Medi Ambient, que va explicar quina és la situació actual d’esta espècie amenaçada que la Generalitat Valenciana considera com a prioritària.

A continuació, Acció Ecologista-Agró va presentar el Projecte Emys, voluntariat mediambiental que impulsem des de 2010 per a estudiar, defensar i protegir la tortuga d’estany europea i la tortuga d’aigua ibèrica (Mauremys leprosa) al País Valencià. A més a més, vam presentar també el projecte Territori Emys. Esta iniciativa, que estem desenvolupant durant 2017 amb el suport de la Fundación Biodiversidad (Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient), aspira a millorar l’estat de conservació de la tortuga d’estany europea en la conca mediterrània del nord-est peninsular.

I amb eixe objectiu estem treballant AE-Agró, la Fundació Emys de Girona i el GOB (Grup Ornitològic i de Defensa de la Naturalesa) de Menorca. Com? Doncs, amb actuacions com la del passat dilluns, durant la qual vam alliberar dos femelles i dos mascles d’Emys orbicularis en un dels dos Ullals de la Senillera. Concretament en l’ullal que, en el marc del Territori Emys, vam restaurar AE-Agró, l’Ajuntament d’Albalat de la Ribera, el Servei de Vida Silvestre de la Conselleria i el Parc Natural de l’Albufera de València el passat mes de setembre.

Les quatre tortugues d’estany amollades van equipades amb ràdio-transmissors i els seus moviments seran estudiats per un grup de voluntaris d’Albalat de la Ribera i de Sueca, entre els quals es troben membres del col·lectiu de la Muntanyeta dels Sants-AE Agró i també d’Interpreta Natura. El ràdio-seguiment es realitzarà esta tardor fins que les Emys orbicularis comencen el procés d’hibernació. I es reiniciarà en la primavera de 2018 quan "desperten" les tortugues, que van ser batejades amb el nom de Closca, Bufa i Albalat. El nom de la quarta serà elegit pròximament pels escolars d’Albalat de la Ribera.

Amb este projecte les entitats i institucions implicades esperem consolidar, a mig i llarg termini, una nova població d’Emys orbicularis a l’Albufera de València. A més a més, també volem posar en valor els Ullals de la Senillera d’Albalat de la Ribera, un enclavament estratègic per a la conservació del parc natural, tant pel que respecta a la biodiversitat com a la qualitat de l’aigua de l’Albufera.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Nou manual per al control de tortugues invasores

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?